Uresničitev Orbanovih velikih sanj

Euro 2020 16. Jun 202113:00 > 13:53
Viktor Orban med včerajšnjo tekmo v Budimpešti. FOTO: Guliverimages.

Viktor Orban, predsednik madžarske vlade, svoje politične cilje udejanja tudi s pomočjo nogometa. Včerajšnji čudovit nogometni večer v Budimpešti, tekma evropskega prvenstva med Madžarsko in Portugalsko, prva po začetku pandemije na evropskih tleh pred polnimi tribunami, je njegova velika zmaga.

Madžarska je bila pred pol stoletja nogometna velesila, nogomet pa pomemben del tamkajšnje kulture. Leta 1938 je igrala v finalu svetovnega prvenstva, podvig pa ponovila tudi leta 1954.

Takrat je v finalu proti Zahodni Nemčiji zapravila vodstvo z 2:0, do katerega je prišla v prvih osmih minutah, in izgubila z 2:3. Čudež v Bernu, nogometni navdušenci ga zagotovo poznate.

Leta 1952 je Madžarska postala olimpijski nogometni prvak.

Po krvavi Madžarski revoluciji jeseni leta 1956 je v tujino migriralo več kot 200 tisoč Madžarov. Med njimi tudi številni nogometaši, ki se nikoli več niso vrnili v svojo domovino. Ferenc Puskas, Sandor Kocsis in Zoltan Czibor, trije najboljši madžarski nogometaši, so odšli v Španijo.

Madžari, predvsem njihovi klubi, so v naslednjih desetletjih še nekajkrat opozorili nase, a podvigom lahke konjenice, kot so pravili Puskasu, Kocsisu, Cziborju in preostalim predstavnikom lahke nogometne konjenice, se nihče nikoli več ni približal.

Madžarska revolucija

Začela se je 23. oktobra leta 1956 s študentskimi protesti v Budimpešti, ki so spontano prerasli v revolucijo. Ljudstvo se je uprlo madžarski vladi in sovjetskim silam na madžarskem ozemlju. Sprva je bila uspešna, tamkajšnja vlada je padla, potem pa je Sovjetska zveza napela moči, na Madžarsko poslala tisoče vojakov in upor 4. novembra 1956 dokončno zatrla. Revolucija je bila krvava. Ugasnilo je več kot 3000 življenj, več kot 200 tisoč Madžarov pa je pobegnilo v tujino.

Nastanek Viktorja Orbana

Politični vzpon Viktorja Orbana se je začel leta 1989, ko je ob ponovnem pokopu Imreja Nagyja, junaka Madžarske revolucije, ki je leta 1956 izgubil življenj, nase opozoril z odmevnim javnim nagovorom.

“Sovjeti morajo zapustiti našo državo,” je dejal takrat komaj 26-letni predstavnik stranke Fidesz, ki je bila kot stranka liberalne študentske organizacije ustanovljena leto pred tem.

Marca naslednjega leta so sovjetski vojaki, ki so bili na Madžarskem prisotni vse od konca druge svetovne vojne, začeli zapuščati državo. Junija 1991 je odšel še zadnji.

Orban v akciji med revialno nogometno tekmo v Felcsutu leta 2011. FOTO: Guliverimages.

Po padcu komunističnega režima in mirni tranziciji v demokracijo je bil Orban izbran v parlament, leta 1993 postal predsednik Fidesza, kar je še danes, in leta 1998 postal najmlajši predsednik madžarske vlade v zgodovini. Star je bil komaj 36 let.

Njegov mandat je trajal štiri leta, med letoma 2002 in 2010 so bili na oblasti socialisti. Potem je na čelo Madžarske spet prišel Orban in v 30 letih prehodil pot od liberalnega do enega najbolj avtokratskih vodij, kar jih je Evropa videla. Fidesz se je pod njegovim vodstvom na političnem zemljevidu umestil daleč od idealov, ki jih je gojil ob nastanku.

Orban je danes skrajno desno usmerjen politik, ki s svojimi potezami pogosto dviguje prah v zahodnem delu Evrope. Prav včeraj, na dan tekme med Portugalsko in Madžarsko v Budimpešti, je tamkajšnja vlada potrdila nov zakon, da v šolskem izobraževalnem sistemu in televizijskih programih za mladoletne gledalce ne sme biti istospolnih vsebin.

Orban, zaveznik Rusije, Kitajske in Belorusije, ki je izstop Velike Britanije iz Evropske unije pred leti komentiral kot odlično in pogumno potezo, svojo politiko vodi na najrazličnejše načine. Eden od pomembnih je tudi – nogomet.

Ferenc Puskas, trikratni evropski prvak z Realom, je za Madžarsko v 44 nastopih zabil kar 43 golov. FOTO: Guliverimages.

Politika in nogomet sta bila na Madžarskem vedno tesno povezana – Honved je vojaški klub, MTK je ustanovila tajna policija, Ferencvaroš je klub desničarjev -, Orban pa je velik zaljubljenec v nogomet, s katerim se je v mladih letih tudi ukvarjal.

