Mohorič do veličastne etapne zmage, Roglič zaostal

Kolesarstvo 2. Jul 202116:00 > 18:11
Matej Mohorič. Foto: AP Photo/Daniel Cole

Matej Mohorič je zmagovalec sedme etape Dirke po Franciji. Po tem, ko je cel dan preživel v begu, je slavil po skoraj petih urah in pol ter 249 kilometrih na kolesu. Oblekel bo tudi pikčasto majico.

Sedma etapa od Vierzona do Le Creusota je bila z 249 kilometri najdaljša etapa Dirke po Francij po letu 2000. Že začela pa se je izjemno zanimivo. Številni kolesarji so si želeli ujeti beg, ki se je oblikoval kar eno uro. Na koncu se je v njem znašlo 29 kolesarjev, tudi Matej Mohorič. Slovenec je napadel na prvem gorskem cilju in se z Brentom Van Moerjem odpeljal naprej.

Ubežna skupina okoli Mohoriča je kasneje postala četverica, potem spet trojica, na koncu pa je bil 26-letni član ekipe Bahrain – Victorious premočen. Napadel je na najtežjem delu etape, na vzponu na Signal d’Uchon. Prednost je rasla vse do konca in Mohorič se veseli največje zmage v svoji karieri. Ob tem je oblekel tudi pikčasto majico za najboljšega hribolazca na dirki.

Tadej Pogačar se je v cilj pripeljal z glavnino, ki je zaostala 5:15, Primož Roglič pa je zaostal 9:03.

Potek etape

 • 249 kilometrov do cilja: začela se je najdaljša etapa letošnjega Toura.
 • 247 kilometrov do cilja: v beg si želi tudi Matej Mohorič (Bahrain – Victorious).
 • 233 kilometrov do cilja: beg se še vedno ni izoblikoval. Veliko kolesarjev si želi pobegniti, a glavnina zaenkrat odgovarja na napade.
 • 216 kilometrov do cilja: po več kot tridesetih kilometrih kolesarjenja se beg še vedno ni oblikoval. Van si želi veliko kolesarjev, zelo aktivni so predvsem Thomas De Gendt (Lotto Soudal), Wout Van Aert (Jumbo-Visma) in celo rumena majica Mathieu van der Poel (Alpecin – Fenix).
 • 207 kilometrov do cilja: izoblikovala se je velika ubežna skupina, v kateri je tudi Matej Mohorič.
 • 202 kilometra do cilja: v begu je 29 kolesarjev, med njimi tudi Matej Mohorič (Bahrain – Victorious). Poleg Slovenca so med drugim tu še Van Aert (Jumbo-Visma), van der Poel (Alpecin – Fenix), Cavendish (Deceuninck Quick-Step), Niballi (Trek Segafredo), Gilbert (Lotto Soudal) in Yates (Team BikeExchange). Prednost znaša dobre pol minute.

 • 194 kilometrov do cilja: prednost ubežne skupine je že minuta. Na čelu glavnine je Pogačarjeva ekipa UAE Team Emirates, ki nima v begu nobenega kolesarja. Poleg njih v begu ni le še štirih ekip. To so Arkea Samsic, TotalEnergies, FDJ in Israel Start-Up Nation.
 • 185 kilometrov do cilja: prednost ubežnikov znaša že dve minuti.
 • 170 kilometrov do cilja: ubežniki ne popuščajo. Prednost je narasla na več kot tri minute. V ozadju še vedno pritiska ekipa UAE Team Emirates, ki pa nima veliko pomoči s strani ostalih ekip.
 • 158 kilometrov do cilja: prednost ubežne skupine je štiri minute.
 • 143 kilometrov do cilja: do letečega cilja je še osem kilometrov, ubežniki pa imajo že slabih pet minut prednosti
 • 133 kilometrov do cilja: Mark Cavendish (Deceuninck Quick-Step) je dobil edini leteči cilj na današnji etapi in še povečal svojo prednost v seštevku za zeleno majico.

 • 117 kilometrov do cilja: prednost ubežnikov je ponovno narasla na pet minut. Ruben Guerreiro (EF Education First) je prvi ubežnik, ki je odpadel. Ima 40 sekund zaostanka za vodilno skupino.
 • 104 kilometri do cilja: ubežniki imajo že šest minut prednosti, do konca pa je še dobrih sto kilometrov. Čez 15 kilometrov bo na sporedu prvi gorski cilj etape.
 • 89 kilometrov do cilja: prvi gorski cilj na etapi je vzpon na Côte de Chateau-Chinon, ki velja za tretje kategornega.
 • 87 kilometrov do cilja: Matej Mohorič (Bahrain – Victorious) je osvojil prvi gorski cilj na etapi. Na svojem računu ima sedaj dve točki v seštevku za pikčasto majico, Brent Van Moer (Lotto Soudal) je osvojil eno.
 • 77 kilometrov do cilja: Mohorič in Van Moer sta vodilna kolesarja na dirki. Imata 40 sekund prednosti pred ostalimi ubežniki in več kot šest minut pred glavnino.
 • 70 kilometrov do cilja: Mohorič je osvojil tudi naslednji gorski cilj na Côte de Glux-en-Glenne. Osvojil je edino točko, sedaj ima na svojem računu tri.
 • 63 kilometrov do cilja: Mohorič in Van Moer imata več kot minuto prednosti pred skupino okoli rumene majice. Pogačar in Roglič sta več kot sedem minut za Mohoričem.

