Ob 20:30 na SK 1: Novo evroligaško sezono otvarjata Laboral in Neptunas!

Evroliga 15. Okt 201413:25 > 13:51
Danes se začenja že 15. sezona moderne evropske košarkarske Evrolige, ki jo bo znova prenašali na zaslonih televizije Sport Klub. Tokrat bo zaključni turnir četverice gostil Madrid, med 15. in 17. majem 2015, sezono pa uradno otvarjata moštvi Laboral Kutxa Vitoria in Neptunas Klaipeda. Neptunas se doslej v Evroligi še nikoli ni pomeril s španskim moštvom, baskovski Laboral pa je doma proti litvanskim tekmecem odigral 13 tekem, jih osem dobil in pet izgubil. Danes bo v ospredju Mustafa Shakur, ki je v sezoni 2007-08 igral za Laboral, zdaj pa bo prvič stal nasprotni nekdanjemu delodajalcu, pa tudi velikima prijateljema in nekdanjima soigralcema, Thomasu Heurtelu in Doronu Prekinsu. Domači bodo sicer na tekmi brez Coltona Iversona, zato so tik pred zdajci v klub pripeljali DJ Whita, kar naj bi bila ključna poteza pred začetkom sezone, Neptunas pa se v napadu večinoma zanaša na svoje ostrostrelce na čelu z Deividasom Gailiusom, Justasom Sinico in Mindaugasom Girdziunasom. Med poznavalci košarke ni dvoma, da je Laboral velik favorit, toda to bo potrebno pokazati na parketu. Prenos tekme se začne nocoj ob 20:30 na kanalu SK 1!

PRVO EVROLIGAŠKO SREČANJE LABORALA IN NEPTUNASA

Neptunas še zdaleč ni nepoznano moštvo, Litvanci pa so znani po tem, da igrajo zelo agresivno košarko, s številnimi meti z razdalje, igralci veliko pretečejo, so pa tudi izjemno učinkoviti. Domači trener Marco Crespi se zaveda, da nasprotnik še zdaleč ne bo lahek zalogaj: “Imajo pet ali šest igralcev, ki lahko zlahka zadanejo trojko. Sicer se ponavadi ne želim pretirano ozirati na nasprotnika, želim si, da bi igralci bolj razmišljali o sebi, kako lahko izboljšajo svojo igro. Pazljivi bomo morali biti v obrambi in omejiti njihove mete za tri točke. V napadu bomo morali biti učinkoviti, žoga bo morala krožiti še posebej hitro!”

Mnenju trenerja se pridružuje tudi igralec Shengelia Tornike, ki pravi, da so na tekmi proti Malagi s soigralci dobili lekcijo, iz katere se morajo marsikaj naučiti. “Po dveh zaporednih porazih nujno potrebujemo zmago, da bi si dvignili samozavest. Do konca moramo igrati zavzeto, z veliko energije. Mislim, da nam bo šlo iz tekme v tekmo bolje. To je prvo srečanje v novi sezoni Evrolige, zato je seveda tudi za naše navijače nocojšnja tekma nekaj posebnega,” je na tiskovni konferenci dodal Tornike.

SAMO TRIJE LITVANCI ŽE IGRALI V EVROLIGI


V dresu Laborala bo sicer kar nekaj igralcev šele prvič v karieri zaigralo v Evroligi. Med njimi so tudi Mamadou Diop, Ryan Gomes, Colton Iverson, Orlando Johnson, Kim Tillie in D.J. White, v kadru Neptunasa pa so pravzaprav samo trije igralci, ki so v preteklosti že igrali v elitni evropski košarkarski ligi … To so Mustafa Shakur, Justas Sinica in Donatas Zavackas, toda nihče v Evroligi ni zaigral v zadnjih štirih sezonah.
Tekma bo posebna tudi za dva Laboralova igralca, ki sta doma iz Klaipede, odkoder prihajajo Litvanci. Avrydas Macijauskas je za Neptunas igral na začetku svoje karieri, nato pa z Vitorio žel uspehe že leta 2005, Saulius Stombergas pa se je zgodaj v karieri v Španijo preselil k Tau Ceramici – že v sezoni 2000/01.

Evroliga na Sport Klubu, 1. krog:

Laboral Kutxa Vitoria – Neptunas Klaipeda
Ob 20:45 v živo na SK 1

Author: Luka Svetina, Foto: Getty Images