Francozi krivijo sodnike, med tekmo so jih grabili za vrat

Eurobasket 2022 8. Sep 20229:32
Foto: Guliverimages

Zmaga ni enaka zmagi, poraz pa ne porazu. Enako velja za reakcije po uspehu in neuspehu. Še posebej slednjega nekateri sila težko prenesejo in očitno to velja tudi za stratega francoske košarkarske reprezentance Vincenta Colleta, ki je namesto simultanke Luke Dončića kot glavni razlog za poraz svoje ekipe na včerajšnji tekmi proti Sloveniji (88:80) označil sodniško ekipo.

O tem, da sodniki na letošnjem Eurobasketu niso na nivoju turnirja, “čivkajo že vrabčki na veji”. Tudi na včerajšnjem spektaklu med Slovenijo in Francijo smo se preveč pogovarjali o delivcih pravice, ki so z nerazumljivimi odločitvami jezili oba tabora. Na koncu pa je vedno tako, da je z delom mož v črnem manj zadovoljen poraženec, selektor galskih petelinov Vincent Collet pa jih je neposredno označil kot razlog, zakaj je njegova ekipa izgubila tekmo.

“Košarka je sijajna igra, kadar jo odločijo igralci. V ključnih trenutkih tekme je bil storjen prekršek nad Okobom, verjetno celo nešportna osebna napaka. A Dragiću so sodniki dovolili, da v tej akciji doseže koš. Šport mora biti pravičen. V vseh teh letih se nikoli nisem pritoževal. A kaj naj danes rečem svojim fantom? Nismo imeli možnosti izzvati zmage,” je po tekmi komentiral francoski selektor.

A tu se ni ustavil. “V svojih 13 letih na mednarodnih tekmovanjih česa takšnega še nisem doživel. Enostavno nas niso spoštovali. Dobro, Slovenija ima Luko Dončića, ampak tudi francoska reprezentanca je v zadnjih letih dosegla velike stvari. Ne želimo si posebne obravnave in privilegijev, želimo si samo pravilnih sodniških odločitev.

Selektor Francije Vincent Collet. Foto: FIBA

Rokoborski prijem ostal nekaznovan, Slovencev francoska jeza ne gane

V svojem izlivu besa nad sodniki je Collet pozabil omeniti 47 točk sijajnega Luke Dončića, iz spomina pa mu je ušlo tudi to, da mu je sodniška trojka v odločilnih trenutkih pošteno pogledala skozi prste. Ravno v omenjeni akciji Gorana Dragića, ko je 59-letnik po rokoborsko zagrabil enega od sodnikov, a za to ni bil kaznovan.

V vsakem primeru francosko pritoževanje nad sodniki ni pretirano zanimalo slovenskih reprezentantov. Vzdušje po veliki zmagi, ki je Sloveniji zagotovila prvo mesto v predtekmovalni skupini in obračun osmine finala z Belgijo, je bilo odlično. To nenazadnje dokazujejo tudi posnetki z avtobusa, ko je odmevalo: “Dajte Francoze, da se igramo …”

Komentari

Vaš komentar