Po desetih letih po nadaljevanje domačega niza: lov na petko

Hokej 2. Maj. 20227:00 > 11:25
Delite:
Slovenija je v zadnjih štirih poskusih na domačih SP vselej napredovala med elito. Fotografija je iz leta 2010. Foto: Aleš Fevžer

Pred vrati je zadnji vrhunec hokejske sezone na slovenskih tleh – domače svetovno prvenstvo divizije I, skupine A, kjer bodo risi lovili vnovično uvrstitev med elito. Tam so nazadnje igrali leta 2017, mi pa vam predstavljamo podrobnosti poti, ki pelje med najboljše v letu 2023.

V vpogled vam ponujamo 10 vprašanj, na katere morate poznati odgovore, preden jutri v Tivoliju pade prvi plošček.

1. Kaj in kdo?

Po dveh letih odpovedi je znova na sporedu svetovno prvenstvo divizije I, skupine A. To je vsakoletni dogodek, na katerem po najnovejšem sistemu med elitno divizijo napredujeta dve najboljši ekipi turnirja, kjer v naslednjem letu zamenjata izpadli dve reprezentanci. Najslabša ekipa turnirja divizije I, skupine A pa izpade v skupino B, v naslednjem letu jo zamenja zmagovalec tamkajšnjega turnirja.

Slovenija je v drugem razredu svetovnega hokeja od leta 2018 dalje, leto predtem je namreč izpadla iz elite. Na dveh turnirjih je bila ob napadanju vrnitve med najboljšo 16-erico neuspešna, 2020 in 2021 pa je turnir, načrtovan v Ljubljani odpadel.

Ta bo zdaj vendarle izpeljan, Slovenija pa bo eno od prvih dveh mest napada v družbi Romunije, Madžarske, Južne Koreje in Litve. Zadnja se je skupini pridružila naknadno, po odločitvi Mednarodne hokejske zveze (IIHF), da Avstrija in Francija, ki bi morali tudi sodelovati v Tivoliju, zaradi sankcij Belorusije in Rusije avtomatsko premakne razred višje.

2. Tekmovalni sistem

Kot že omenjeno, napredovanje med elito prinaša eno od prvih dveh mest na ljubljanskem turnirju. Tretje- in četrtouvrščena reprezentanca obstaneta, kjer sta, zadnja (peta) ekipa pa bo izpadla v divizijo I, skupino B.

Sistem je enokrožni, vsaka reprezentanca se s tekmeci pomeri enkrat. Vsa moštva torej čakajo štiri tekme. Gostitelj vseh je ljubljanska hala Tivoli, zmaga po rednem delu prinaša tri točke. Slavje po podaljšku ali kazenskih strelih pomeni dve točki, poraz po podaljšku ali kazenskih strelih pa eno točko. Poraz po 60 minut ne prinaša točk. Napredovala bosta ekipi, ki bosta zbrali največje število točk. Ob morebitnem izenačenju dveh odloča rezultat medsebojne tekme.

Vseh 10 tekem v šestih dneh bo gostila hala Tivoli. Foto: Aleš Fevžer

3. Spored slovenskih tekem

Slovenija bo turnir v Ljubljani začela jutri, ko se bo pomerila z Litvo. Že prej bo na sporedu otvoritveni obračun prvenstva med Madžarsko in Južno Korejo.

Dan zatem rise čaka obračun z Romunijo, nato pa prvi prosti dan. V petek, 6. maja, sledi tekma z Madžarsko, v nedeljo, 8. maja, pa se bo turnir končal s srečanjem Slovenije in Južne Koreje.

Slovenija si je kot gostiteljica izborila poznejši termin vseh tekem, vse bodo na sporedu ob 19. uri. Prve tekme se bodo začele ob 15.30.

3. maj: Slovenija – Litva

4. maj: Romunija – Slovenija

6. maj: Slovenija – Madžarska

8. maj: Južna Koreja – Slovenija

Vse tekme Slovenije bodo ob 19. uri.

