Brutalni zadnji vzpon za konec drugega tedna Vuelte

Kolesarstvo 1. Sep 20247:10 0 komentarjev
Foto: Profimedia

Kolesarje na dirki po Španiji čaka zahtevna 15. etapa od Infiesta do vrha slovitega asturijskega velikana Cuitu Negra (142,9 km). Slovenski as Primož Roglič (Red Bull-BORA-hansgrohe) bo etapo začel z drugega mesta v skupnem seštevku in skušal nadaljevati trend zmanjševanja zaostanka v primerjavi z vodilnim Avstralcem Benom O'Connorjem.

Osemindvajsetletni Avstralec, član ekipe Decathlon AG2R, je imel po zmagi v šesti etapi v skupnem seštevku 4:51 minute naskoka pred Primožem Rogličem. Ta je zaostanek vztrajno topil, v petek pa vodilnemu vzel skoraj dve minuti.

V seštevku zaostaja 1:21 minute, medtem ko je tretji Španec Enric Mas že 3:01 minute zadaj.

Roglič bo pozitivni trend skušal nadaljevati v 15. etapi, ki bo kolesarje popeljala na vrh Cuitu Negra. Gre za zelo zahteven klanec, ki je dolg 18,9 km s povprečnim naklonom 7,4 odstotka, na Vuelti pa so ga uporabili le enkrat, in sicer leta 2012.

Same številke vzpona skrivajo nekaj pasti. Zahtevna sta predvsem dva več kilometrov dolga odseka z nakloni precej nad deset odstotkov. Še posebej v oči bodejo zadnji trije kilometri, ko bo treba v povprečju premagati več kot 13-odstotni del klanca.

Vuelta 2024, 5. etapa
Foto: Unipublic/Cxcling/Toni Baixauli

“Ogledal sem si ta vzpon z Vuelte 2012. Res je epski vzpon, zelo zahteven. V življenju sem odpeljal že številne zahtevne klance, to bo še eden za ta seznam,” je po sobotni etapi, v kateri so najboljši varčevali moči, povedal Ben O’Connor.

Etapa se bo začela ob 13.51, po predvidevanjih organizatorjev pa končala okoli 17.30.

15. etapa, foto: organizator

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!