Filmska zgodba ruske (ne)srečnice

Drugi športi 22. Sep 202111:22 > 16:52 0 komentarjev
Jessica Long; foto: Guliverimage

Ena od zvezdnic nedavne rdeče preproge ob podelitvi emmyjev je bila tudi rusko-ameriška paraplavalka Jessica Long. A njena zgodba je precej globlja od skorajda manekenskega nasmeška in elegantne obleke, s katerima je navduševala fotografe in snemalce.

Objektiv kamere je najprej ujel njen obraz, s katerega nikakor ni mogla odstraniti širokega nasmeha. Predvsem ob držanju zlate kolajne z nedavno končanih paralimpijskih iger. Kader se je nato nadaljeval in ovekovečil elegantno črno obleko s pozlačenimi vzorci. Končna slika pa je vključevala tudi nožni protezi.

Kot bi želela navdahniti ljudi in sporočiti: Tukaj sem, klub telesni hibi, uspešna in nasmejana. Jessica Long je bila v središču pozornosti podelitve emmyjev, ki veljajo za svojevrstne televizijske oskarje.

Foto: Guliverimage

Ni bilo prvič. 29-letna Rusinja, ki si je ime ustvarila v ZDA, se v javnosti rada pojavlja v tovrstni vlogi. Ne le v vodi, ki je zaradi uspešne plavalne kariere njeno najbolj priljubljeno okolje. Tisto, ki jo je tudi najbolj zaznamovalo, in pravzaprav po vseh težavah in preprekah na življenjski poti povzdignilo na piedestal. S plavanjem je nesrečo dokončno spremenila v srečo.

Zbirateljica rekordov in kolajn

Spada med športnike z največ kolajnami z največjega tekmovanja športnikov invalidov, torej s paralimpijskih iger, ki jih še vedno pogosto zapisujemo kar paraolimpijske igre. Blestela je tudi pred tedni v Tokiu. Domov se je namreč vrnila s kar šestimi novimi kolajnami, med katerimi so bil tudi tri zlate.

Foto: Guliverimage

Z novimi japonskimi ‘spominki’ v njeni vitrini visi kar 29 kolajn s paralimpijskih iger (16 zlatih, 8 srebrnih in 5 bronastih). Na večni lestvici tako zaseda visoko osmo mesto. Največ odličij na teh tekmovanjih, skupno kar 55, je v obdobju 1980-2004 sicer osvojila ameriška plavalka Trischa Zorn.

Še bolj plemenita je njena zbirka kovin s svetovnih prvenstev. Osvojila je namreč neverjetnih 35 zlatih, 15 srebrnih in dve bronasti kolajni. Je tudi lastnica številnih rekordov v več plavalnih kategorijah.

Foto: Guliverimage

Od ruske sirote do prvakinje

Že tako uspešna športna zgodba pa dodatne elemente predloge za hollywoodski film dobi ob upoštevanju njene življenjske zgodbe. Ta se je začela na že tako neobičajen dan. Rojena je namreč 29. februarja, in sicer v prestopnem letu 1992. Rodila se je kot Tatiana Olegovna Kirillova v mestu Bratsk na jugu Rusije.

Jessica Long; foto: Guliverimage

Mladoletna starša sta se ji odrekla, tako da je prve mesece preživljala v rejništvu. Pri trinajstih mesecih jo je posvojil ameriški par, s katerima se je preselila v Baltimore. Že pol leta pozneje so ji zaradi okvare goleni, natančneje fibularne hemimelije, amputirali obe nogi (pod kolenom).

Predlani je v Rusiji spoznala svoja biološka starša. Toda pravo družinsko okolje je začutila po zaslugi ameriških zakoncev Long (Beth in Steve). Posvojitelja sta jo po tem, ko se je uspešno naučila hoditi s protezami, vključevala v različne športe.

Gimnastika, kolesarstvo, plezanje, drsanje … Vse dokler ni leta 2002 dokončno zaplavala v tekmovalne plavalne vode. In postala prvakinja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!