Kapetan si je pustil priprta vrata

Hokej 9. Maj. 20229:54
Delite:
Foto: Aleš Fevžer

Slovenski reprezentanci je na pravkar končanem svetovnem prvenstvu drugega razreda s črko C na prsih poveljeval Mitja Robar. 38-letni Mariborčan se je v vlogi kapetana v izbrani vrsti znašel prvič, pa čeprav se je v dres z risom vrnil po štiriletni odsotnosti. Pred turnirjem je napovedal, da bo to njegovo zadnje reprezentančno udejstvovanje, po sinočnji zmagi nad Korejo pa o tem ni bil več tako prepričan.

Ko je otrok mariborskega kluba ob koncu novembra dobil ponudbo, da se za enomesečno preizkusno obdobje preseli k Olimpiji, verjetno ni pričakoval, da bo ob koncu tekmovalne sezone 2021/22 vodil rise na domačem svetovnem prvenstvu.

A težave s poškodbami v branilskih vrstah pri slovenskih prvakih je kljub zrelim športnim letom Mitja Robar odlično izkoristil, po besedah trenerja Olimpije je bil celo najboljši slovenski branilec pri zmajih, kjer je ostal do konca klubske sezone.

Foto: Guliverimage

Od hokejskega upokojenca do kapetana

Za nagrado je dobil še reprezentančno vabilo selektorja Matjaža Kopitarja. Temu se je z veseljem odzval, pa čeprav je v izbrani vrsti nazadnje drsal v sezoni 2017/18 še kot član celovškega KAC-a. Po tistem se je posvetil delu v Mariboru, dobro leto in pol pa sploh ni imel stika z vrhunskim hokejem.

Na zboru ekipe v začetku aprila na Bledu je poudarjal, da se mu zdi SP divizije IA odlična priložnost za slovo od bogate reprezentančne kariere, v kateri je dvakrat nastopil tudi na olimpijskih igrah. Za povrh je tokrat kot najizkušenejši dobil še kapetansko vlogo, na svoji zadnji tekmi proti Koreji (5:1) pa je dosegel tudi vodilni zadetek.

Kakovost je bilo treba potrditi na ledu

“Za nami je tekma, ki o ničemer ni odločala. A smo si v garderobi rekli, da moramo zaradi navijačev odigrati na polno. Tako se je tudi zgodilo. Vsi ti nasprotniki znajo igrati. Korejci pa imajo mentaliteto, da se bodo do konca borili in drsali. Drsalno so res močni, zato smo morda malce izgubili fokus. Nismo igrali proti tri range slabši ekipi, temveč so dobri in znajo zadeti. Vseeno smo nadzirali potek igre in tekme in zasluženo zmagali,” je o sinočnji tekmi v Tivoliju povedal Mariborčan.

Pohvalil je navijaško atmosfero ob koncu tedna: “Na prvih dveh tekmah so navijači morda mislili, da gre za slabe tekmece. A sploh Litovci so pokazali, da ni tako. Morda za navijače niso bili zanimivi. Mi smo na ledu svoje oddelali, zadnji dve tekmi pa je bilo res odlično vzdušje.”

Foto: Aleš Fevžer

Najnovejša vest ga ni pustila ravnodušnega

Robar je bil v mešani coni v pogovoru z mediji dobro razpoložen. Dodatno pa ga je navdušila skupna kandidatura Slovenije in Madžarske za prvenstvo elite v letu 2023. “Ta možnost obstaja. Že z vidika promocije hokeja jo zelo podpiram. Pa za gledalce, ki bi lahko na domačem terenu v živo videli najboljše igralce hokeja na svetu. To bi bilo zelo pomembno za slovenski hokej.”

Na vprašanje, če bi ob gostovanju hokejsko najboljših držav sveta razmislil o podaljšanju kariere, pa tisti, ki je kot prvi dvignil pokal ob osvojitvi turnirja, ni podal enoznačnega odgovora: “Po pravici povedano o tem še nisem razmišljal, saj ob tem pride na plano veliko emocij. Tako se ne bi moral osredotočiti na te zelo pomembne tekme. Fokus pa je bil na tem, da vodim ekipo na ledu. Čas za to odločitev bo v naslednjih tednih.”

Če bodo Stožice res prizorišče vrhunca reprezentančne sezone prihodnje leto, bodo izkušnje Robarja selektorju Kopitarju prišle še kako prav.

Foto: Aleš Fevžer
Komentari

Vaš komentar