4. Slovenski aduti

Slovenska reprezentanca bo nastopila v praktično najmočnejši zasedbi, ki jo v tem trenutku premore. Selektor Matjaž Kopitar ne more računati na svojega sina in prvega zvezdnika Anžeta, ki z Los Angelesom nastopa v končnici. Manjkal bo tudi Jan Drozg, ki ga zadnja tekma v ligi AHL čaka 1. maja po slovenskem času.

Od ostalih nosilcev in uveljavljenih članov ekipe so zraven vsi, sodelovanje sta v želji po počitku odpovedala le izkušena branilca Andrej Tavželj in Žiga Pavlin. Zaradi poškodbe manjka branilec Olimpije Kristjan Čepon, se je pa zato vrnil Mitja Robar. Zelo vroč pa je predvsem ’nemški’ napad Jan Urbas-Miha Verlič-Žiga Jeglič, ki je pri klubu Fischtown Pinguins v ligi DEL zasedel prva tri mesta po učinkovitosti med vsemi soigralci.

Slovenska reprezentanca

Vratarji:  Gašper Krošelj, Matija Pintarič, Žan Us.

Branilci: Aljoša Crnovič, Blaž Gregorc, Miha Logar, Aleksandar Magovac, Matic Podlipnik, Klemen Pretnar, Mitja Robar, Miha Štebih.

Napadalci: Tadej Čimžar, Žiga Jeglič, Gregor Koblar, Anže Kuralt, Luka Maver, Ken Ograjenšek, Žiga Pance, Robert Sabolič, Nik Simšič, Jaka Šturm, Rok Tičar, Blaž Tomaževič, Jan Urbas, Miha Verlič, Miha Zajc.

5. Novi obrazi in člani iz Slovenije

V ekipi ni nobenega novinca, najmanj izkušenj od vseh imata napadalca Rok Kapel in Luka Maver. Ljubljansko Olimpijo zastopa 12 igralcev (Žan Us, Aljoša Crnovič, Aleksandar Magovac, Mitja Robar, Miha Štebih, Tadej Čimžar, Gregor Koblar, Žiga Pance, Nik Simšič, Jaka Šturm, Blaž Tomaževič in Miha Zajc), le dva pa prihajata z Jesenic (Žiga Urukalo in Miha Logar).

Zaradi klubskih obveznosti Anžeta Kopitarja tokrat ne bo zraven. Foto: Aleš Fevžer

6. Proračun prvenstva

Po informacijah s Hokejske zveze Slovenije (HZS) bo višina proračuna za prvenstvo vrti okoli 400 tisoč evrov. A kot je pred dnevi za siol.net dejal generalni sekretar HZS Dejan Kontrec, je ustvarjanje dobička po dvojni prestavitvi turnirja nemogoče. Zagotovo pa se bo finančno poznala tudi odsotnost Avstrije in Francije, za navijače najbolj privlačnih reprezentanc.

7. Pregled slovenskih uspehov

Slovenija je po osamosvojitvi kot reprezentanca prvič nastopila leta 1993 na domačem prvenstvu skupine C. Za uvrstitev v skupino B je potrebovala pet let, kar ji je uspelo leta 1997. Leta 2001 pa je z nepozabno zmago nad Estonijo (16:0) v Ljubljani prvič napredovala med elito (takrat se je ta imenovala skupina A svetovnega hokeja).

V njej je leta 2002 tudi obstala, kar pa ji ni uspelo leta 2003. Z zmago na Poljskem 2004 so se risi spet vrnili med elito in v sosednji Avstriji tam tudi obstali. Nato pa se je začelo večkratno seljenje iz drugega v prvi razred in nazaj. 2008, 2011, 2013, 2015 in nazadnje 2017 je Slovenija igrala med elitni reprezentancami, v vseh ostalih letih pa razred nižje.

Nazadnje so slovenski hokejisti med elito torej nastopali v Parizu 2017, nato pa so bili v Budimpešti (2018) in Nur-Sultanu (2019) v lovu nanjo prekratki. Naslednjo priložnost bi morali dočakati leta 2020 v Ljubljani, a je bilo prvenstvo zaradi pandemije dvakrat prestavljeno in je na sporedu letos.

