Romunom ne bodo smeli dopustiti veliko priložnosti

Hokej 4. Maj 20229:00
Slovenija je domače SP odprla z zmago proti Litvi (4:2). Novo bo lovila že nocoj proti Romuniji. Foto: Aleš Fevžer

Čeprav slovenski hokejisti na prvi tekmi domačega svetovnega prvenstva niso prikazali vsega, kar znajo, so bili po zmagi nad Litvo (4:2) vendarle zadovoljni s svojo predstavo. Časa za slavje vseeno ni bilo veliko, saj jih že nocoj čaka nova tekma. Tokrat bo tekmec Romunija.

Vrsta Matjaža Kopitarja je na sinočnji tekmi rutinirano odpravila Litvo. Prevladovala je v vseh pogledih hokejske igre, baltske tekmece je nadstreljala s kar 48:20. Litovci so se lahko za znosen poraz zahvalili predvsem vratarju Mantasu Armalisu, ki je ubranil kar 44 strelov (91,6 odstotka vseh). Le malce slabši odstotek (točno 90) je na drugi strani uspel Matiji Pintariču, ki pa se mu je še šest minut pred koncem nasmihal “shoout-out”. Toda Litva je dosegla častna gola, ne le enega, temveč dva.

Napaki v zaključku tekme sta malce skazili popoln večer v Tivoliju, v katerem se je po uradnih podatkih Mednarodne hokejske zveze zbralo več kot dva tisoč gledalcev, a je bila realna številka nižja. Nova priložnost za zapolnitev zelenih sedežev v prestolnici bo že nocoj, ko rise čaka obračun z Romunijo. Za tekmece iz vzhoda Evrope bo to prva tekma na turnirju.

V Tivoliju se je včeraj po uradnih podatkih zbralo več kot 2000 gledalcev, a je bila realna številka nižja. Bo drugače že danes? Foto: Aleš Fevžer

O Madžarski in Koreji šele po današnji tekmi

“Normalno, da si bomo pogledali ti napaki, a imamo strategijo. Tudi za Romune, treba pa je odigrati še eno dobro tekmo. O Madžarski ne bi rad govoril, saj je treba najprej zmagati proti Romuniji. Ne smemo preskakovati dogodkov. Najprej sredin obračun, nato počitek in naprej,” je o nadaljevanju tedna dejal selektor Matjaž Kopitar.

Glavni mož slovenske klopi se je nato ozrl še proti prvemu večeru prvenstva: “Glavna rezerva je v učinkovitosti, njihov vratar je bil res na vrhunskem nivoju, ne igra zastonj na Švedskem. Vedeli smo, da ga lahko premagajo le kvalitetni streli oziroma ga premagamo z gnečo pred golom. Da mu preprečimo pogled ob poskusih z razdalje. Če bi gola prejeli prej, bi lahko imeli ‘cirkus’, tako pa smo srečanje rutinirano pripeljali do konca.”

Foto: Aleš Fevžer

Pričakovana menjava v vratih

Kakšen je recept za današnji obračun? “Romuni ne bodo tako ‘fizični’ in drsalno tako močni kot Litovci. So pa močnejši ob posesti ploščka, zato bodo ponujene priložnosti izkoristili. Zato moramo biti zbrani vseh 60 minut in odigrati tekmo, kot je treba,” je še dodal selektor Kopitar in razkril, da bo priložnost v golu danes dobil Gašper Krošelj.

Slovenija in Romunija sta se do zdaj pomerili le dvakrat. Na lanskem prijateljskem turnirju v Ljubljani so bili risi boljši s 5:0, dobili pa so tudi pripravljalno tekmo pred letošnjim šampionatom. Pred slabima dvema tednoma so na Slovaškem zmagali s 3:0. Bodo nocoj prišli do “hat-tricka”?

Sredin tekmovalni spored bosta že popoldne (15.30) odprli Madžarska in Litva, tokrat bodo prosti Korejci.

Po zmagi nad Litvo nov test sledi že manj kot 24 ur kasneje. Romunijo so na dveh medsebojnih tekmah dvakrat premagali. Foto: Aleš Fevžer

Komentarji (0)

Prikaži vse komentarje