Prizor dveh šampionov, ki se jima klanja ves svet

Kolesarstvo 22. Jul 20228:50 > 9:06 0 komentarjev
Foto: Guliverimage

Tadej Pogačar in Jonas Vingegaard sta glavna akterja ene najboljših Dirk po Franciji v zgodovini. Dnevi dominacije moštva Sky, predhodnika Ineosa, so dolgo pozabljeni. Slovenski in danski kolesar sta poskrbela za enega najrazburljivejših bojev za rumeno majico, kar jih pomnijo ljubitelji tega garaškega športa. Za piko na i sta poskrbela 27 kilometrov pred ciljem, ko je ikoničen prizor obkrožil svet.

Tadej Pogačar je držal obljubo in nadaljeval z neumornimi napadi na Jonasa Vingegaarda, ki je imel pred četrtkovo 18. etapo, zadnjo gorsko, še vedno več kot dve minuti naskoka.

Na spustu s predzadnjega kategoriziranega vzpona, ki sta ga prečkala skupaj, sta vozila na vso moč. Pri tem je v enem od zavojev slovenski kolesarski zvezdnik zdrsnil in pristal v jarku ob cesti. Danec ni niti za trenutek okleval in počakal, da se je Pogačar pobral in ga znova ujel. Pri tem je ob pogledovanju nazaj celo sam skoraj zapeljal s ceste.

Prizor za vzor, ki bo šel v zgodovino:

“V obeh smereh je veliko spoštovanja. Ko sem padel, me je počakal. Verjetno je imel v mislih tudi dva sotekmovalca, ki sta prihajala iz ozadja. Ni imel interesa napadati, ko sem bil na tleh. Vsak pravi športnik bi v takem primeru počakal,” je po etapi, ki jo je dobil Danec in prednost v generalni razvrstitvi povišal na tri minute in 26 sekund, dejal Pogačar.

Ko ga je dvakratni zmagovalec Dirke po Franciji ujel, je iztegnil roko in se športno zahvalil Vingegaardu, da v ključnem trenutku, ko je bila v igri zmaga na letošnji francoski pentlji, ni izkoristil njegove napake. Prizor, ki danes polni športne naslovnice največjih evropskih časnikov.

Foto: A Bola
Foto: L'Equipe
Foto: Corriere dello Sport
Foto: Marca
Foto: Mundo Deportivo
Foto: La Gazzetta dello Sport

Marca: Vingeaard dokončal delo. Upiral se je in premagal je Pogačarja, potem ko sta poskrbela za zgodovinski prizor.

Mundo Deportivo: Šampionska poteza Vingegaarda, ki je po padcu Pogačarja počakal in nato slavil etapo ter dobil dirko.

A Bola: Fair play ni neumnost. Velika gesta Vingegaarda. Včeraj je po Pogačarjevem padcu dobil veliko več kot le Tour.

La Gazzetta dello Sport: Najdražji sovražnik. Pogačar napade in pade, Vingegaard ga počaka in nato osvoji Tour.

Corriere dello Sport: Vingegaardova legendarno iztegnjena roka in zmaga. To ni stvar junakov. To je običajno. Še posebej zdaj, ko se razlike na tritedenskih dirkah merijo z digitalnimi merilci in vsak o vsakem ve vse, kje so prijatelji in sovražniki ter kaj počnejo.

L’Equipe: Sam na svetu. Tadej Pogačar je imel še vse za narediti. Toda po padcu na spustu s prelaza de Spandelles je Slovenca pri vzponu na Hautacan razorožil Jonas Vinegaard, ki mu je dobro pomagal izjemni Wout van Aert. Danec je sam dobil etapo in lahko zdaj gleda naravnost proti Elizejskim poljanam.

Do konca Toura so le še tri etape. Glede na profil lahko vrstni red premeša le še sobotni kronometer, a več kot tri minute, kolikor ima zaloge Vingegaard, Pogačar brez višje sile ne more nadoknaditi. Dancu lahko nedeljsko slavje v Parizu preprečijo le še veliko presenečenje, nesreča ali smola.