Garnbretova prvič pod osmimi sekundami

Drugi športi 2. Jul 20218:46 > 10:17 0 komentarjev
Guliver Image

Slovenska plezalna zvezdnica Janja Garnbret je v četrtkovih kvalifikacijah za tekmo svetovnega pokala v hitrostnem plezanju v Villarsu postavila nov slovenski mejnik. Prvič v svoji karieri je steno preplezala pod osmimi sekundami. Štoparica se je ustavila pri 7,91 sekunde, s čimer se je tudi prebila v današnji finale.

POVEZANO

Garnbretova, ki bo eno najmočnejših slovenskih kandidatk za zlato kolajno na prihajajočih olimpijskih igrah v Tokiu, je v četrtek z odliko opravila s kvalifikacijami tekme v hitrostnem plezanju. Postavila je 11. čas in se tako drugič v karieri uvrstila v finale najboljših 16 v tej preizkušnji.

Korošica, na zadnji postaji svetovnega pokala prva tako v balvanih kot težavnosti, je v kvalifikacijah za 15-metrsko steno s standardizirano postavitvijo oprimkov potrebovala 7,91 sekunde, s čimer je postala prva Slovenka, ki se je spustila pod mejo osmih sekund.

Do osebnega rekorda je z 9,43 sekunde prišla tudi druga slovenska plezalka na OI Mia Krampl, ki je tekmo končala na 33. mestu.

V kvalifikacijah je bila sicer najhitrejša Rusinja Julija Kaplina (7,01), desetkratna svetovna rekorderka v tej disciplini.

Finale v hitrostnem plezanju v švicarskem Villarsu bo danes ob 21. uri, že prej pa plezalce čakajo kvalifikacije v težavnostnem plezanju. Polfinale in finale v težavnosti bo v soboto.

Na startni listi so poleg slovenskih olimpijk še Lucija Tarkuš, Lučka Rakovec, Vita Lukan, Tjaša Slemenšek in Lana Skušek v ženski konkurenci ter Luka Potočar, Milan Preskar, Žiga Zajc, Domen Škofic in Martin Bergant v moški.

Plezanje bo v Tokiu doživelo svojo olimpijsko premiero, o končnih rezultatih pa bo odločala kombinacija hitrostnega, balvanskega in težavnostnega plezanja.

STA