Za uvod v novo sezono Pogačar takoj brani lansko zmago

Kolesarstvo 20. Feb. 20228:30 > 22:181 komentar
Delite:
Tadej Pogačar po zmagi na lanski dirki po ZAE. Foto: guliverimage

Z Dirko po Združenih arabskih emiratih se začenja kolesarska sezona na najvišji ravni. Tadej Pogačar bo na "domači" dirki, kolesari namreč za ekipo UAE Team Emirates, branil lansko zmago, 23-letnik je tudi tokrat v vlogi velikega favorita.

Kolesarska sezona na najvišjem rangu tekmovanja se znova ne začenja v Avstraliji, kjer je bil pred pandemijo že tradicionalen start z Dirko tam spodaj. Najboljši kolesarji, tako kot lani, začenjajo v Združenih arabskih emiratih. Sedemdnevna preizkušnja je slovenskim ljubiteljem kolesarstva še kako poznana. Prvič je bila na sporedu leta 2019, ko jo je dobil Primož Roglič, lani pa je bil najboljši Tadej Pogačar.

Zmagovalci Dirke po ZAE:

2019: Primož Roglič

2020: Adam Yates

2021: Tadej Pogačar

2022: ?

Tadej Pogačar je na lanski izvedbi dirke pokoril vso konkurenco. Dobil je tretjo etapo, Britanca Adama Yatesa (Ineos) pa je v skupnem seštevku ugnal za 35 sekund, tretji je končal Portugalec Joao Almeida, lani še član Quick-Stepa, ki pa je od letošnje sezone Pogačarjev ekipni sotekmovalec. Tudi Portugalec je na startu letošnje dirke, Pogačar ima tako odlično ekipo v pomoč za ubranitev skupnega slavja.

Ekipa UAE Team Emirates:

Tadej Pogačar (Slo)

Joao Almeida (Por)

George Bennett (NZ)

Mikkel Bjerg (Dan)

Maximiliano Richeze (Arg)

Pascal Ackermann (Nem)

Pogačar ni edini Slovenec na dirki. Nastopil bo tudi Luka Mezgec (Team BikeExchange), ki pa bo najverjetneje v vlogi pomočnika. Nizozemec Dylan Groenewegen je v dobri formi na začetku sezone, zahvali pa se lahko prav Mezgecu, ki je glavni člen njegovega sprinterskega vlaka.

Trasa dirke

Prvi dve etapi letošnje izvedbe dirke sta ravninski, priložnost se bo ponujala predvsem najboljšim sprinterjem. Tretja etapa že lahko premeša vrstni red, saj gre za kronometer, a večjih razlik vseeno ni za pričakovati, saj je etapa dolga le 9 kilometrov. Zato pa bo že četrta etapa 23. februarja prvi pravi preizkus za kolesarje, ki računajo na visoko skupno uvrstitev: na vrsti je kraljevska etapa z izjemno težkim vzponom na prelaz Jais, ki bo odločil o etapnem zmagovalcu.

Sledita še dve ravninski etapi, zadnja sedma etapa, ki bo na sporedu 26. februarja, pa znova ponuja težek zaključek: 11-kilometrski vzpon na goro Hafeet.

7. etapa. Foto: ProCyclingStats

Kdo so Pogačarjevi glavni konkurenti?

Pogačar je v vlogi nespornega favorita. Znova mu bo nevaren Adam Yates (Ineos), ki je bil lani najbližje 23-letniku, leta 2020 pa tudi dobil skupni seštevek Dirke po ZAE. Glavno orožje ekipe Bora – Hansgrohe je Rus Aleksandr Vlasov, ki je ekipo okrepil iz Astane. Jumbo-Visma na bližnji vzhod pošilja bolj kot ne nizozemsko ekipo na čelu s Tomom Dumoulinom. V ZAE sta tudi Francoz Romain Bardet (Team DSM) ter Pogačarjev nekdanji ekipni kolega David de la Cruz (Astana).

Adam Yates in Tadej Pogačar na lanski izvedbi dirke. Foto: guliverimage

Luka Mezgec bo ob boku Dylanu Groenewegnu lovil točke na sprintih in zmage na ravninskih etapah. Zanje se bo boril še Britanec Mark Cavendish (Quick-Step), nevaren bo tudi Francoz Arnaud Demare (FDJ). Svoje načrte imajo tudi pri Pogačarjevi ekipi z Nemcem Pascalom Ackermannom, novo sprintersko okrepitvijo.

Komentari

Vaš komentar