V sobotnem koprskem finalu vsi trije dobitniki medalj iz EP

Drugi športi 2. Sep 202222:57
Foto: Aleš Fevžer

Na novi steni velikanki v Kopru so po kvalifikacijah izpeljali tudi polfinale premierne tekme svetovnega pokala v težavnosti športnega plezanja na Obali. Od 11 Slovencev v polfinalu se bo v soboto za zmago merila trojica, ki je navdušila že na evropskem prvenstvu v Münchnu - Janja Garnbret, edina z vrhom smeri, Mia Krampl in Luka Potočar.

V nocojšnjem polfinalu se je pomerilo najboljših 26 moških iz jutranjih kvalifikacij ter najboljših 25 žensk, saj se je Francozinja Camille Pouget odpovedala nastopu v polfinalu.

Medtem ko so imeli v kvalifikacijah dve smeri, jih je v polfinalu, enako bo tudi v finalu, čakala ena, moška oziroma ženska.

Koprska stena velikanka je predstavljala kar precejšen zalogaj za večino tekmovalcev, tudi za predstavnike domače vrste, ki so na tej steni pred tekmo lahko vadili. A ne za Janjo Garnbret, Mio Krampl in Luko Potočarja.

V finale s tretjim dosežkom

Potočar, evropski podprvak iz Münchna, šesti po kvalifikacijah, je zmogel vse do giba 39+. Pred njim je prišel višje le Nemec Yannick Flohe, deveti v kvalifikacijah, ki je v polfinalu segel po gibu 42+.

Pred oba se je nato uvrstil Japonec Ao Yurikusa (42+), ki je bil najboljši že po kvalifikacijah. Potočar je v polfinalu tako vpisal tretji dosežek.

Martin Bergant (27+), Domen Škofic (26+) in Zan Lovenjak Sudar so se uvrstili v polfinale, a ostali daleč od najboljše osmerice na 18., 20. in 25. mestu.

Garnbretova na poraz v kvalifikacijah odgovorila z vrhom

Tudi ženska smer je predstavljala uganko. Od Slovenk so Katja Debevec (18.), Lana Skušek (20.) in Rebeka Kamin (24.) padle že v začetnem delu smeri, na višinah 20, 19+ in 17. Tudi Lučka Rakovec (16.) je bila z višino 24 preskromna za finale.

Vita Lukan je splezala štiri gibe višje, vendar pa je z višino 28+ kar dolgo trepetala. Finale se ji je tudi tokrat izmuznil iz rok na desetem mestu.

Zato pa sta bili znova najboljši Slovenki Mia Krampl in Janja Garnbret, ki sta bili v težavnosti najboljši tudi na EP v Nemčiji, Garnbretova kot zmagovalka, Kramplova kot četrta.

Mia Krampl, v Kopru peta v kvalifikacijah, je splezala do višine 31+ ter se uvrstila tik za Avstrijko Jessico Pilz in Američanko Brooke Raboutou, ki sta padli en gib višje (32+). Na koncu je bila v polfinalu šesta.

Na startu pa je bila še najboljša Janja Garnbret, v kvalifikacijah je bila druga, v polfinalu pa prepričljivo prva, saj je edina od vseh splezala do vrha smeri. Japonka Ai Mori, ki je bila od slovenske šampionke boljša v kvalifikacijah, je v polfinalu segla po drugem mestu z višino 45+.

Finale najboljše osmerice v vsaki od konkurenc bo v soboto z začetkom ob 20. uri.

Foto: Aleš Fevžer
Komentari

Vaš komentar