Zgodovinski mejnik Alenke Artnik: Slovenci smo lahko ponosni

Drugi športi 18. Jul 20218:07 > 18:48
Alenka Artnik Foto: Florian Burghardt

Alenka Artnik, ena najboljših potapljačic na vdih na svetu, navdušuje na Bahamih. V soboto je Vertical Blue 2021 svoj nor torkov rekord (118 m) z monoplavutjo (CWT) poglobila še za dva metra in zdaj znaša magičnih 120 metrov. Gre za mejnik, ki je bil predtem rezerviran le za najboljše moške potapljače.

Posnetek izjemnega potopa na 120 metrov globine:

“Kakšen dan, kakšen dan. Uspelo se mi je potopiti na 120 metrov, gre za globino, ki je bila še ne dolgo nazaj rezervirana le za moško elito. Po pogledu na štartno številko in to noro številko, priznam, da me je malce stisnilo, a dejala sem si, pomiri se, sledi svojemu programu in to sem tudi storila. Potop je bil popolno izvršen. Brez napak, tako da tukaj smo, premikamo nove meje. Slovenci smo lahko zelo ponosni na ta dosežek, gre za zgodovinski potop,” je po drugem svetovnem rekordu v štirih dneh povedala slovenska šampionka.

Fotogalerija s tekmovanja Vertical Blue 2021:

Foto: Daan Verhoeven
Foto: Daan Verhoeven
Alenka Artnik Alenka Artnik
Foto: Daan Verhoeven
Foto: Daan Verhoeven
Foto: Daan Verhoeven
Alenka Artnik je letvico svetovnega rekorda prestavila še dva metra nižje. Foto: Daan Verhoeven
Foto: Daan Verhoeven
Foto: Daan Verhoeven
Foto: Daan Verhoeven
Foto: Daan Verhoeven
Foto: Daan Verhoeven
Foto: Daan Verhoeven
Foto: Daan Verhoeven
Alenka Artnik je zaključila s tekmovanjem na Bahamih. Foto: Florian Burghardt
Alenka Artnik premika meje nemogočega. Slovenski ponos. Foto: Florian Burghardt

Deluje sveže kot rožica, pa ne samo deluje. Je.

Artnikova je v lanski sezoni v Šarm El Šejku v Egiptu postavila rekordno znamko 114 metrov in zdelo se je, da se kaj dosti več ne bo dalo, a Koprčanka je v novi sezoni tako dobro pripravljena, da je lanski svetovni rekord zdaj na Bahamih popravila že za šest metrov, za nameček pa deluje, da ima še ogromno rezerv, na površje prihaja povsem sveže in zdi se kot nekdo, ki v Portorožu išče školjke na treh metrih globine in se po 10 sekundah vrne na površje. Mogoče še bolj suvereno in manj zadihano, kar je navadnim smrtnikom nepredstavljivo.

Artnikova po prihodu na površje po rekordnem potopu. Nasmejana in zadovoljna. Foto: Daan Verhoeven

“Gladko, osredotočeno in sproščeno. Popolno.”

“Ne bi mogla biti srečnejša z izvedbo mojega potapljanja. Gladko, osredotočeno in sproščeno. Popolno. Hvala vsem, ker me spremljate in navijate zame, mi pošiljate dobre vibracije in ljubezen,” dodaja simpatična Koprčanka, ki nam je za konec še zaupala, da tekmovanja ni konec.

Tekmovanje poteka v Deanovi modri luknji na Bahamih. Gre za brezno globoko preko 200 metrov. Foto: Daan Verhoeven

“Bomo videli. Potrebujem malce počitka, taki potopi poberejo veliko tako fizične kot mentalne energije, a na tem tekmovanju načrtujem še dva potopa. Bom še malce razmislila, a menim, da grem lahko še malce globje,” je sklenila Artnikova in iz Bahamov pomahala proti Sloveniji.

Komentari

Vaš komentar