Dvakratni olimpijski prvak obsojen za napad na ameriški Kapitol

Drugi športi 4. Dec 202313:21 0 komentarjev
Foto: Profimedia

Nekdanji plavalec in olimpijski prvak Klete Keller je bil spoznan za krivega zaradi sodelovanja pri napadu na ameriški Kapitol predlanskega januarja.

Keller je bil 6. januarja 2021 med podporniki nekdanjega predsednika Donalda Trumpa, ki so vdrli v kongres, ko so se zakonodajalci sestali, da bi potrdili volilno zmago Joeja Bidna. Posnetki, ki so nastali med krvavimi nemiri, prikazujejo nekdanjega športnika, kako v Kapitolu vpije kletvice na račun tedanje predsednice predstavniškega doma Nancy Pelosi in vodje večine v senatu Chucka Schumerja.

Po navedbah tožilcev se je Keller tudi fizično upiral prizadevanjem policistov, da bi ga odstranili iz stavbe, pozneje pa so ga uspeli identificirati zaradi športne jakne ameriške olimpijske reprezentance, ki jo je nosil med protesti, poroča britanski BBC.

“Klete Derik Keller je nekoč kot olimpijec nosil ameriško zastavo,” je pred obsodbo zapisalo tožilstvo, ki je za Kellerja zahtevalo desetmesečno zaporno kazen. “6. januarja 2021 je to zastavo zabrisal v smetnjak.”

Foto: AP Photo/Thomas Kienzle/Guliverimage

Odnesel jo je bolje kot nekateri drugi udelženci napada

Pretekli petek je Keller, ki se dandanes preživlja kot nepremičninski agent, ameriškemu okrožnemu sodniku Richardu Leonu povedal, da se zaveda, da je ravnal napačno. “Nimam opravičila, zakaj sem danes pred vami,” je po poročanju po poročanju tiskovne agencije AP dejal nekdanji plavalec. “Razumem, da so bila moja dejanja kazniva in da sem v celoti odgovoren za svoje ravnanje.”

Keller, ki je po priznanju krivde sodeloval z oblastmi, je bil obsojen na tri leta pogojne kazni in šest mesecev domačega pripora, sodnik pa mu je odredil še 360 ur družbenokoristnega dela. Kot dodaja BBC, jo je 41-letnik odnesel precej bolje kot nekateri drugi udeleženci napada na Kapitol. Doslej so jih ameriške oblasti zaradi nemirov obsodile okoli 1200, od tega jih je približno 900 priznalo krivdo ali pa jih je obsodilo. Kazni so se gibale od le nekaj dni pa vse do 22 let zapora.

Keller je v svoji izjemni športni karieri nastopil na treh olimpijskih igrah, na katerih je osvojil dve zlati, dve bronasti in eno srebrno odličje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!