“Ogrevanja” je konec, hokejisti začenjajo lov na naslov

Hokej 26. Maj 20229:30
Delite:
Vloga favoritov za naslov tudi po skupinskem delu pripada Finski. Foto: Guliverimage

Po skoraj dveh tednih skupinskega dela tekmovanja bo šlo danes na svetovnem prvenstvu v hokeju na ledu zares. Začenjajo se namreč izločilni boji, po katerih bo v nedeljo okronan nov svetovni prvak. Naslov iz Latvije lani branijo Kanadčani.

Za nami je 28 tekem predtekmovanja, ki so določila najboljših osem ekip letošnjega šampionata, obenem pa razkrila tudi, kateri dve ekipi bosta prihodnje leto nastopali v drugem razredu svetovnega hokeja. To sta postali Italija (skupina A) in Velika Britanija (B), ki sta obe na sedmih tekmah zbrali le po eno točko.

Švica za odlične predstave “nagrajena”

Povsem drugače pa je bilo na drugem koncu obeh lestvic. Švica je presenetljivo zmagala na vseh sedmih tekmah, še najtesneje ob koncu skupinskega dela, ko je šele po kazenskih strelih premagala Nemčijo. Hokejiste iz alpske državice zdaj za nagrado čaka obračun z Združenimi državami Amerike, ki so na tem SP zaenkrat vse prej kot prepričljive. Ob treh zmagah po rednem delu so jih prepričljivo ugnali Finci (4:1), nekoliko manj pa Čehi (1:0). Namučili so se proti Avstriji in Švedski (obe tekmi 3:2 po podaljšku za reprezentanco z druge strani Atlantika).

Švicarji so kot edina ekipa zmagali na vseh sedmih tekmah predtekmovanja. Foto: Guliverimage

Sosedni obračun, favoriti Nemci

V skupini A je poleg Švicarjev prijetno presenečenje tudi Nemčija. Po začetnem porazu proti Kanadi (3:5) so se izbranci Tonija Soderholma fantastično pobrali in nanizali pet zmag zapored. Proti Švici so, kot že omenjeno, izgubili šele po kazenskih strelih in se v nadaljevanje prvenstva podali kot drugi nosilci. Zdaj jih v četrtfinalu čaka Češka, ki na Finskem igra po sistemu toplo-hladno. Poraza proti Švedski in Finski je zasenčil predvsem neuspeh proti Avstrijcem (po kazenskih strelih 2:1 za naše severne sosede), kar je šestkratnim svetovnim prvakom (nazadnje 2010) preprečilo še boljše izhodišče pred četrtfinalom.

Nemčijo čaka sosedski derbi s Češko. Foto: Guliverimage

Oba omenjena četrtfinala bosta potekala v Helsinkih, najprej (15.20) bodo na led zadrsali Nemci in Čehi, nato (19.20) še Švicarji in Američani.

Se lahko branilci naslova zbudijo?

Istočasno pa bo še bolj zanimivo v Tamperah. Tam bodo v derbiju četrtfinala palice najprej prekrižali Švedi in Kanadčani. Tri krone so v predtekmovalnem delu točke osvojile prav na vseh tekmah, ob petih zmagah po 60 minutah pa so po kazenskih strelih ugnale še domačine Fince in po podaljšku izgubile proti ZDA. Na drugi strani so Kanadčani zaenkrat največje razočaranje celotne elitne divizije, saj so aktualni prvaki vse do zadnjega dne predtekmovanja čakali na potrditev četrtfinalnega nastopa. Zaporedna poraza proti Švici (3:6) in Danski (2:3) sta zamajala samozavest vrste Clauda Juliena, ki se ji – podobno kot ameriški reprezentanci – močno pozna odsotnost nekaterih najboljših zaradi končnice lige NHL. A Kanada je v zadnjem krogu s kar 7:1 ugnala Francijo in zagotovo je ne gre prehitro odpisati.

Kanadi se močno pozna odsotnost najboljših hokejistov, ki še igrajo v končnici lige NHL. Naslednja ovira bo visoka – Švedska. Foto: Guliverimage

Le še tri zmage do popolnega leta

Najbolj zanimiv za domače navijače pa bo četrtkov večer. Domačini Finci se bodo po skoraj popolnem skupinskem delu, ko so jim stoodstotnost pokvarili sosedi in rivali Švedi, pomerili s Slovaško. Vloga absolutnega favorita pripada domačinom, ki bodo skušali narediti še korak naprej k sanjskemu letu – da bi februarskemu olimpijskemu naslovu iz Pekinga dodali še svetovni naslov, za povrh še na domačem ledu. Slovaška je klonila proti vsem trem ekipam, ki so na lestvici končale pred njo, v odločilni tekmi za napredovanje pa je s kar 7:1 ugnala Dansko.

Zmagovalke vseh štirih obračunov bodo napredovale v polfinale, ki bo na sporedu v soboto. V nedeljo sledi še tekma za tretje mesto in veliki finale.

Slovaška gre v boj s Finci neobremenjena in na krilih visoke zmage nad Dansko. Foto: Guliverimage