Dan, ki je košarko spremenil za vedno

Košarka 26. Jan 202210:51 > 10:563 komentarji
Foto: Jae C. Hong - AP Photo via Guliver

26. januar je dan, ki je ligo NBA spremenil za vedno. Na današnji dan pred natanko dvema letoma se je tragično ponesrečil Kobe Bryant. Legenda Lakersov je 26. januarja 2020 v Calabasasu v Kaliforniji umrl v helikopterski nesreči, v katerem je bilo še osem drugih potnikov, vključno z njegovo hčerko Gianno "Gigi" Bryant.

Čeprav sta od nesrečnega trenutka minili že dve leti, se za mnoge dogodek zdi surrealističen. Gre za enega tistih dogodkov, za katerega se vsi spomnijo, kje so bili, ko so izvedeli novico. In ne glede na to, ali ste dobili klic, sporočilo, prebrali novico na spletu, novica se ni zdela mogoča oziroma resnična.

Izjemna statistika

Kobe Bryant je v 20 letih za ekipo Los Angeles Lakers osvojil 5 naslovov prvaka lige NBA, 2 naslova MVP finala lige NBA, MVP lige NBA (2008), 4-krat MVP tekme vseh zvezd lige NBA (2002, 2007, 2009, 2011), 11-krat je bil izbran v prvo ekipa lige NBA (2002-2004, 2006-2013), 2-krat v drugo ekipo lige NBA (2000), 2001), 2-krat v tretjo ekipa NBA (1999, 2005), 9-krat v prvo obrambno ekipo NBA (2000, 2003, 2004, 2006-2011), 3-krat v drugo obrambno ekipo NBA (2001, 2002, 2012), 2-krat je bil najboljši strelec lige (2006, 2007), prvak tekmovanja v zabijanju (1997), izbran je bil tudi v drugo ekipo novincev lige NBA (1997).
Poleg tega je bil v izbran v ekipo ob 75. obletnici lige NBA. Lakersi pa so upokojili obe njegovi številki, in sicer številki 8 in 24.

Toda številke pogosto ne opišejo celotne situacije. Bryant ni bil le ikona košarke in lige NBA. Bil je legenda športa. Heroji pridejo in odidejo. Vendar legend se nikoli ne pozabi.

Čeprav se je Kobe Bryant rodil v Philadelphii, svojega otroštva ni preživel v ZDA. Njegov oče Joe Bryant je v tujini igral profesionalno košarko, zato je Kobe od 6. do 12. leta živel v Italiji. Prav prve košarkarske korake je naredil pri naši zahodni sosedi, poleg tega pa je tekoče naučil italijansko. Vzljubil je tudi nogomet, v Italiji je pesti stiskal za AC Milan.

Bryant je bil leta 1996 na naboru lige NBA izbran s strani Charlotte Hornets. Kasneje je po menjavi pristal v mestu angelov in ostalo je, kot pravijo, zgodovina.

Kobe!

Toda čeprav Bryanta ni več, njegov duh ostaja. Če kaj, je nenadna tragedija še bolj poudarila, za kaj se je zavzemal. Število igralcev lige NBA, ki so se borili z Bryantom v njegovih najboljših letih, je vsako leto manjše, toda zdi se, da njegov vpliv ostaja. Vzklik “Kobe!” se še vedno zasliši, ko nekdo odvrže žogo na koš ali papirnato brisačo v koš za smeti.

Tudi samo mesto Los Angeles skoraj vsak dan razmišlja o njem. Težko je videti dan, ko se na družabnih omrežjih ne bi pojavili stari utrinki iz Bryantovih igralskih dni ali citat, ki ga je izrekel po upokojitvi.

“To je zelo poseben dan, druga obletnica njegove smrti, zato je to slavnostni dan, bo pa tudi zelo žalosten dan, ko bomo razmišljali o njem, o spominih in o tem, kaj je pomenil tej franšizi, kaj je pomenil temu mestu, kaj je pomenil celotni košarki. Vendar ga moramo še naprej slaviti. Prepričan sem, da bi si to želel, da bi ohranjali njegovo zapuščino. Ponosen sem na Vanesso in otroke, ki hodijo v šolo, da vidim, kako družina hodi naokrog z dvignjeno glavo,” je dejal Carmelo Anthony ob drugi obletnici smrti Bryanta.

Simbolika na predvečer smrti

25. januarja 2020 je LeBron James na večni lestvici strelcev prehitel Kobe Bryanta. Sledile so zanimive anekdote s strani Jamesa, nihče pa se ni zavedal, kaj bo prinesel naslednji dan.

Lakersi so odigrali tudi tekmo na predvečer obletnice. Včasih se določene stvari enostavno izidejo. LeBron James se je po številu tekem izenačil z Bryantom.

In čeprav LeBron James in Kobe Bryant nikoli nista bila prava tekmeca, prav tako ne predstavljata popolnoma različnih generacij. Predstavljala sta neverjetno prekrivanje dveh velikih karier v zgodovini lige NBA, ki sta ju povezovali stični točki, kot je, recimo, ta na predvečer Kobejeve smrti.

Kobe Bryant in LeBron James sta leta 2008 skupaj osvojila olimpijsko zlato medaljo. Foto: Guliverimage

Na zadnji tekmi gledal Dončića in Jamesa

29. decembra 2019 je Luka Dončić na tekmi slišal nekoga, ki govori slovensko. Presenečen nad dejstvo, da ob igrišču v Los Angelesu govori nekdo slovenščino, se je obrnil in zagledal, da je bil to Kobe Bryant.

Foto: Michael Owen Baker – AP Photo via Guliver

Mavericksi so gostovali v takrat še Staples Centru. Tekma je bila na začetku razgibana, vendar so se Lakersi so prevzeli pobudo in tekmo tudi dobili.

Toda, kot je znano danes, je bil to eden izmed zadnjih vidnejših nastopov Kobeja in njegove hčerke v javnosti.

“Najljubši trenutek s Kobejem? Olimpijska ekipa, veliko je zgodb. Predolgo bi bili tukaj,” je dejal Jason Kidd. “Ekipa Lakersov je tisto sezono posvetila Kobeju, tisto leto osvojila naslov prvaka, šla skozi vse, kar je doživela s koronavirusom in tragično smrtjo, vendar so LeBron, Anthony Davis in Frank Vogel pač vodje, ki so našli način, kako osvojiti naslov prvaka,” je še dejal trener Dallas Mavericks.

Pomembna je pot, ne cilj

V nekaj kratkih letih, ki so sledila njegovi izjemni košarkarski karieri, je Bryant postal nekakšen “svetnik”, saj je potoval po svetu in delil svoje darove s svetom. V naslednjem poglavju svojega življenja je postal filmski ustvarjalec in prejel tudi  oskarja. Postal je pripovedovalec zgodb in objavil številne knjige. Postal je filantrop in ustanovil športno fundacijo Mamba in Mambacita. Bil je oče štirih čudovitih hčera, celo trener mladinske košarkarske ekipe Gianne. Pravzaprav je na dan svoje smrti potoval na košarkarski turnir, kjer je igrala Gianna in njene soigralke.

“Kobe je dal vse od sebe, karkoli je počel,” je lani dejal Michael Jordan.

Bryant je nekoč dejal, da so sanje potovanje in ne cilj. Zato njegovo zapuščino nadaljujmo tako, da upoštevamo to misel vsak na svoji poti.

Komentari

Vaš komentar