Slovenski kolesarski as Tadej Pogačar je bil na začetku tedna gost v podkastu Petra Attie. Med drugim je v skoraj celo uro trajajočem pogovoru govoril tudi o tem, kako mu je primerna prehrana pomagala do statusa šampiona.
Kolesar s Klanca pri Komendi je dejal, da so se zmožnosti kolesarjev pri vzponih v zadnjih letih drastično izboljšale.
Evolucija na področju aerodinamike in metode treninga so prispevale k temu, da smo na nekaterih dirkah priča skoraj nečloveškim naporom, ko kolesarji “grizejo kolena”. Tadej Pogačar je gostitelju omenjenega podkasta dejal, da je pred svojim pragom pometel tako, da se precej bolj kalkulirano prehranjuje. Recimo povsem drugače kot takrat, ko je prvič slavil na kolesarski dirki po Franciji (2020).
“Nisem izboljšal le vadbe na kolesu, precej več treniram tudi na drugačen način, izboljšal pa sem tudi prehrano. Staram se, tako da ne jem več enega kosa torte za drugim oziroma ne požrem več kar česarkoli,” je povedal priljubljeni “Pogi”.
Njegova teža med letošnjim Tourom, tako vsaj pravi, je oscilirala okoli 65 kilogramov, v premoru med sezonama pa se giblje bolj pri 69. Pogačar je odkrito govoril tudi o povečanem zaužitju ogljikovih hidratov na uro, saj to kolesarjem poveča zmožnosti, ker energijo v telesu zadržijo dlje.
Pred petimi leti sem se vedno ponečedil
“V pijači imamo bodisi 30 bodisi 60 gramov ogljikovih hidratov na plastenko. Iskreno imam raje napitek s 30 grami, saj to pomeni, da moram posledično več pojesti. Ko pa so etape res naporne, je bolje imeti plastenko s 60 grami in jesti manj. Kadar so preizkušnje res peklenske, potrebuješ do 120 gramov hidratov na uro,” pojasnjuje zmagovalec letošnjega Gira in Toura.
Če seštejemo vse skupne razvrstitve in posamezne dirke, ima Tadej Pogačar letos kar 22 zmag, kar je več kot (skupno) vse preostale ekipe! V nedeljo bo kralj svetovnega kolesarstva lovil eno izmed manjkajočih trofej, ko bo za Slovenijo vrtel pedala na cestni dirki svetovnega prvenstva v Švici.
V podkastu je med drugim dodal: “Še pred petimi leti se je 120 gramov na uro zdelo nekaj nepredstavljivega, toda s primerno hrano, natančno odmerjeno prehrano nekako gre. Naš dietetik je ustvaril zelo dobre gele in pijače, ki prijajo mojemu želodcu. Pred petimi leti sem moral po koncu zahtevnih etap vedno na veliko potrebo, dandanes pa niti po zaužitju 120 gramov nimam nikakršnih prebavnih motenj.”
Pogačar bo to nedeljo Slovenijo zastopal na cestni dirki SP v Švici.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Bodi prvi, ki bo pustil komentar!