Fincem derbi s Čehi in prvo mesto

Hokej 24. Maj 202222:10 > 22:14
Delite:
Foto: guliverimage

Na svetovnem hokejskem prvenstvu elitne skupine na Finskem so danes odigrali zadnje tekme rednega dela oziroma predtekmovanja. Na popoldanski tekmi so si z zmago proti Danski s 7:1 zadnjo četrtfinalno vstopnico priborili Slovaki, v večernem prestižnem obračunu pa so gostitelji Finci s 3:0 premagali Čehe in si tako zagotovili prvo mesto v skupini.

Svetovno prvenstvo v hokeju na ledu, dvanajsti dan

Ta tekma je imela veliko prestižnega pomena, Finski pa bi tri točke prinesle tudi prvo mesto, s tem pa bi se tudi izognili Kanadi v četrtfinalu; slednja je namreč v svoji skupini končala na tretjem mestu, potem ko je danes v zadnji tekmi s 7:1 premagala Francijo.

Zadnjo nalogo so bolje opravili gostitelji SP Finci, ki so na začetku silovito pritisnili in si že po polovici tekme nabrali tri gole prednosti, zadeli so Joel Armia, Sakkari Manninen in Toni Rajala. V drugi polovici so bili Čehi precej bolj enakovredni, toda trdna finska obramba ob spodbudi s tribun ni klonila in na koncu so se prireditelji SP z zmago povzpeli tudi na prvo mesto pred skandinavske tekmece Švede. Čehi pa so ostali pri 13 točkah in tretjem mestu.

V tej skupini je danes Švedska tesno z 1:0 premagala Latvijo, ZDA, ki niso mogle višje od četrtega mesta, pa so bile s 4:2 boljše od Norveške.

Motivirani Slovaki neusmiljen tekmec

Bolj razburljivo je bilo v skupini A. Tam so Nemci s porazom po kazenskih strelih s Švico (3:4) zamudili zgodovinsko priložnost, da bi predtekmovanje na SP končali na prvem mestu, zadovoljiti so se morali z drugim. Na vrhu so ostali neporaženi Švicarji, ki so oddali le eno točko.

O zadnji vstopnici za četrtfinale pa je odločal neposredni dvoboj med Slovaško in Dansko. Slednja je letela visoko po zmagi s 3:2 dan prej proti Kanadi, sploh prvi doslej na SP. Toda pristanek je bil trd, zelo motivirani Slovaki pa neusmiljen tekmec. Odlično so izkoriščali svoje priložnosti in do vrha napolnili mrežo Dancem, tri gole so dosegli ob številčni prednosti po vse bolj nervozni danski igri in številnih izključitvah. Slovakom bi za napredovanje zadoščala že zmaga za tri gole, Danci pa so nazadnje kljub kar 12 točkam v predtekmovanju ostali brez nagrade v obliki četrtfinala zaradi slabše razlike v zadetkih.

Kanada pa je imela pred svojo zadnjo tekmo že zagotovljen četrtfinale, ni pa mogla višje od tretjega mesta.

Slovo Italije in Velike Britanije

Četrtfinalni pari so tako Švica – ZDA, Finska – Slovaška, Nemčija – Češka in Švedska – Kanada.

Z letošnjega SP se v nižjo raven, SP divizije I (skupina A), poslavljata zadnjeuvrščeni v predtekmovalnih skupinah Italija in Velika Britanija, zamenjali ju bosta najboljši z nedavnega SP v Ljubljani Slovenija in Madžarska.

Svetovno prvenstvo v hokeju na ledu, trinajsti dan

Skupina A, Helsinki

Nemčija – Švica 3:4 po kazenskih strelih (2:1, 0:2, 1:0, 0:0)

Slovaška – Danska 7:1 (2:0, 3:0, 2:1)

Kanada – Francija 7:1 (2:0, 2:0, 3:1)

Lestvica:

Standings provided by SofaScore LiveScore

Skupina B, Tampere

Švedska – Latvija 1:0 (0:0, 1:0, 0:0)

ZDA – Norveška 4:2 (2:0, 1:1, 1:1)

Finska – Češka 3:0 (2:0, 1:0, 0:0)

Standings provided by SofaScore LiveScore

Komentari

Vaš komentar