Jurica Golemac: Ena tekma še ne ustvari prvaka

Eurocup 9. Mar 20229:01 2 komentarja
Jurica Golemac. Foto: Aleš Fevžer

"Ni evforije, ni depresije," pravi trener Cedevite Olimpije. Tako je govoril v brezkrvnem odprtju sezone. Tako govori po desetih zaporednih zmagah, vključno s torkovo proti Budućnosti (92:78) v EuroCupu.

“Ustavite vojno,” so pred tekmo 14. kroga EuroCupa sporočali košarkarji Cedevite Olimpije. Precej manj pacifistični so bili v prenesenem pomenu besede, saj so se Budućnosti po treh zaporednih porazih proti črnogorskim prvakom v tej sezoni lotili z vsemi topovi. Ob zmagi z rezultatom 92:78, sicer deseti v nizu, so predramili tudi navijače. Tokrat se jih je zbralo približno 3.000. Daleč od tega, da bi napolnili zeleni ring, medtem ko pa oskrbovalcem dvorane še ni treba razmišljati o tem, kako po dolgem obdobju dvigniti zastore zgornjih tribun.

”Res je lepo igrati pred navijači na tribunah. Upam, da jih bo v prihodnje še več. Potrebujemo jih. To je res naš šesti igralec. Mi pa tudi delamo svoje delo. Smo na dobri poti. Ne smemo se zaustavljati,” je po tekmi vzneseno pripovedoval Alen Omić, ki je vidno najbolj užival ob klicih s tribune. Tudi ko je nekaj minut pred koncem sedel na klop in po 19 točkah ter 8 skokih poslušal skandiranje: ”MVP, MVP!”

Stožice se postopoma polnijo. Foto: Aleš Fevžer

Bolj kot iskanje najbolj koristnega igralca pa trenerja Jurico Golemca zanima nadaljnja gradnja moštvene podobe Cedevite Olimpije. Ta trenutno deluje precej drugače kot jeseni. Pa ne le zaradi dejstva, da pomembno vlogo igrajo trije zimski prišleki (Yogi Ferrell, Alen Omić in Zoran Dragić), temveč tudi ali pa predvsem zaradi vidnejše igralske hierarhije, bolj jasne razdelitve vlog in večje povezanosti, ob kateri tudi energija, ki jo pooseblja kapetan Jaka Blažič, prihaja do učinka.

”Še vedno imamo veliko rezerv. Kar me veseli, je, da so rezerve tudi v popravljivih napakah. Od malih osebnih napak, preko zapiranja pri prostih metih do osredotočenosti. O tem se veliko pogovarjamo. Veliko delamo na tem. Igralci želijo biti boljši. Tako bomo tudi lažje prišli do skupnega cilja,” pravi trener Golemac, katerega status je bil po slabem vstopu v sezono že nekoliko negotov. Zdaj se zdi, da trdno sedi v sedlu.

Proti Budućnosti je ob Omiću, ki ni zgrešil meta iz igre (za 3 točke 1:1, za 2 točki 7:7, prosti meti 2:2), izstopal prav Blažič (23 točk), pomembno vlogo pa so odigrali tudi Zoran Dragić ter že kar standardno ameriška branilca Yogi Ferrel in Jacob Pullen. ”Ko dobro tečemo, skačemo in igramo zavezo v obrambi, je vse lažje. Jasno, proti ekipi, kakršna je Budućnost, je nemogoče prevladovati 40 minut. Toda nekako smo ohranjali nadzor in zasluženo zmagali,” pripoveduje ljubljanski strateg, ki ekipo že pripravlja na četrtkovo tekmo z grškim moštvom Promitheas.

Foto: Aleš Fevžer

“Ni evforije, ni depresije. To sem dejal po nizi grdih porazov. To pravim zdaj. Podobno sem v garderobi nagovoril tudi soigralce. Ena tekma še en naredi prvaka. Ne smemo se obremenjevati. Gledati moramo naprej. Iskreno, sanja se mi ne, kdo bo naš tekmec prihodnji teden. Vem le, da nas v četrtek čaka Promitheas,” poudarja Golemac, ki je na evropski ravni oblikoval rotacijo devetih igralcev.

Med njimi je seveda tudi kapetan Blažič, ki je ob ekipnem neuspehu v prvem delu sezone najbolj trpel. “Stalno smo dobro delali. Želja na treningu ni bila nikoli sporna. Po rošadah v ekipi smo počasi začeli loviti pravi ritem. Delujemo kot celota. Jasno, še vedno kakšen posameznik išče svojo vlogo v ekipi. A vse skupaj gre v pravo smer. Je pa jasno, da bo pomembno, kakšni bomo v odločilnem delu sezone,” pravi Blažič, ki je kot kapetan že dvignil pokalno lovoriko. Zdaj meri proti končnici lige ABA in EuroCupu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje