Odstopil še Nizozemec, ki je šest dni nosil rumeno majico

Drugi športi 4. Jul 202113:44
Mathieu van der Poel je rumeno majico nosil na šestih etapih, foto: REUTERS/Benoit Tessier.

Nizozemski kolesarski zvezdnik Mathieu van der Poel je pred deveto etapo odstopil z dirke po Franciji, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Kolesar Alpecin-Fenixa, ki je šest dni nosil rumeno majico vodilnega, se bo zdaj posvetil pripravam na olimpijske igre v Tokiu. Tam bo nastopil v gorskem kolesarstvu.

Van der Poel je na letošnji francoski pentlji do rumene majice prišel po zmagi v drugi etapi na “bretonski zid”. S tem je uresničil sanje svojega preminulega dedka, Francoza Raymonda Poulidorja, ki kljub sedmim etapnim zmagam na Touru nikoli ni oblekel majice vodilnega.

Kasneje je 26-letni Nizozemec vodstvo v generalni razvrstitvi uspešno branil vse do sobotne osme etape od Oyonnaxa do Le Grand-Bornanda. V njej pa je na 44. mestu zaostal 21:47 minute za zmagovalcem, Belgijcem Dylanom Teunsom (Bahrain Victorious), rumeno majico pa je pred današnjo traso od Clusesa do Tignesa (144,9 km) predal slovenskemu asu Tadeju Pogačarju.

“Na žalost danes ne bom startal. Z ekipo smo se odločili, da je zame najbolje, da odstopim in se posvetim pripravam na olimpijske igre. Vedeli smo, da bo zahtevno. Imam še druge cilje, ki bi jih bilo nemogoče uresničiti, če bi vse tri tedne ostal na Touru. Zagotovo se bom vrnil prihodnje leto,” je pred etapo organizatorjem Toura dejal van der Poel.

Preizkušnja v olimpijskem krosu v gorskem kolesarstvu bo v Tokiu na sporedu 26. julija. Dan kasneje bo še ženska preizkušnja, na kateri bo nastopila Tanja Žakelj.

Komentari

Vaš komentar