Šesto etapo po zapletu dobil Kron

Danec Andreas Kron se veseli tretje etapne zmage v karieri. Foto: Guliverimage

Po šesti etapi dirke po Švici še naprej v vodstvu ostaja Ekvadorec Richard Carapaz (Ineos Grenadiers). Gorsko etapo v dolžini 130 kilometrov od Fiescha do Disentis Sedruna je sicer dobil Danec Andreas Kron (Lotto Soudal).

Glavnina je za najboljšimi v šesti etapi zaostala slabe tri minute, a nihče izmed kolesarjev spredaj ni bil nevaren vodilnemu Richardu Carapazu, ki je danes zasedel 30. mesto. V ospredju se je za etapno zmago udarilo osem kolesarjev, kot prvi pa je ciljno črto prečkal Portugalec Rui Costa.

A nekdanji svetovni prvak, ki je pri ekipi UAE Emirates moštveni kolega Tadeja Pogačarja in Jana Polanca, je po mnenju sodnikov v zaključnem sprintu oviral Danca Andreasa Krona, tako da so po koncu vrstni red obrnili. Na tretjo stopničko je stopil Avstrijec Hermann Pernsteiner, ki je za vodilnim dvojcem zaostal za sekundo, še dve več so zaostali Gonzalo Serrano, Pierre Latour, Hugo Houle, Neilson Powless in Antwan Tolhoek.

Sodniki so po zaključnem sprintu obrnili vrstni red pri vrhu. Foto: Guliverimage

Na prvem kategoriziranem vzponu od treh je z napadom uspel Francoz Julian Alaphilippe (ki v skupnem seštevku zaseda četrto mesto z zaostankom 53 sekund), si s trojico kolesarjev privozil več kot minuto prednosti in bil nekaj časa celo virtualni vodilni. A ko je ugotovil, da mu napad ne bo uspel, je počakal glavnino, ki je nato v ospredje spustila številne druge ubežnike, a, kot že omenjeno, nihče ni bil nevaren Carapazu za skupno vodstvo.

V prvi peterici po petkovem dirkanju ni sprememb, še naprej vodi Ekvadorec, pred drugim Jakobom Fuglsangom ima 26 sekund prednosti, še dvanajst več zaostaja tretji Maximilian Schachmann. Edini Slovenec na dirki Domen Novak je danes osvojil 89. mesto (+15:13), skupno pa je z zaostankom 55 minut in sedmih sekund na 115. mestu med 142 kolesarji.

Na jutrišnji, predzadnji etapi od Disentis Sedruna do Andermatta čaka karavano jutri dobrih 23 kilometrov dolg gorski kronometer, ki ga bo odločil vzpon prve kategorije na Oberalp (9,5 km, 6,5%) na polovici etape.

Komentari

Vaš komentar