Severnoameriški in evropski obračun za veliki finale

Drugi športi 5. Jun 20219:45 > 13:05
Na prvi medsebojni tekmi v Rigi so Američani Kanado premagali kar s 5:1. Foto: Guliverimage

Na svetovnem prvenstvu elitne divizije je čas za polfinale. Najprej ob času kosila (13.15) sledi klasični severnoameriški obračun med ZDA in Kanado, popoldne (17.15) pa še manj klasični boj med Finsko in Nemčijo. Končni dobitniki medalj bodo znani jutri.

Le še štiri tekme so ostale do konca sporeda na letošnjem svetovnem prvenstvu elitne divizije v hokeju na ledu. V latvijski prestolnici bomo danes spremljali dve tekmi, ki bosta dali odgovore, kdo se bo jutri boril za naslov prvaka in kdo bo poskušal današnje razočaranje skriti z bojem za bronasto kolajno. Zanimivo dejstvo je, da so vse štiri preostale ekipe v predtekmovanju nastopale v skupini B.

ZDA – Kanada

V svetu reprezentančnega hokeja bi težko našli bolj goreče rivalstvo, kot je to med ZDA in Kanado. Državi, ki skupaj tvorita najboljšo hokejsko ligo na svetu (NHL), se bosta na tem turnirju pomerili že drugič. Prvo tekmo so kar s 5:1 dobili Američani, kar je njihova najvišja zmaga nad večnimi tekmeci v zgodovini. A od takrat se je marsikaj spremenilo.

Kanadčani so se po pravem trilerju v skupini B za mišjo dlako prebili v izločilne boje, nato pa v četrtfinalu premagali izjemno močno reprezentanco ruskega komiteja. Zdaj se zdijo neprepričljive predstave javorjevih listov v skupinskem delu že zelo oddaljene. Kanada je že 26-krat slavila na svetovnih prvenstvih, na drugi strani Američani niso slavili že od leta 1960. ZDA bodo storile vse, da po odličnih predstavah v skupinskem delu in visoki zmagi nad Slovaško (6:1) nadaljujejo ta trend.

Vratar Američanov Cal Petersen, ki je na vrhu statistike obranjenih strelo v 96%, razkriva, kaj je moč njihove ekipe. “Med nami je veliko mladih fantov, ki se želijo dokazati. Nekateri še nikoli niso nosili dresa z grbom naše države, zato so še bolj lačni uspeha. Smo zelo dobra klapa.” Povprečna starost ameriške reprezentance na tem prvenstvu je 25 let, pri današnjih tekmecih je ta številka še za leto nižja (24). Kanada je na zadnjih petih tekmah tega šampionata slavila štirikrat, ta niz bo jasno skušala nadaljevati tudi danes.

Američani imajo na papirju boljšo zasedbo, a za Kanado je enako veljalo tudi proti reprezentanci ruskega komiteja, pa vemo, kako se je končalo. Vse to obeta izjemno izenačen “obračun za Severno Ameriko“.

Tudi Nemčija in Finska sta se v Latviji že pomerili. Po odlični obrambni predstavi obeh ekip je bila boljša Finska z 2:1. Foto: Guliverimage

Finska – Nemčija 

V hokejskih analih dvoboj med Finsko in Nemčijo nima takšne tradicije in prestiža kot tekme med Finsko in Švedsko, Češko in Rusijo ter tudi med ZDA in Kanado. A tako je naneslo, to bo drugi polfinale v Latviji 2021.

Finska je zgodovinsko gledano zelo uspešna hokejska nacija, čeprav je prvo kolajno na svetovnih prvenstvih osvojila šele leta 1992 v Pragi. Od takrat naprej se je število močno povečalo, severnjaki so nadaljnjih 28 letih osvojili 14 medalj, od tega tri zlate, vključno z zadnjo pred dvema letoma.

Nemci imajo na drugi strani štiri medalje, a zadnjo so dobili že daljnega leta 1953. 2010, ko je prvenstvo potekalo v njihovi domovini, so končali kot četrti. Bolj svež je spomin na olimpijsko kolajno, Nemčija je srebro osvojila v Pjongčangu leta 2018.

Uspešnost obeh moštev v skupini B je bila zelo podobna, Finci so končali kot drugi, Nemci kot tretji. V prvem medsebojnem obračunu v Rigi so bili boljši Finci, ki so slavili z 2:1. “Komaj čakamo polfinale. Vemo, da so Finci zelo disciplinirani in obrambno zelo močni. Pomembno bo potrpljenje. Doma nas spremlja veliko ljudi in na to smo ponosni,” je dejal nemški napadalec Markus Eisenschmid.

Nemške nevarnosti se zavedajo v taboru Finske. “Res so zelo talentirana ekipa. V prvi tekmi proti njim smo morali zelo paziti na nekaj mladih igralcev – Seiderja v obrambi in Recihla v napadu. Njihova prednost je hitrost, moramo biti pripravljeni na to,” je dejal finski napadalec Iiro Pakarinen. 

Finci so pred dvema letoma na poti do zlata premagali Rusijo in Kanado. Ob današnji zmagi nad Nemčijo in uspehu Kanade na drugi tekmi, bi bili prav Severnoameričani zadnja ovira finskih levov pred obrambo naslova.

Izločilni boji SP elitne divizije, Riga

Polfinale, sobota, 5. junij

ob 13.15 ZDA – Kanada

ob 17.15 Finska – Nemčija

Tekma za tretje mesto, nedelja, 6. junij

ob 15.15 poraženec prvega polfinala – poraženec drugega polfinala

Finale, nedelja, 6. junij

ob 20.15 zmagovalec prvega polfinala – zmagovalec drugega polfinala

Komentari

Vaš komentar