Čudežni mož snukerja, ki raje nikoli ne bi prijel za palico

Drugi športi 3. Maj. 202218:02 > 18:161 komentar
Delite:
Ronnie O'Sullivan, foto: Guliverimage

Tisti, ki spremljate snuker, zagotovo odlično poznate legendarnega Ronnieja O'Sullivana. Tisti, ki vam je šport "podoben biljardu" tuj, gre za najboljšega igralca, kar jih kadarkoli poprijelo za palico, ki pa je moral na poti do izenačitve rekorda Stephena Hendryja navigirati med številnimi čermi, ki so ga večkrat skoraj že povsem potopile. A Ronnie se ni dal, potapljale so se zgolj krogle po njegovih neverjetnih udarcih.

Ni veliko manjkalo, da bi ljubitelji snukerja ostali brez največjega talenta te gosposke igre, ki je najbolj priljubljena predvsem v državah Commonwealtha. In to večkrat. Ronnie O’Sullivan namreč ni običajen športnik. Ne le po supertalentu, ki ga nemudoma opazi še vsak laik, ko prižge televizor, temveč tudi po žal precej pogostih težavah v zasebnem življenju.

“The Rocket”, kot je vzdevek O’Sullivana in v prevodu pomeni raketa, slovi po najhitrejši igri v karavani. Medtem ko številni igralci nemirno postopajo ob mizi v iskanju naslednjega udarca ter razmišljanju več potez vnaprej, je Ronnie pogosto v položaju za udarec še preden se bela krogla dobro zaustavi.

V bleščeči karieri je prvi “century”, kot se imenuje niz vsaj stotih točk brez zgrešenega udarca, napravil že pri desetih letih. Pri 15 mu je uspel prvi maksimalni break, da je torej počistil mizo s 147 točkami. Leta 1997, še pred dopolnjenim 22. letom starosti, se je na svetovnem prvenstvu v Sheffieldu v knjigo rekordov vpisal še z najhitrejšim maksimalnim breakom v zgodovini, ko je vse krogle z mize pospravil v neverjetnih petih minutah in osmih sekundah. Čarovništvo Angleža si lahko pogledate tudi v priloženem videu.

Prvi svetovni naslov je v gledališču Crucible osvojil leta 2001, ko je v finalu ugnal Johna Higginsa. V ponedeljek zvečer je na tron sedel še sedmič in se tako v moderni dobi izenačil z rekorderjem Stephenom Hendryjem. V finalu je sicer nastopil osemkrat ter v njem torej klonil le enkrat.

Hud udarec že v zgodnjih najstniških letih

Že pred prvim naslovom je Ronnie ostal brez najpomembnejše figure v svojem življenju – očeta Ronnieja starejšega. Leta 1992, ko je Ronnie štel komaj 16 let, je bil namreč njegov oče obsojen na dolgoletno zaporno kazen zaradi umora.

“On je bil moja gonilna sila, držal me je na pravi poti. Da ni bil ob meni, je bilo zelo težko. Od leta 1995 do 2000 sem sicer osvojil nekaj turnirjev, a nisem bil prav konstanten,” je že pred časom dejal O’Sullivan, ki je zaradi težav po izgubi očeta, s katerim je imel zelo močno vez, izgubil vsaj pet let kariere, je še dodal.

Kljub temu je leta 1993, sedem dni pred 18. letom starosti, postal najmlajši v zgodovini z zmago na rangiranem turnirju. Rekord drži še danes, ko je tudi lastnik rekorda po številu osvojenih rangiranih turnirjev z 39. Najbolj ga je bolelo, da oče ni uspel v živo pospremiti prvega naslova svetovnega prvaka leta 2001.

Ronnie O’Sullivan leta 2001 ob prvem svetovnem naslovu, foto: Guliverimage

Za pravljično sedmico končno zbrana vsa družina

“Oče se spominja, kako je bilo, ko je bil med mojim prvim naslovom sam v svoji celici. Tako drugačna zgodba od letošnje, ko je bil lahko tukaj in me spremljal v živo. Tukaj so bili še moji otroci, čudovito jih je imeti vse ob sebi. Nisem si mislil, da bom še kdaj sploh zaigral v finalu. Ogromen, ogromen turnir,” je bil po zadnji lovoriki presrečen 46-letni šampion.

Po zmagi mu je v objem padel poraženec Judd Trump, še eden v vrsti talentiranih Angležev, ki je tudi že enkrat osvojil svetovni naslov. “Užitek si je bilo z njim deliti mizo. Toliko je storil zame v karieri. Z njim sem lahko tudi treniral, da sem se naučil kakšnega trika. V zgodovino bo šel kot največji vseh časov,” mu je laskal 14 let mlajši nasprotnik.

Vrhunci finala SP 2022:

Kljub bleščeči karieri bi Ronnie v karieri spremenil veliko stvari, če bi le imel to možnost. “Nikoli ne bi prijel za kozarec z alkoholom,” je dejal. Že pred koncem 90. let je prvič zapadel v slabo družbo in se prepogosto zatekel k alkoholu, boril se je tudi z odvisnostjo od drog in pristal na odvajalni kliniki.

Večkrat se je skozi kariero spopadal tudi z depresijo. Hiter vzpon med zvezde in pomankanje pravih vzornikov v življenju sta pustila posledice. “Čeprav sem imel vse, tudi partnerico in otroke, sem se v določenih trenutkih počutil zelo osamljeno. Imel sem terapije, v prvi vrsti zaradi občutka krivde, da sem na cedilu pustil svoje otroke in jim nisem bil ob strani. Še pred petimi leti o tem ne bi mogel govoriti tako odprto. Zdaj upam, da lahko s tem pomagam komu, ki ima podobne težave,” je novembra v pogovoru z Robom Moorom odkrito dejal O’Sullivan.

“Zdaj je že prepozno, a verjetno sploh ne bi smel začeti s snukerjem. To je bila še ena napaka,” je presenetljivo dodal, kot razlog pa navedel, da gre za zelo osamljen šport, saj igralci ogromno časa preživijo stran od dnevne svetlobe in med seboj ne komunicirajo veliko.

Zaradi nenavadnih grimas ga nekateri radi primerjajo celo z legendarnim “gospodom Beanom” Rowanom Atkinsonom, foto: Guliverimage

Ronnie sicer še danes prebiva v Chigwellu, kjer je odrastel. V karieri je samo z nagradnimi skladi turnirjev zaslužil približno deset milijonov evrov, velja pa tudi za velikega ljubitelja avtomobilov in navijača Arsenala.

Kako dolgo bo še vztrajal za zeleno mizo, ni znano. A sodeč po zadnjem uspehu premore dovolj talenta, da kariero podaljša tudi do Abrahama. Vsi ljubitelji snukerja bodo karizmatičnemu Angležu, ki je tudi vedno brez dlake na jeziku,  zagotovo zelo hvaležni.

Izkaznica Ronnieja O’Sullivana:

7 – število naslovnih naslovov

39 – število osvojenih rangiranih turnirjev

73 – število vseh osvojenih turnirjev

15 – število maksimalnih breakov (147 točk)

5:08 – čas najhitrejšega maksimalnega breaka

1.159 – število “century” breakov

Vse so rekordne znamke v svetu snukerja. Leta 2016 je prejel še “OBE” – red za zasluge britanskega imperija.

Komentari

Vaš komentar