V finalu bosta palici prekrižala dobra prijatelja

Drugi športi 2. Maj 202110:19 > 10:26 0 komentarjev
Mark Selby
Mark Selby napada 4. naslov svetovnega prvaka. (Foto: Alan Martin)

V znamenitem gledališču The Crucible v Sheffieldu je na sporedu le še veliki finale svetovnega prvenstva v snukerju. Če bo vsaj približno tako zanimiv, kot sta bila oba polfinala, potem ljubitelje snukerja čaka zelo razburljiv dvoboj med Markom Selbyjem in Shaunom Murphyjem.

Oba polfinalna dvoboja sta bila odločena v sobotnih večernih urah. Kot prvi se je v finale prebil Shaun Murphy, ki je po zaostanku z 9:12 v igrah zagospodaril v dvoboju in z robotsko natančnostjo povsem uničil Kyrena Wilsona. Dobil je kar osem iger zapovrstjo in se s 17:12 prebil v svoj četrti finale svetovnega prvenstva, prvega po letu 2015.

Murphy, leta 2005 tudi prvak najprestižnejšega turnirja v snukerju, je v eni točki dvoboja zaostajal že s 4:10 in kasneje z 9:12. Obračun se je prelomil v 22. igri, ko je Murphy zadel izjemno zahteven udarec in potopil črno kroglo. Kot bi v tistem trenutku preklopil nekaj prestav višje je v nadaljevanju izkoristil vsako priložnost, ki mu jo je namenil Wilson. Ko sta šla na zadnji premor je bil izid izenačen na 12.

Zadnja igra dvoboja Murphy – Wilson

Dvoboj sta končala v večernih urah, ko je Murphy za napredovanje dobil še pet framov in dobil serijo, ki se igra na 17 iger. “Razen, da si prvak, je zmaga v polfinalu drugi najboljši občutek, ki ga lahko doživiš v snukerju. Bom lahko danes spal? Ne vem,” je bil po dvoboju presrečen 38-letni Anglež.

Shelby odbil napad Binghama

Mark Selby, vsa leta poznan po svoji počasni in obrambni igri, je to sezono spremenil igro. Igra hitreje, prej se odloči za napad, kar mu je v Sheffieldu prineslo uspeh. Trenutno četrti na svetovni lestvici in trikratni svetovni prvak, se je moral za napredovanje pošteno potruditi. Če je v prejšnjih krogih zlahka premagoval tekmece, mu je Stuart Bingham, ki se je na turnir prebil preko kvalifikacij, povzročal veliko preglavic.

Bingham, ki je leta 2015 za edini naslov v finalu premagal prav Murphyja, se je odlično pobral po zaostanku s 7:9 in z nizom 6:2 prevezel nadzor na dvobojem. A trikratni prvak je imel odgovor. V soboto je bil tako pri 16:14 le še igro oddaljen od napredovanja, a je Bingham izsili zadnji premor. Tako sta morala na dokončanje dvoboja počakati do večernih ur. Selby je prvo večerno in skupno 32. igro bolje odprl in s 44 točkami povedel, a po napaki dopustil Binghamu, da se še zadnjič vrne v igro. Nanizal je 59 točk in Selbyju odlično skril belo kroglo. A najboljši taktik v svetu snukerja se je rešil, ko je Bingham napravil napako pri reševanju je Selby le še pobral drobtinice in se uvrstil v finale.

Zadnje leto je bilo težko, ne le zame, za vse. Morda je gledano skozi celoten dvoboj, igral celo bolje od mene,” je po zmagi s 17:15 iskreno povedal 37-letni Selby.

Zadnja igra dvoboja Selby – Bingham

Shaun Murphy in Mark Selby sta prijatelja iz otroštva, v finalu turnirja v Sheffieldu se bosta pomerila prvič, zmagovalec pa bo domov odnesel 500 tisoč funtov (575.000 evrov). Finale se igra v nedeljo in ponedeljek, na naslov mora igralec dobiti 18 iger.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!