Boleče švicarsko opozorilo o realnosti elitnega hokeja

Hokej 13. Maj 202318:10 > 22:03 2 komentarja
Foto: Profimedia

Slovenska hokejska reprezentanca je slabo začela nastope na svetovnem prvenstvu elitne skupine. V predtekmovalni skupini B so se risi pomerili s Švicarji, ki so v slovensko mrežo pospravili kar sedem ploščkov, sami pa niso dosegli niti častnega zadetka.

Slovenska hokejska reprezentanca je na uvodni tekmi svetovnega prvenstva elitne skupine v Latviji proti Švici izgubila z 0:7 (0:2, 0:1, 0:4). Slovenci na SP igrajo v predtekmovalni skupini B v Rigi, naslednja tekma jih čaka v nedeljo ob 11.20, nasprotniki pa bodo svetovni podprvaki Kanadčani.

Slovenija je danes v Rigi na elitnem SP nastopila prvič po šestletnem premoru, saj je nazadnje v tej konkurenci igrala v Parizu 2017.

Foto: profimedia

V uvodu so bili Švicarji prepričljivo boljši, predvsem pa so dobro izkoriščali igro z igralcem več, v tem elementu so dosegli štiri gole. Slovenija si ni pripravila veliko priložnosti, nazadnje pa tudi ostala brez prvega zadetka na tem SP.

Slovenski hokejisti v zgoščenem sporedu SP ne bodo imeli veliko počitka, saj jih nova tekma čaka že v nedeljo, spet v dopoldanskem terminu. Po Kanadi bodo imeli dan premora, v torek pa jih čaka obračun z Norvežani.

Prva tretjina

13. minuta, Slovenija – Švica 0:1

Slovenci so se prvič na tem turnirju znašli z igralcem manj na ledu, kar so Švicarji izkoristili že po nekaj sekundah. Za vodstvo je zadel hokejist Kolorada Denis Malgin, ki je plošček poslal pod Krošljevo roko.

14. minuta, Slovenija – Švica 0:2

Le 33 sekund po prejetem zadetku številka ena, so Slovenci prejeli še zadetek številka dve. Tokrat je v polno meril branilec Arizone Janis Moser, ki je izkoristil zmedo v slovenski obrambi in z leve strani premagal slovenskega vratarja.

Foto: Profimedia

Druga tretjina

33. minuta, Slovenija – Švica 0:3

Potem ko so Slovenci v drugi tretjini znova dobro začeli, je druga igra z igralcem več Švicarjem še drugič na tekmi prinesla zadetek. Po dolgem obleganju slovenskih vrat in strelu z razdalje se je pred vrati spretno znašel kapetan Švice Nino Niederreiter in kaznoval prepočasno slovensko obrambo.

Tretja tretjina

42. minuta, Slovenija – Švica 0:4

Če so Slovenci imeli po dveh tretjinah še trohico upanja o velikem preobratu, je vse skupaj takoj razblinil nov “power-play” Švice. Za tri od tri ob igri z igralcem več je z drugim današnjim golom poskrbel Denis Malgin. Krošelj je reševal, kar se je rešiti dalo, hokejist Kolorada pa je plošček s strani poslal v njegov nebranjen del mreže.

Foto: Profimedia

44. minuta, Slovenija – Švica 0:5

Slovencem je povsem pošla zbranost. Ob odvzeti ploščici se je risom primerila huda napaka pri izhodu iz obrambne tretjine, kar je izkoristil Calvin Thurkauf in v dvoboju iz oči v oči premagal nemočnega Krošlja.

51. minuta, Slovenija – Švica 0:6

Slovenska igra je povsem razpadla, Švicarji so znova zlahka izigrali slovensko obrambo, češnjo na torti pa je pobral napadalec švicarskih prvakov Servetta Marco Miranda. Krošelj je bil spet brez moči.

57. minuta, Slovenija – Švica 0:7

Potem ko so imeli Slovenci lepo priložnost za častni zadetek, so Švicarji na drugi strani udarili še sedmič. Pred vrati Krošlja je zaplesal Christoph Bertschy in zlahka plošček poslal v slovensko mrežo.

V garderobi tudi poseben dres

Na turnirju bodo slovenski hokejisti igrali tudi za nesrečnega Aleša Krajnca. Dolgoletni slovenski reprezentant se bori s hudo boleznijo ALS, risi pa svojemu nekdanjemu soigralcu ves čas stojijo ob strani.

#related-news_0

Poleg Švice in Kanade, slednja bo drugi slovenski tekmec v nedeljo prav tako ob 11.20, so v tej skupini še Češka, Slovaška, domačin Latvija, Norveška in Kazahstan. V drugi skupini v Tampereju pa poleg branilke naslova Finske igrajo še ZDA, Švedska, Nemčija, Danska, Francija, Avstrija in Madžarska.

Foto: Uroš Skaza

Selektor Matjaž Kopitar je na SP odpeljal vratarje Luko Gračnarja, Gašperja Krošlja in Žana Usa, branilce Aljošo Crnovića, Kristjana Čepona, Blaža Gregorca, Aleksandra Magovca, Bineta Mašiča, Žigo Pavlina, Matica Podlipnika in Miho Štebiha ter napadalce Tadeja Čimžarja, Jana Drozga, Žigo Jegliča, Anžeta Kuralta, Luko Mavra, Kena Ograjenška, Žigo Panceta, Roberta Saboliča, Nika Simšiča, Roka Tičarja, Blaža Tomaževiča, Jana Urbasa, Miho Verliča in Miho Zajca. Zaradi poškodbe Podlipnika je naknadno vpoklical še Nejca Stojana. Za današnjo prvo tekmo SP pa v slovenskem taboru niso prijavili Podlipnika, Mavra in Stojana.

Kaj se je dogajalo na drugih sobotnih tekmah? Francozi so po podaljšku strli odpor Avstrije, Danci so bili s 3:1 boljši od Madžarske, Kazahstan pa je po kazenskih strelih porazil Norveško. Zvečer sta bili ponovno na delu gostiteljici. Finci so po porazu z ZDA ugnali Nemce, Latvija pa je izgubila še drugič zapored. Priznati je morala premoč Slovaški.

Svetovno prvenstvo elitne divizije

Skupina A (Tampere):

Francija – Avstrija 2:1 (po podaljšku)
Madžarska – Danska 1:3
Nemčija – Finska 3:4

Lestvica:

Skupina B (Riga):

Švica – Slovenija 7:0
Norveška – Kazahstan 3:4  (po kazenskih strelih)
Slovaška – Latvija 2:1

Lestvica: