Maruša Štangar po preobratu do zmage v Linzu

Foto: Aleš Fevžer

Judoistka ljubljanske Olimpije Maruša Štangar je danes na turnirju za veliko nagrado v avstrijskem Linzu osvojila prvo mesto v kategoriji do 48 kg. V atraktivnem finalu je po preobratu s tehniko v parterju premagala Lauro Martinez Abelenda.

Finale je bolje začela 24-letna Španka in že po pol minute z lepo tehniko dosegla vazari. Leto starejša Maruša Štangar je nato začela lov na zmago, odprt in napadalen judo pa je priložnosti za protinapade ponujal tudi tekmici.

Do končne odločitve je prišlo minuto pred koncem, ko je Ljubljančanka vendarle uspela v parterju ustvariti položaj za končni prijem, ki ga je držala do ipona.

Petindvajsetletna slovenska judoistka je pred tem ugnala Lejlo Alijevo iz Azerbajdžana, pa v napetem obračunu po podaljšku Portugalko Raquel Brito in v najpomembnejši borbi v četrtfinalu še 11. tekmovalko s svetovne lestvice Italijanko Francesco Milani ter se ji oddolžila za lanska poraza.

V polfinalu je 25-letna slovenska reprezentantka dobila še dvoboj z bronasto z grand slama v Tel Avivu Brazilko Natasho Ferreira.

V kategoriji do 57 kg se je Kaja Kajzer poslovila v drugem krogu, David Štarkel je v kategoriji do 60 kg izgubil prvo borbo.

V Linzu nastopa 11 slovenskih tekmovalcev.