 • 46 kilometrov do cilja: Mateja Mohoriča (Bahrain – Victorious) in Brenta Van Moera (Lotto Soudal) sta ujela Jasper Stuyven (Trek Segafredo) in Victor Campenaerts (Qhubeka NextHash). Četverica ima 7:30 prednosti pred glavnino.
 • 37 kilometrov do cilja: popustil je Victor Campenaerts, v ospredju tako ostaja trojica. Skupino okoli rumene majice napada Vincenzo Nibali (Trek Segafredo).
 • 35 kilometrov do cilja: Matej Mohorič je osvojil še tretji gorski cilj na današnji etapi, sedaj ima 5 točk v seštevku za pikčasto majico in se je na vrhu izenačil z Idejem Schellingom (Bora Hansgrohe).
 • 28 kilometrov do cilja: skupina okoli Mohoriča ima minuto minuto in pol prednosti pred skupino okoli rumene majice in več kot šest minut prednosti pred glavnino.
 • 20 kilometrov do cilja: še dva kilometra in pol ima Mohoričeva skupina do vrha najtežjega vzpona na etapi. Prednost pred zasledovalci je še vedno minuta.
 • 19 kilometrov do cilja: Mohorič je napadel in je sedaj sam na čelu dirke. Osvojil je tudi vzpon na Signal d’Uchon in si že zagotovil pikčasto majico. A Mohorič napada etapno zmago.
 • 16 kilometrov do cilja: dogaja se tudi v glavnini. Napadel je Pierre Latour (Team TotalEnergies), ki je šesti v skupnem seštevku. V težavah pa se je znašel Primož Roglič, ki ne more slediti tempu glavnine.
 • 13 kilometrov do cilja: napada tudi Richard Carapaz (Ineos Grenadiers).
 • 8 kilometrov do cilja: Mohorič ima več kot minuto prednosti za zasledovalci.
 • 1 kilometer do cilja: Mohorič se vozi etapni zmagi naproti. Ima skoraj dve minuti prednosti pred ostalimi kolesarji in bo slavil največjo zmago v svoji karieri.
 • Matej Mohorič je zmagovalec sedme etape Dirke po Franciji

 • Mathieu van der Poel (Alpecin – Fenix) in Wout Van Aert (Jumbo-Visma) sta v cliju z zaostankom 1:40.
 • Glavnina je v cilj prišla z zaostankom 5:15.

Profil sedme etape:

Sedma etapa Toura. Foto: ProCyclingStats

Etapa ponuja pet gorskih ciljev in posledično veliko priložnosti za nabiranje točk, ki gredo v seštevek za pikčasto majico. To še vedno nosi Nizozemec Ide Schelling (Bora Hansgrohe). Prva polovica etape bo bolj ravninske narave, v drugi polovici pa se začenjajo pravi vzponi.

Prvi gorski cilj na progi bo 89 kilometrov pred ciljem, ko se bodo kolesarji povzpeli na Côte de Chateau-Chinon. Vzpon je tretje kategorije. Côte de Glux-en-Glenne je naslednja hribovita ovira pred glavnino. Sicer klanec četrte kategorije kolesarje čaka 71 kilometrov pred ciljem, nato pa sledi spust do vzpona na Côte de la Croix de la Liberation, ki zopet ponuja tretjekategorni cilj.

Izjemno zanimivo bo predvsem na Signal d’Uchonu, klancu druge kategorije s povprečnim naklonom okoli 6 odstotkov (zadnjih 700 metrov je v povprečju 13-odstotnih), kjer se bodo podeljevale tudi bonifikacijske sekunde za najhitrejše. Na njem se bo najverjetneje odločalo o zmagi na današnji etapi. Vzpon bo približno 20 kilometrov pred ciljem, a ne bo zadnji. 9 kilometrov do Le Creusota namreč kolesarje čaka še en vzpon četrte težavnosti. Nato sledita spust in ravnina do zaključka etape.

Sedma etapa. Foto: ProCyclingStats
Sedma etapa. Foto: ProCyclingStats

Na etapi bo en leteči cilj, in sicer 135 kilometrov pred zaključkom etape.

Skupni vrstni red po sedmi etapi

1. Mathieu van der Poel (Niz/Alpecin-Fenix) 25:39:17
2. Wout Van Aert (Bel/Jumbo-Visma) + 0:30
3. Kasper Asgreen (Dan/Deceuninck Quick-Step) +1:49
4. Matej Mohorič (Slo/Bahrain – Victorious) + 3:01
5. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates) + 3:43
6. Vincenzo Nibali (Ita/Trek Segafredo) + 4:12
7. Julian Alaphilippe (Fra/Deceuninck Quick-Step) + 4:23
8. Aleksej Lucenko (Kaz/Astana) + 4:56
9. Pierre Latour (Fra/TotalEnergies) + 5:03
10. Rigoberto Uran (Kol/EF Education First) + 5:04

33. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma) + 9:11

Komentari

Vaš komentar