Najboljši vratar turnirja zaradi prejetega gola ni bil jezen

Foto: Uroš Skaza

Z več kot 93-odstotno uspešnostjo branjenja in le tremi prejetimi goli je bil Gašper Krošelj eden od junakov slovenske hokejske reprezentance, ki si je v minulem tednu znova zagotovila uvrstitev med elito. 35-letnik je bil po izboru medijev izbran za najboljšega vratarja turnirja, ki pa se zaveda, da ga na prvenstvu drugo leto čaka veliko več dela.

O številki ena med vratnicama Slovenije že dolgo časa ni nobenega dvoma. Ljubljančan Gašper Krošelj je po upokojitvi Roberta Kristana in Andreja Hočevarja skupaj z obetavnim Luko Gračnarjem prevzel štafetno palico, vsaj od olimpijskih kvalifikacij za Pjongčang 2018 naprej pa je definitivna prva izbira slovenskih selektorjev.

Na SP divizije IA, ki je v Tivoliju po štirih zmagah na štirih tekmah prepričljivo pripadel Sloveniji, je Krošelj branil na treh tekmah, prejel pa je le tri zadetke. S 93-odstotno uspešnostjo zaustavljanja strelov tekmecev je bil statistično najboljši vratar tekmovanja, ta naziv pa je dobil tudi s strani predstavnikov medijev.

Foto: Aleš Fevžer

Statistika Gašperja Krošlja na SP IA 2022:

Odigrane tekme: 3

Odigrane minute: 160

Streli: 43

Obranjeni streli: 40

Prejeti goli: 3

Odstotek ubranjenih strelov: 93,02

Število prejetih golov na 60 minut: 1,13

Prejeti goli ob igri z igralcem manj: 1

Ob zaključku tekmovalnega leta, v katerem je z ekipo Mlada Boleslav (tam bo branil tudi v prihodnji sezoni) izpadel v polfinalu češke extralige, je kot zadnji od slovenskih junakov minulega tedna sklenil misli v mešani coni.

O čem vse je govoril Gašper Krošelj:

O domačem prvenstvu in prejetem golu v 56. minuti tekme s Korejo:

S prejetim golom na koncu se ne obremenjujem. Za vratarja so takšne tekme težke. Se zgodi. Če pogledam kot celoto, sem vse tri zadetke na prvenstvu dobil na prazen gol oziroma sem bil brez moči po odbitku ubranjenega strela. Moram čestitati Korejcem za častni gol, niso igrali slabo, morda le v prvi tretjini. Mi smo nastopili brez pritiska, saj smo imeli prvo mesto že zagotovljeno. Takšne tekme so težke, a smo pokazali karakter in kemijo. In smo uživali na ledu.

O vrnitvi med elito, morda v Sloveniji:

Elita je nekaj drugega, tam so bolj kvalitetne tekme. Čaka nas veliko dela. Tako vratarje kot ostale igralce. Vsaka sezona je posebna. Odvisna je od forme in pripravljenosti. Reprezentančni vrhunec je šele pri njenem koncu, v mesecu maju. Šele po koncu klubskih sezon začnemo razmišljati o svetovnih prvenstvih. Upam, da bo prvenstvo v Ljubljani, se že veselim. Bilo bi zelo fino, če bi se to zgodilo. Navijači so pokazali, da znajo hoditi na tekme in napolniti dvorano. Bilo bi enkratno, če bo spet hokejski praznik; sem optimističen.

Foto: Uroš Skaza

O preferencah in željah pred reprezentančnimi pripravami:

Zame osebno je bolje, če sem v tekmovalnem pogonu. Raje imam tekme kot samo treninge. Letos sem igral skoraj do konca in prišel direktno na zbor reprezentance. Počutil sem se dobro.

Zelo pomembno je, da se tudi mi uigramo. Prihajamo iz različnih klubov, kjer je povsod drugačen sistem. Rabimo teden ali dva in pripravljalne tekme, da se navadimo drug na drugega. A reprezentanca je brez večjih sprememb že dolgo skupaj, zato se hitreje ’začutimo’.

O dejstvu, da ima mesto prvega vratarja zagotovljeno:

Veš, da boš ti eden od ključnih igralcev. Ki bo na najpomembnejših tekmah tako v eliti kot na IA prvenstvu ključ do zmage. Pristop je drugačen, pritiska je več, če si prvi vratar. Včasih sem se moral dokazovati trenerjem, zdaj pa je situacija drugačna. Treba je prevzeti breme.

Foto: Uroš Skaza

O trenerju vratarjev Anžetom Ulčarjem, ki je tokrat prevzel vlogo Klemna Mohoriča:

Nisem sploh vedel, da bo Anže trener vratarjev. Sodelovali smo dobro, poznamo se že od prej. Letos je deloval pri Olimpiji. Mi pa rabimo le človeka, ki nam zaupa, mi pa njemu. To nam je uspelo, zelo sem zadovoljen z njim.

O klubski sezoni 2021/22:

S klubom smo imeli dobro sezono, izpadli smo šele v polfinalu. Kot vratar sem si dvigoval samozavest iz tekme v tekmo v končnici. To sem prenesel v reprezentanco, že na treningih sem soigralcem predstavljal velik izziv. Tudi to naredi dobre strelce. Kemija je bila prava tako v garderobi kot na ledu. Bili smo kompletni, brez poškodb. In vse to je bil ključ do uspeha.

Krošelj je na vsaki od treh tekem prejel po en gol. Proti Litvi je branil Matija Pintarič. Foto: Aleš Fevžer

O klubski sezoni 2022/23:

Že lani smo pokazali, da znamo priti do polfinala. Zdaj nam je cilj seveda finale in pa boljša uvrstitev po rednem. Soigralci so, tako kot cela liga, zelo kvalitetni. Več kot 50 tekem moramo biti dobro pripravljeni. Hokej na Češkem je hiter, kar mi zelo ustreza. Na led se vrnemo konec julija.