Bil je mladinec Videotona iz Szekesfehervarja, 20 kilometrov od majhnega Felcsuta, kjer se je Orban pred 58 leti rodil. Njegovo prvo potovanje v tujino, ko je prvič postal madžarski premier, je bil obisk finala nogometnega svetovnega prvenstva 1998 v Parizu. Od takrat je bil zraven na skoraj vseh največjih nogometnih tekmovanjih. Z nogometom je obseden, ogledal naj bi si tudi po šest tekem na dan.

Uspehi madžarskega nogometa:

Reprezentanca:
SP: srebro (1938 in 1954), četrtfinale (1934, 1962, 1966), skupinski del (1958, 1978, 1982, 1986).
EP: bron (1964), četrto mesto (1972), osmina finala (2016).
OI: zlato (1952, 1964, 1968), srebro (1972), bron (1960).

Klubi:
Liga prvakov/pokal državnih prvakov:
polfinale (Vasas 1958, Vasas 1965, Ujpesti 1974).
Liga Europa/pokal Uefa: zmagovalec (Ferencvaroš 1965), podprvak (Ferencvaroš 1968, Ujpest 1969, Videoton (1985).
Pokal pokalnih zmagovalcev: podprvak (MTK 1964, Ferencvaroš 1975).

Zaton in nov madžarski nogometni vzpon

Po revoluciji leta 1956 je madžarski nogomet nekajkrat v Evropi še opozoril nase – Ferencvaroš je bil leta 1965 celo zmagovalec pokala Uefa, Videoton pa se je leta 1985 v istem tekmovanju ustavil v finalu -, po padcu komunizma pa pristal na dnu. Leta 1986 je Madžarska še zadnjič nastopila na svetovnem prvenstvu, kar je bil njen zadnji nastop na velikih tekmovanjih do leta 2016, ko je zaigrala na zadnjem evropskem prvenstvu in se v Franciji celo prebila v izločilne dele.

Ponoven vzpon madžarskega nogometa se je začel prav s prihodom Orbana na oblast. Orban je, še preden se je vrnil v čevlje predsednika madžarske vlade, v svojem Felcsutu ustanovil nogometni klub Akademija Puskas, ki tekme igra na stadionu zanimivega imena Pancho, kot so klicali nekoč slovitega madžarskega nogometaša. Ustanovili so ga le nekaj mesecev po Puskasovi smrti, 1. aprila 2007, ko bi sloviti madžarski nogometaš praznoval 80. rojstni dan.

Puskas v Felcsut, ki ima 1800 prebivalcev, ni stopil nikoli, a Orban je dobro vedel, kaj počne. Populistično je izrabil njegovo ime in začel graditi klub, ki je prvi vrhunec dosegel lani, ko je odigral prvo evropsko tekmo. Tako bo tudi letos. Akademija Puskas je v prejšnji sezoni pristala na drugem mestu, kar je najvišja prvenstvena uvrstitev v zgodovini kluba.

Madžarska vlada je v Akademijo Puskas, v Felcsutu sta pred časom igrala tudi slovenska nogometaša Denis Klinar in Dejan Trajkovski, v naslednjem desetletju vbrizgala kar sto milijonov evrov, tako da njen vzpon ni presenečenje. Arena Pancho je v letih po odprtju postala pomembno mesto za mreženje najpomembnejših madžarskih politikov, gospodarstvenikov in vseh preostalih pomembnežev.

Stadion Pancho, ki ima leseno streho, sprejme 3800 gledalcev. FOTO: Guliverimages.

Še precej več denarja kot v klub iz svojega Felcsuta je Orban vbrizgal v celoten madžarski nogomet in si ga podredil na vseh ravneh.

Pri kar 11 od 12 madžarskih prvoligašev ima prste Fidesz.

Podobno velja tudi za pomembne medije, ki pokrivajo nogomet. Lastnik madžarskega časopisa Nemzet Sport, ki je tretji najbolj bran madžarski časopis nasploh, Laszlo Szabo je bil do aprila lani član madžarske vlade. Njegov urednik Gyorgy Szollosi je Orbanov osebni prijatelj.

Televizijska postaja Magyar Televizio, ki prenaša tekme madžarske reprezentance in madžarske prve lige, je prav tako državna.

Komentator Janos Hrut je pred časom izgubil službo, ker je v prenosu podprl madžarskega reprezentanta Petra Gulacsija. Ta je pred tem kritiziral potezo vlade, ki je določila, da istospolni in neporočeni partnerji ne smejo posvajati otrok.

Mimogrede, vratar RB Leipziga je lani, ko je v Evropi navduševal skupaj s Kevinom Kamplom, postal prvi madžarski nogometaš, ki je zaigral v polfinalu Lige prvakov. Drugi je bil njegov klubski soigralec Dominik Szoboszlai, največji talent madžarskega nogometa, ki na letošnjem evropskem prvenstvu zaradi poškodbe na žalost ne igra.