Matjaž Kopitar je Slovenijo trikrat vodil med elito, a iz nje vselej izpadel. Je pa rise tja dvakrat popeljal iz drugega razreda svetovnega hokeja, mu bo uspelo tudi tretjič? Foto: Aljaž Uršej/N1

8. Selektorska imena med elito

2001/Slovenija/IA: Matjaž Sekelj – napredovanje med elito

2002/Švedska/elita: Matjaž Sekelj – obstanek v eliti

2003/Finska/elita: Matjaž Sekelj – izpad iz elite

2004/Poljska/IA: Kari Savolainen – napredovanje med elito

2005/Avstrija/elita: Kari Savolainen – obstanek v eliti

2006/Latvija/elita: František Vyborny – izpad iz elite

2007/Slovenija/IA: Ted Sator – napredovanje med elito

2008/Kanada/elita: Mats Waltin – izpad iz elite

2009/Litva/IA: John Harrington – obstanek v IA

2010/Ljubljana/IA: John Harrington – napredovanje med elito

2011/Slovaška/elita: Matjaž Kopitar – izpad iz elite

2012/Slovenija/IA: Matjaž Kopitar – napredovanje med elito

2013/Švedska in Finska/elita: Matjaž Kopitar – izpad iz elite

2014/Južna Koreja/IA: Matjaž Kopitar – napredovanje med elito

2015/Češka/elita: Matjaž Kopitar – izpad iz elite

2016/Poljska/IA: Nik Zupančič – napredovanje med elito

2017/Nemčija in Francija/elita: Nik Zupančič – izpad iz elite

2018/Madžarska/IA: Kari Savolainen – obstanek v IA

2019/Kazahstan/IA: Ivo Jan – obstanek v IA

2020 in 2021: prvenstvo IA ni potekalo zaradi pandemije koronavirusa

2022/Slovenija/IA: Matjaž Kopitar – ??

9. Kdaj in kako doma?

Slovenija je kot samostojna reprezentanca sedemkrat gostila prvenstva drugega ali tretjega razreda. Leta 1993 sta skupino C gostila Bled in Jesenice, čez tri leta pa je sta gostiteljski vlogi prevzela Kranj in Jesenice. V obeh primerih Slovencem ni uspel preboj v razred višje. V skupino B so se nato prebili leta 1997 v Estoniji, leto kasneje pa tekmovanje v Ljubljani in na Jesenicah tudi gostili. Presenetljivo so bili celo blizu preboju med elito.

Nato pa se je začel niz, ki traja še danes. 2001 (Tivoli), 2007 (Tivoli), 2010 (Tivoli) in 2012 (Stožice) so risi na domačih tleh gostili drugo skupino svetovnega hokeja in domača prvenstva vselej zapuščali dvignjenih glav. V zadnjih štirih poskusih jim je pred svojimi navijači vedno uspelo napredovati med elito. Naj jim uspe tudi petič v nizu.

10. Kam ob uspehu?

Če se bodo želje in cilji izpolnili, bo Slovenija drugo leto nastopila med najboljšimi reprezentancami sveta. Svetovno prvenstvo elitno divizije 2023 je bilo načrtovano v Sankt Peterburgu, a ga je IIHF Rusom zaradi invazije v Ukrajini 26. aprila letos odvzelo.

Naknadni gostitelj bo znan na letnem kongresu krovne zveze, ki bo potekal v zadnjem tednu letošnjega prvenstva od 13. do 29. maja na Finskem.

Spored celotnega prvenstva

Torek, 3. maj:

15.30 Madžarska – Južna Koreja

19.00 Slovenija – Litva

Sreda, 4. maj:

15.30 Litva – Madžarska

19.00 Romunija – Slovenija

Četrtek, 5. maj:

15.30 Romunija – Južna Koreja

Petek, 6. maj:

15.30 Južna Koreja – Litva

19.00 Slovenija – Madžarska

Sobota, 7. maj:

15.30 Litva – Romunija

Nedelja, 8. maj:

15.30 Madžarska – Romunija

19.00 Južna Koreja – Slovenija

Komentari

Vaš komentar