Do Novega mesta skoraj 800 kilometrov, a razmišljata o Touru

Foto: Uroš Skaza

Z uradnim startom ob 12.45 se v Novi Gorici začenja letošnja izvedba Dirke po Sloveniji. Vloga glavnega favorita pripada Tadeju Pogačarju, a prvi kolesar sveta še zdaleč ne bo edini zvezdnik na slovenski pentlji. Na etapne zmage bo ciljal tudi šesti kolesar sveta Matej Mohorič.

Pascal Ackermann, Rafal Majka, Dylan Groenewegen, Matteo Sobrero, Tim Merlier in slovenski matadorji Luka Mezgec, Jan Tratnik, Jan Polanc, Domen Novak … Vse to so imena, ki bodo ob slovenske ceste od danes pa do nedelje privabila številne ljubitelje kolesarstva. A največ jih bo spremljalo glavni imeni 28. izvedbe Dirke po Sloveniji – Tadeja Pogačarja in Mateja Mohoriča.

Prvi bo na trasi od Nove Gorice do Novega mesta (skupno dobrih 791 kilometrov) branil lansko zmago, posebno čast pa bo doživel v četrti etapi, ko bo pot od Laškega do Velike planine s karavano peljal tudi skozi rodno Komendo. “Moja družina mi je bila od samih začetkov v veliko podporo. Tudi strici, bratranci … Ko bomo šli skozi Komendo, mi bodo šle kocine pokonci. Če ne bomo kolesarili prehitro, se bom za trenutek ustavil. Komaj čakam,” je na včerajšnji novinarski konferenci dejal član ekipe UAE Emirates.

Foto: Uroš Skaza

Več kot pet dni ne potrebuje

Na vprašanje enega od novinarjev, da je bilo nepisano pravilo, da se zmagovalec Toura prej pripravlja v Dofineji ali Švici, in zakaj je on zdaj že drugo leto izbral domačo dirko, je dejal: “To je domača dirka, ena najlepših. Traja le pet dni, mislim, da ne rabim sedem ali devet dni dirkanja pred Tourom. Bolj sem osredotočen na treninge, oddirkam tu, nato pa grem sproščeno v Francijo. Zagotovo pa se bom tudi v prihodnosti preizkusil na Dirki po Dofineji ali Švici.”

Foto: Uroš Skaza

Oba z Matejem Mohoričem, članom zelo slovensko obarvanega moštva Bahrain Victoriousa, sta odgovarjala tudi na vprašanje o vremenskih razmerah. Vse do konca tedna je namreč napovedano sončno in vroče vreme, kolesarji pa so zadnje tedne opravljale višinske priprave pri nižjih temperaturah.

Matej upa na visoke temperature

“Veliko sem postoril, ker sem bil tudi na nižinskih pripravah. Zunaj je bilo v zadnjih tednih tudi 30 stopinj, v avtu pa še več. Navajen sem na to vročino, upam, da Tadej ni, ker ga bo potem lažje premagati,” je bil šaljivo razpoložen Mohorič.

Foto: Uroš Skaza

“Nisem toliko pripravljen na to, saj je bilo zadnje tri tedne zelo spremenljivo vreme. Ampak včasih se je tudi po dežju fino voziti. Upam, da na Dirki po Sloveniji zaradi vročine ne bom plačal davka zaradi tega, ampak se bom prilagodil na visoke temperature dan za dnem,” pa je opozoril branilec lanske zmage, ki je prejšnji teden treniral v Livignu.

Nivo Pogačarja je previsok

Pogačar je še pripomnil, da mu slava in prepoznavnost dajeta določeno mero samozavesti, obenem pa tudi pritisk. A brez tega ne more dirkati in zmagovati. Mohorič pa je spregovoril še o tekmovalnih ciljih v tem tednu: “Moj primarni cilj so etapne zmage. Verjamem, da mi zelo ustreza že prva etapa. Enako velja za zadnjo s ciljem v Novem mestu zaradi vzpona na Trško goro. Mogoče se kakšna priložnost ponudi še v kakšni drugi. Če se bom počutil v redu, bom skušal voziti tudi na skupno razvrstitev, ampak nisem na istem nivoju kot ta možakar zraven (Pogačar, op. p.).”

Foto: Uroš Skaza

Bahrain bi bil težko bolj slovenski

Je pa nekdanji mladinski svetovni prvak nekaj besed namenil tudi Bahrainu, za katerega bodo poleg njega vozili še Jan Tratnik, Matevž Govekar in Domen Novak, iz avta pa jim bo poveljeval športni direktor Gorazd Štangelj.

“Matevž Govekar bo to dirko kot debitant izkoristil, da se uspešno priključi ekipi. Je zelo hiter kolesar, zato bo v eni izmed etap morda dobil priložnost za zaključni sprint. Skušali bomo dobro sodelovati in tekmovati za zmage v etapi, morda celo skupno razvrstitev. Odlično je na Giru vozil tudi Domen Novak. Zame pa bo to odlična priprava na Tour, da se čim bolje tekmovalno pripravim na vrhunec poletja,” je dejal Mohorič.

Foto: Uroš Skaza

O Rogliču le diplomatsko

Čeprav so misli kolesarjev usmerjeni na domačo dirko, pa je v ozadju tudi priprava na Dirko po Franciji, ki se začne 1. julija. To se je poznalo tudi pri novinarskih vprašanjih, saj je moral Pogačar odgovarjati tudi na rivalstvo s Primožem Rogličem in najzahtevnejših dneh na Touru.

“Jumbo-Visma je bila na Dirki po Dofineji res močna, Jonas Vingegaard in Primož Roglič sta na klancih pokazala svojo moč. To je bil neke vrste dokaz, kako dobri so, a nad tem nisem presenečen. Zagotovo bodo tudi oni spremljali Dirko po Sloveniji, saj smo tekmeci. A Dirka po Franciji bo povsem svoja zgodba. Tam bosta najtežji etapi na Alpe d’Huez v Alpah in Hautacam v Pirenejih. Veliko bo vzponov, sploh v teh dveh etapah.”

Komentari

Vaš komentar