Francija v šoku: “Ne moremo biti rasisti in patrioti hkrati”

Drugi športi 11. Mar 202419:46 0 komentarjev
Aya Nakamura
Foto: Guliverimage

Prireditelji letošnjih olimpijskih iger v Parizu so danes dejali, da so šokirani nad rasističnimi napadi proti francoski glasbeni zvezdnici Ayi Nakamura. Vzrok so namigovanja, da bi Nakamura na odprtju iger izvedla pesem legendarne Edith Piaf, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Napadi so se začeli, ko so lokalni mediji objavili, da se je francosko-malijska pevka na sestanku prejšnji mesec s predsednikom Francije Emmanuelom Macronom pogovarjala o možnosti izvedbe ene od pesmi Edith Piaf na odprtju OI. Ne pevka ne predsednik nista potrdila, da sta se o tem pogovarjala.

A to je bilo dovolj, da so udeleženci na nedeljskem zborovanju stranke Reconquest, ki jo vodi nekdanji skrajno desni predsedniški kandidat Eric Zemmour, z glasnim negodovanjem pospremili omembo imena Aye Nakamura.

Osemindvajsetletna pevka ima zvezdniški status po svetu zaradi uspešnic, kot je Djadja, ki ima zgolj na Youtubu skoraj milijardo predvajanj.

“Pariz ni tržnica v Bamaku”

Ena manjših ekstremističnih skupin, tako AFP, je ob reki Seni izobesila transparent z napisom: “Ni možnosti, Aya; to je Pariz ne tržnica v Bamaku.”

Nakamura je na družbenih omrežjih odgovorila, da postaja številka 1 v debatah. “Toda kaj vam zares dolgujem? Nič,” je dodala.

Organizacijski odbor je podprl “najbolj poslušano francosko umetnico na svetu”. Prav tako jo je podprla športna ministrica Amelie Oudea-Castera, češ da naj je ne skrbi, “ljudje te imajo radi”.

Nakamurina najbolj znana skladba:

Antoine Leaument, parlamentarec levega pola, je omenjeni ekstremistični skupini Les Natifs, namenil nekaj ostrih besed, med njimi: “Trdijo, da imajo radi svojo državo, a želijo izključiti najbolj poslušano francosko govorečo pevko na svetu po Edith Piaf. V Franciji ne moremo biti oboje – rasisti in patrioti.”

Nakamura je že v preteklosti naletela na kritike z desne strani zaradi svobode, ki si jo dovoljuje s francoskim jezikom v svojem ustvarjanju hip-hopa.

OI bodo med 26. julijem in 11. avgustom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!