SK 3 ob 18:45: V kotel Kaunasa prihaja Real Madrid

Evroliga 21. Nov 201410:48 > 10:49
Včeraj zvečer ste si lahko na programih televizije Sport Klub ogledali številne tekme Evrolige, kjer so se začela povratna srečanja skupinskega dela tekmovanja, danes pa se bo 6. krog igral še v Kaunasu, v Malagi, v Carigradu in na Siciliji. Tekmo med Galatasarayjem in Crveno Zvezdo si lahko v neposrednem prenosu že ob 19:00 ogledate na našem prvem programu SK 1, na kanalu SK 3 pa vam nocoj v ekskluzivnem prenosu ponujamo obračun med Žalgirisom in Realom Madridom v skupini A. Klub iz španske prestolnice je zaenkrat v svoji skupini najbolj prepričljiv, saj je dobil štiri tekme in izgubil eno samo, Žalgiris pa je trenutno pri treh zmagah in se utegne z Anadolujem Efesom celo boriti za drugo mesto. Nocojšnja nasprotnika sta se sicer že oktobra srečala v prvem krogu tekmovanja v Madridu, ko so domači zmagali z 80:71, v dvorani Palacio de Deportes pa se je zbralo dobrih osem tisoč gledalcev. Podobno fantastično vzdušje gre nocoj pričakovati v Areni Žalgiris, kjer je istoimenska domača ekipa letos že premagala dva ruska nasprotnika. Če so Litvanci na prvih petih tekmah v gosteh dvakrat izgubili; kakopak v Madridu in Sassariju, pa so z zmago v gosteh v Carigradu pokazali zobe. Za nameček bodo na povratnih srečanjih kar trikrat igrali doma. Madrid je letos izgubil samo v prejšnjem krogu, v gosteh proti Efesu s 75:73. Neposredni prenos iz Litve se bo nocoj na programu SK 3 začel ob 18:45!


REAL NAJUČINKOVITEJŠA EKIPA LIGE, ŽALGIRIS NATANČEN PRI METIH ZA TRI TOČKE


Madrid je trenutno najučinkovitejša ekipa Evrolige, saj v povprečju na tekmo dosega 91,5 točke. Pri Žalgirisu pa se lahko pohvalijo s podatkom, da imajo njihovi košarkarji v letošnji sezoni najboljši odstotek meta za tri točke (45,5 %). Kot ponavadi v taboru belega baleta tudi danes računajo predvsem na Sergia Llulla in prvega zvezdnika, tudi aktualnega nosilca naziva MVP, Sergia Rodrigueza. V domačem taboru sta najnevarnejša Lukas Lekavicius in Vaidas Kariniauskas, ki ponavadi diktirata visok tempo igre. 
Žalgiris ima sicer na krilu tudi Jamesa Andersona, pri metih za tri točke ima odlično orožje v Arturasu Milaknisu, v ospredje pa vse bolj stopa tudi veliki talent Edgaras Ulanovas. Milaknis bo pri metih z razdalje tekmoval z Jayceejem Carrollom, Anderson pa ne bo imel lahkega dvoboja z odličnim K.C. Riversom. Real ima seveda tudi Felipeja Reyesa, Andresa Nocionija in Ioanisa Burusisa, na katere se lahko trener Pablo Laso zanese kadarkoli bi met z razdalje odpovedal. Tudi Žalgiris ima sicer dolgo klop izkušenih igralcev, ki lahko jeziček na tehtnici prevesijo v svojo korist … Tu gre omeniti zlasti Robertasa Javtokasa, Dainiusa Salengo in Pauliusa Jankunasa.

KRAPIKAS RAČUNA NA GLASNO PODPORO DOMAČIH NAVIJAČEV


Domači trener Gintaras Krapikas računa na pomoč glasne domače publike, saj bo španski košarkarski velikan zelo težko premagljiv: “To bo seveda ena najtežjih tekem v letošnji sezoni. Vedno je težko igrati proti velikanu, ko si prejšnjo tekmo izgubil. Zavedati se moramo, da je tudi Real v prejšnjem krogu v Carigradu izgubil, zato se bodo tokrat na tekmo v Kaunasu še posebej dobro pripravili,” je pred tekmo razmišljal Krapikas. Litvanec ne verjame, da je ta trenutek v Evropi prav veliko ekip, ki bi imele tako dolgo kakovostno klop, kot jo ima Real Madrid.

LASO: ZA NAPREDOVANJE BO MORDA DOVOLJ LE ŠE ENA ZMAGA
Poln hvale in spoštovanja do nasprotnika je pred tekmo tudi španski trener Pablo Laso: “Igrai v Žalgirisovi areni pred vročekrvno publiko je vedno težko. V Litvi nam nikoli ni bilo lahko in danes ne bo nič drugače. Letos igrajo še posebej neugodno košarko, pravi litvanski stil. To je logično, saj imajo v svojem moštvu samo enega Američana. Res je, da je Žalgiris prejšnjo tekmo v Sassariju izgubil, potem ko ni našel recepta za razigrane domače ostrostrelce, toda svojo moč je pokazal v Carigradu, kjer je zmagal, mi pa smo izgubili. Naš glavni cilj se je uvrstiti v izločilne boje. Prav mogoče je, da nam bo zaradi dobrega začetka dovolj že ena sama zmaga na povratnih tekmah, toda o tem trenutno ne razmišljam. Vsi razmišljamo samo o Žalgirisu!”

Author: Luka Svetina, Foto: Getty Images