Poslovil se je velikan ameriškega nogometa

Ameriški nogomet 29. Dec 20215:26 > 5:297 komentarjev
John Madden. Foto: AP Photo via Guliver

John Madden, legendarni trener in kasneje komentator ameriškega nogometa, je umrl v 86. letu starosti. Iz lige NFL so sporočili, da je umrl nepričakovano in niso navedli vzroka smrti. To, kako se danes spominjate Maddena, je v veliki meri odvisno od tega, koliko ste stari. Imel je tri vidnejša obdobja v svojem življenju v ligi NFL, od katerih je bilo vsako bolj vplivno od prejšnjega.

Madden je ena najvplivnejših osebnosti v zgodovini lige NFL. Njegova zelo uspešna trenerska kariera pri Oakland Raiders mu je leta 2006 prinesla mesto v dvorani slavnih. Z Raidersi je leta 1976 osvojil Super Bowl. V rednem delu je zbral kar 103 zmage in zgolj 32 porazov ob 7 remijih.

Pat Summerall in John Madden. Foto: AP Photo/Ric Feld via Guliver

Prav tako je tri desetletja sodeloval pri televizijskih prenosih ameriškega nogometa. S Patom Summerallom sta ustanovila ikonično televizijsko partnerstvo, saj sta skupaj komentirala kar osem Super Bowlov. Na tekme je potoval s svojim predelanim avtobusom “Madden Cruiser”.

“Le malo posameznikov je pomenilo toliko za rast in priljubljenost profesionalnega nogometa kot trener Madden, čigar vpliv na igro tako na igrišču kot zunaj njega je bil neizmerljiv,” so v izjavi zapisali pri Las Vegas Raiders. 

Ameriški nogomet približal javnosti

Toda Maddenovo delo po upokjitvi je tisto, zaradi česar je postal taka legenda športa. S svojo uporabo telestratorja (naprava, ki omogoča risanje po zaslonu) pri oddajah je vzgajal nogometni narod. S svojimi vzkliki med tekmami, kot sta “Boom!” in “Doink!”, je zabaval milijone ljudi. Bil je vseprisoten na različnih področjih; tržil je restavracije, trgovine s strojno opremo in pivo. Postal je tudi obraz videoigre Madden NFL Football, ene najuspešnejših športnih videoiger vseh časov.

“V imenu celotne družine NFL izrekamo sožalje Virginiji, Mikeu, Joeju in njihovim družinam,” je dejal komisar lige NFL Roger Goodell. “Vsi ga poznamo kot trenerja Oakland Raiders v dvorani slavnih in televizijskega komentatorja, ki je delal za vse večje televizijske mreže, a bolj kot karkoli drugega je bil predan mož, oče in dedek,” je še dodal komisar lige.

“Nihče ni ljubil nogometa bolj kot Trener. Bil je ameriški nogomet. Nikoli ne bo drugega Johna Maddena in za vedno mu bomo hvaležni za vse, kar je naredil za ameriški nogomet in NFL, da je to, kar je danes,” je sklenil Goodell.

Komentari

Vaš komentar