Po bavarski klofuti selektorjev rez za EuroBasket

Eurobasket 2022 29. Avg 202211:151 komentar
Delite:
Foto: Aleš Fevžer

Selektor slovenske košarkarske reprezentance Aleksander Sekulić je dan po hudem kvalifikacijskem porazu proti Nemčiji (71:90) v Münchnu določil tudi dvanajsterico za EuroBasket, ki se prihodnji teden začenja v štirih državah. Brez nastopa na prvenstvu sta kot zadnja ostala Gregor Hrovat in Jakob Čebašek.

Pot od Münchna do Kölna bo za slovenske košarkarje potekala s hudim glavobolom. Izbranci selektorja Aleksandra Sekulića so namreč v generalki, ki je imela za nameček še močno tekmovalno težo, doživeli najhujši poraz v eri Luke Dončića. Nemški valjar je dodobra neprepoznavne Slovence povozil s skoraj 20 točkami razlike. Slovenci so si na ta način močno otežili delo v novembrsko-februarskem delu kvalifikacij, pa čeprav so jim nato na pomoč priskočili Švedi. A o tem bodo razmišljali na pragu nove zime, ko bodo morali premagati Izrael. Zdaj jih čaka streznitev in priložnost za ustrezen odziv na evropskem prvenstvu. Kmalu po nemški klofuti je postalo tudi jasno, kdo vse bo sodeloval v tej akciji.

Zadnji selektorjev rez, s katerim je, tudi kot ohranjanje manevrskega prostora v primeru morebitne poškodbe, odlašal vse do zadnjega trenutka, je bil nekoliko nepričakovan. Da bo odpadel Jakob Čebašek, je bilo zelo predvidljivo. Večje presenečenje pa je, da na prvenstvo potuje Luka Rupnik, ki je dobil prednost pred Gregorjem Hrovatom. Konkurenca na položaju organizatorjev igre je namreč z naskokom najbolj pestra (Dončić, G. Dragić, Samar), na preostalih položajih je več vrzeli, Rupnik pa je imel v pripravah na parketu zelo skromno vlogo. Kot vse kaže, je torej Sekulić pri zadnjem rezu vendarle vključil tudi druge kriterije, manj povezane z videnim pod koši, o katerih bo spregovoril na sredini novinarski konferenci tik pred začetkom EP.

Jakob Čebašek. Foto: Aleš Fevžer

Slovenska reprezentanca

Jaka Blažič, Vlatko Čančar, Žiga Dimec, Luka Dončić, Goran Dragić, Zoran Dragić, Luka Rupnik, Edo Murić, Aleksej Nikolić, Klemen Prepelič, Žiga Samar in Mike Tobey.

S prvotnega seznama kar dvajsetih kandidatov je še pred tem, natančneje tik pred pripravljalno tekmo s Hrvaško v Celju odpadel center novomeške Krke Jurij Macura. Teden pred tem je poškodba zaustavila branilca beograjskega Partizana Gregorja Glasa, medtem ko pa so Bine Prepelič, Saša Ciani, Luka Ščuka in Robert Jurković izbrano vrsto zapustili po dobrem tednu skupnih priprav in prvih dveh prijateljskih tekmah.

Ostalih večjih presenečenj v Sekulićevem kadru tako ni. V primerjavi z lanskoletnimi olimpijskimi igrami je med potniki kar deseterica. Namesto Čebaška in Hrovata bosta namreč na EuroBasketu nastopila povratnik Goran Dragić in edini debitant na velikih tekmovanjih Žiga Samar.

Komentari

Vaš komentar