Francozi že na vlaku domov, a so Turki premagali sami sebe

Eurobasket 2022 10. Sep 202214:00
Foto: Guliverimages

Že prva tekma osmine finala Eurobasketa je postregla s pravo dramo. V drugem polčasu prerojeni Turki so imeli favorizirane Francoze kar dvakrat praktično že na kolenih, a so v končnici vselej podlegli pritisku in se po podaljških poslavljajo od turnirja (87:86).

Francija – Turčija 87:86 – po podaljšku

Gobert 20, Fournier, Heurtel 13; Tuncer 22, Kormaz 18

V prvem polčasu prav nič ni kazalo na to, da bodo Turki predstavljali resno nevarnost francoskim ambicijam, ki segajo seveda precej dlje od osmine finala Eurobasketa. Galski petelini so tekmo odprli z delnim izidom 7:0, nato pa pridno višali prednost, ki je sredi druge četrtine znašala kar 16 točk. Turki, ki so se morali znajti brez poškodovanega prvega organizatorja igre Shana Larkina, so se nato vendarle nekoliko prebudili in do polčasa prepolovili francosko prednost.

V drugem polčasu je francoska igra povsem razpadla. Varovanci Vincenta Colleta so začeli nerazumljivo izgubljati lahke žoge, na drugi strani so se razigrali turški ostrostrelci. Prednost olimpijskih podprvakov se je hitro začela topiti, ni pa trajalo dolgo, ko so celo Turki prišli do vodstva. Z minimalno prednostjo so tako prišli tudi do zaključka tekme, ko se je igralo “napad za napad”.

Foto: Guliverimages

Turčija si je sama pred nosom zaprla vrata četrtfinala

Odgovornost pri Francozih je pričakovano prevzemal Evan Fournier, ki je sicer polnil turški koš, a 45 sekund pred koncem storil osebno napako ob metu Furkana Korkmaza za tri točke. Turki so ušli na 75:73, nato pa pametno izkoriščali neporabljene osebne napake in prekinjali francoski napad, ki se je končal z že 20. izgubljeno žogo Francozov na tekmi.

Korkmaz je nadaljeval niz uspešno izvedenih prostih metov, a so nato Turki zapravili dva prosta meta po nešportni osebni napaki Francozov. Sledila je še izgubljena žoga in po zabijanju Rudija Goberta so Francozi izsilili podaljšek.

V dodatnih petih minutah se je zdelo, da bodo Turki podlegli padcu morale zaradi neuspešnega zaključka rednega dela, a so varovance Ergina Atamana v igri držali uspešni meti za tri točke. Turki so pretili do konca, v zadnjih sekunda podaljška imeli celo napad za zmago, a se spet zapletli in skozi šivankino uho so se v četrtfinale vendarle uvrstili Francozi.

Komentari

Vaš komentar