Madžarska vlada je v tamkajšnji nogomet v zadnjem desetletju vložila kar dve milijardi evrov. V zadnjem desetletju je na Madžarskem zrastlo kar 25 nogometnih stadionov.

Omejitve gledalcev na stadionih Eura 2020:

67.000: Puskas Arena, Budimpešta, Madžarska.
34.500: Krestovski Stadium, Saint Petersburg, Rusija.
34.000: Olimpijski stadion, Baku, Azerbajdžan.
25.000: Parken, Köbenhavn, Danska.
22.500: Wembley Stadium, London, Anglija.
20.000: La Cartuja, Sevilla, Španija
17.700: Stadion Olimpico, Rim, Italija.
16.000: Johan Cruyff Arena, Amsterdam, Nizozemska.
14.500: Allianz Arena, München, Nemčija.
13.000: Arena Nationala, Bukarešta, Romunija.
12.000: Hampden Park, Glasgow, Škotska.

Omejitve veljajo za skupinski del tekmovanja. Pozneje se bodo morda spremenile.

Dominik Szoboszlai, 20-letni član RB Leipziga, ki pa je poškodovan, je prvi zvezdnik madžarskega nogometa. FOTO: Guliverimages.

Nogomet in politika, politika in nogomet

Rezultati velikega državnega vlaganja v nogomet so vidni. Madžarska se je od leta 2010 dvakrat uvrstila na evropska prvenstva. Od takrat so njeni klubi štirikrat zaigrali v skupinskem delu Lige Europa in enkrat nastopili tudi v Ligi prvakov.

Toda to je še vedno daleč od rezultatov, ki so jih imeli pred desetletji. Jasno je, da se Orbanove mokre sanje o novi velesili svetovnega nogometa ne bodo izšle. Časi so drugačni. Precej drugače velja z organizacijo večjih nogometnih dogodkov.

Madžarska je v zadnjih letih gostila številna velika tekmovanja, tudi svetovno prvenstvo v vodnih športih, v ozadju naj bi se pripravljala tudi kandidatura za olimpijske igre, spet pa je v ospredju predvsem nogomet.

Madžarska je lani gostila evropski superpokal med evropskim prvakom Bayernom in zmagovalko Lige Europa Sevillo. To je bila prva evropska tekma od pandemije, na kateri so bili gledalci.

Bayern je do nove evropske lovorike prišel na stadionu Arena Puskas, ki je bil odprt leta 2019. Nastal je na pogorišču nekdanjega komunističnega Nepstadiona v središču Budimpešte. Njegova izgradnja je stala pol milijarde evrov.

Arena Puskas je roko evropskemu nogometu ponudila tudi februarja in marca letos, ko je gostila tekmi osmine finala Lige prvakov med Manchester Cityjem in Borussio Mönchengladbachom oziroma Liverpoolom in Leipzigom.

Orban je takrat svetu sporočil, da medtem ko drugi ne morejo, Madžarska lahko.

Na tribunah Arene Puskas se je včeraj kljub pandemiji nagnetlo prek 60 tisoč ljudi. FOTO: Guliverimages.

Vrhunec Orbanovih nogometnih sanj

Še večjo zmago je Orban dosegel včeraj. Epidemiološka slika Madžarske, države z nekaj manj kot deset milijoni prebivalcev, je z zadnjim podatkom o 255 okuženih v enem dnevu zelo dobra. Toda še nedolgo nazaj je bilo precej slabše. Madžarska s skoraj 3000 žrtvami na milijon ljudi na svetovni lestvici zaostaja le za Perujem.

“To je priložnost, ki jo moramo izkoristiti,” je pred tedni dejal Orban, močno sprostil ukrepe in izpolnil svoje sanje. Včeraj, ko sta se na Areni Puskas pomerila Madžarska in Portugalska, smo prvič po začetku pandemije v Evropi videli polne tribune.

Medtem ko, vsaj v skupinskem delu, na preostalih desetih prizoriščih letošnjega evropskega nogometnega prvenstva ob omejitvah samevajo številni sedeži, je bil stadion v Budimpešti nabito poln. Nanj se je nagnetlo več kot 60 tisoč ljudi.

Tako bo še na treh tekmah letošnjega Eura 2020. Na dveh v skupinskem in eni v izločilnih delih.

Medtem ko mnogi zmajujejo z glavo in se bojijo, da je to napačno sporočilo o dokončni zmagi nad pandemijo, se Orbanu smeji. Če bi Madžarska zdržala še nekaj minut in evropskim podprvakom Portugalcem odščipnila točko, bi bila ta še večja, a tudi tako je Orban naredil velik korak na poti do nove zmage na volitvah, ki bodo na Madžarskem čez leto dni. Madžarom in Evropi je sporočil, da je velik zmagovalec.