Nič od ognjemeta med kapetani, Roglič ni niti poskusil

Kolesarstvo 29. Avg 202418:05 > 18:06 1 komentar
Foto: Profimedia

Pablo Castrillo (Equipo Kern Pharma) je zmagovalec 12. etape na letošnji dirki po Španiji. Španec, za katerega je to največja zmaga v karieri, je po dolgem begu presenetil nekatere bolj uveljavljene kolesarje. Glavnina je v cilj prišla z velikim zaostankom, kljub pričakovanjem in dolgemu zadnjemu klancu pa tokrat nismo videli obračuna med kapetani na Vuelti.

Slovenski ljubitelji kolesarstva so od 12. etape Vuelte predvsem z vidika Primoža Rogliča, ki je včeraj proti vodilnemu Benu O’Connorju pridobil 37 sekund in se mu približal na tri minute in 16 sekund zaostanka v skupnem seštevku, pričakovali nov napad. A tokrat iz te moke ni bilo kruha, kljub dolgemu in zahtevnemu zaključnemu vzponu po kratki in eksplozivni etapi napadov na nosilca rdeče majice ni bilo, glavnina pa je ciljno črto na smučišču Cabeza de Manzaneda prečkala skupaj.

Skupina, v kateri so bili vsi najboljši v skupnem seštevku, je na cilj prišla s šestimi minutami in 29 sekundami zamude za zmagovalcem, ki presenetljivo prihaja iz vrst ProTour ekipe Kern Pharma, Pablom Castrillom. 23-letni Španec je bil del desetčlanskega pobega, ki se je oblikoval dobrih 30 kilometrov do cilja, v zaključku pa je prelisičil tudi bolj renormirane kolesarje, na čelu z Marcom Solerjem in Jhonatanom Narvaezon. Castrillo je odločilni napad sprožil nekaj manj kot 10 kilometrov do cilja, si nabral več kot pol minute prednosti in jo uspešno zadržal vse do konca. Ob prihodu v cilj so ga po največji zmagi v karieri premagala čustva.

“Vsega še nisem dojel. To je izjemna zmaga, neverjetno. To zmago posvečam celotni ekipi in družini ter še posebej nekdanjemu predsedniku ekipe Manolu Azconi,” je za organizatorje zgodovinsko prvo zmago za ekipo in nedavno smrt nekdanjega predsednika te ekipe pospremil Castrillo. V prvih 30 km je bilo težko vzpostaviti beg, v njem pa so se znašli sami močni kolesarji. Bilo je kar nervozno ob koncu, a odločil sem se za napad po ravnem delu. Bilo je nekaj mencanja v ubežni skupini, zato sem se odločil za napad,” je še dejal

Ker napadov na rdečo majico v zaključku ni bilo, so razlike ostale enake. O’Connor ima še naprej 3:16 minute naskoka pred Rogličem, Španec Enric Mas (Movistar) pa na tretjem mestu zaostaja 3:58 minute.

“Začetek je bil zelo zahteven, nato pa smo nadzorovali dirko in na zadnji vzpon narekovali dokaj močan ritem, ki ni dopuščal preveč agresivnega dirkanja. Dobro sem se počutil danes. Nikoli nisem izgubil samozavesti, le razočaran sem bil, ker nisem verjel vase ob zelo zahtevnem koncu včerajšnje etape. Vendar prihaja še dovolj pomembnih etap v boju za končno zmago,” je za organizatorje dejal O’Connor.

V petek bo na sporedu zahtevna gorska etapa od Luga do Puerto de Ancaresa. Kolesarji bodo morali v zadnjih dobrih 25 km najprej premagati Puerto de Lumeras (6,6 km/6 %) z bonifikacijami na vrhu in zaključni klanec na vrh Ancaresa (7,5 km/9,3 %).

Results powered by FirstCycling.com

Dirka po Španiji, 12. etapa, v živo

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje