Eden najboljših strelcev v zgodovini lige NBA napovedal upokojitev

Košarka 22. Maj 202319:41
Foto: Guliverimage

Znani ameriški košarkar Carmelo Anthony je oznanil, da končuje igralsko kariero, je zapisala ameriška spletna stran ESPN.

“Prišel je čas, da se upokojim,” je v video nagovoru na družabnem omrežju sporočil 38-letni Newyorčan, ki je kar 19 sezon igral v severnoameriški košarkarski ligi NBA.

V tem obdobju je dosegel kar 28.289 točk, kar je deveti najboljši dosežek v najmočnejši košarkarski ligi na svetu. Pred njim so le LeBron James, Kareem Abdul-Jabbar, Karl Malone, Kobe Bryant, Michael Jordan, Dirk Nowitzki, Wilt Chamberlain in Shaquille O’Neal.

V dolgoletni karieri je igral za Denver Nuggets, New York Knicks, Oklahoma City Thunder, Houston Rockets, Portland Trail Blazers in Los Angeles Lakers.

V dresu ZDA je nastopil na štirih poletnih olimpijskih igrah, kar je košarkarski rekord v njegovi državi. V Pekingu 2008, Londonu 2012 in Rio de Janeiru 2016 je osvojil odličje najbolj žlahtnega leska, v Atenah 2004 pa bronastega.

Bil je tudi član bronaste ameriške izbrane vrste na svetovnem prvenstvu na Japonskem 2006.

V ligi NBA je desetkrat nastopil na tekmi zvezdnikov, v sezoni 2012/13, ko je igral za kratkohlačnike iz New Yorka, je bil tudi najboljši strelec sezone. V študentski ligi NCAA je igral za Syracuse Orange.