Sijajen dan za Lampičevo za novo vrhunsko uvrstitev

Drugi športi 3. Jan 202117:34 > 18:22
Twitter/SLOSKI
Twitter/SLOSKI

Anamarija Lampič ima za seboj nov sijajen dan na 15. Tour de Skiju. Na zasledovanju v prosti tehniki je tekla izvrstno in s petega mesta pritekla na odlično četrto mesto!

Pred štartom tretje preizkušnje letošnjega Tour de Skija je smučarska zveza Slovenije prejela obvestilo, da je bila pritožba na FIS v zvezi z diskvalifikacijo Anamarije Lampič na uvodnem šprintu uspešno razrešena in naša tekmovalka je dobila drugo mesto nazaj, prejela pa je rumeni karton, kar je pokomentiral tudi glavni trener naših, Nejc Brodar: “Odločitev se mi zdi pravilna, prav je, da so Ani vrnili drugo mesto, kar bo zagotovo vplivalo na seštevek šprinta in same turneje. Osebno se sicer ne strinjam, da ji ostaja rumeni karton, ampak mislim, da tisto bistveno drugo mesto je Ana dobila nazaj. Mislim, da je to prav. Res pa je, da je zdaj zadeve potrebno umiriti, umiriti glave in iti naprej s tekmo, sem pa zadovoljen, da je FIS prisluhnila našim argumentom. Tu se moram zahvaliti tudi SZS, ki se je odzvala kot se je. Ena majhna zmaga za nas.”

Nekaj ur kasneje pa je znova šlo zaras v smučini, tokrat sicer v najmanj ljubi disciplini Lampičeve, zasledovanju na 10 km razdalji v prostem koraku. Namesto s 40 sekundami zaostanka je Lampičeva štartala z 28 sekundami zaostanka, v prvem krogu je izgubila le šest sekund v primerjavi z vodilno Linn Svahn. Tudi v drugem krogu je tekla odlično, izgubila le dodatne štiri sekunde za vodilno četverico, približevala pa se je Rusinja Tatjana Sorina. V tretjem krogu je Lampičeva tekla z Julijo Stupak na šestem mestu, zaostajala je 46,8 sekund za vodilno Švedinjo Frido Karlsson, ki je tekla tesno pred Američankama Rosie Brennan in Jessico Diggins, Svahnova je že zaostajala 32,6 sekund.

V zadnjem krogu je naša športnica minulega leta še dodala nekaj in prehitela Svahnovo in se na ciljni črti veselila sijajnega četrtega mesta pred Stupakovo, za zmagovalko Digginsovo je zaostala 57,9 sekund, druga je bila Brennanova in tretja Karlssonova, ki je zaostala 10,7 sekund. “Od kar sem izvedela za to novico, sem kar na “fedrih”, zelo sem vesela in sem komaj čakala tudi tekmo. Moram reči, da sem tudi sama sebe zelo presenetila, da sem tako dobro odtekla. To je bil res moj najboljši tek v prosti tehniki. V tej disciplini po navadi izgubljam mesta, prvič od kar dirkam, sem mesto pridobila. Danes sem se borila res do cilja.”

O dogajanju na prvem prizorišču turneje v Val Müstairju je Lampičeva dodala: “Švica je bila turbolentna, a na koncu se je vse dobro končalo, jaz imam čisto vest. Mislim, da sem si drugo mesto zaslužila in tu je še četrto mesto. Lahko kar tehtam, ne vem kaj mi več pomeni.”

Fantje zaključili s turnejo

Že pred tekmo deklet so v smučino stopili fantje, od Slovencev le še Vili Črv. Na 15 km zasledovanju je izgubil le dve mesti, z 59. je padel na 61., zaostal pa je 7 minut in 15 sekund za vnovičnim zmagovalcem, Aleksandrom Bolšunovom, ki je za kar 53 sekund ugnal vso konkurenco. S to preizkušnjo se je Tour de Ski za naše moške predstavnike zaključil, Janez Lampič danes ni štartal, Črv pa bo prav tako odpotoval domov. “Tekma je bila na podobnem nivoju kot včerajšnja, tako da sem še vedno lahko zadovoljen. Ostal sem na približno isti poziciji kot sem štartal, kar je zame v rangu pričakovanj, tako da sem lahko zadovoljen. Načeloma so trije dnevi Toura zelo podobni kot normalen vikend tekmovanj, če bi nadaljeval, je pa čisto druga zgodba, utrujenost se že pozna in koliko je kdo sposoben zdržati na visokem nivoju,” je po svoji prvi izkušnji na Tour de Skiju povedal Črv.

Na turneji je jutri prost dan, karavana pa se bo iz Švice preselila v Italijo, v Toblach, kjer bosta na sporedu preizkušnji na razdalji v prosti tehniki in v klasičnem koraku v zasledovanju. “Jutri se bom skušala čim bolj regenerirati, naredila masažo, se naspala in si jutri vzela vse precej na lahko. Potem pa naprej,” je še povedala nasmejana Lampičeva.

Vir: SZS