SK 1 ob 21:00: Lahko Galatasaray prvi premaga Barco v gosteh?

Evroliga 12. Feb 201513:52 > 15:19
Potem, ko sta bila torek in sreda na Televiziji Sport Klub v znamenju nogometa, saj so se igrale tekme 25. kroga angleške Premier lige, nocoj na svoj račun ponovno prihajate ljubitelji košarke. Nadaljujejo se boji za uvrstitev v četrtfinale elitne Evrolige, igrajo se tekme sedmega kroga v drugel delu sezone, na delu pa bosta v skupini E tudi velika španska rivala, Real Madrid in Barcelona. Madridčani so trenutno na vrhu svoje skupine, saj so petkrat zmagali in samo enkrat izgubili, s čimer se lahko v omenjeni skupini pohvalijo le še aktualni evropski prvaki košarkarji Maccabija. Vseeno moštvo iz španske prestolnice nocoj čaka izjemno zahtevno gostovanje v Litvi pri Žalgirisu, ki je na šestih tekmah utrpel že štiri poraze, zato nocoj doma nujno potrebuje zmago, s katero bi se približal četrti poziciji in boju za četrtfinale. Na omenjenih mestih sta trenutno sicer tudi grški Panatinaikos in Barcelona … Slednja bo igrala pred domačimi gledalci proti turškemu velikanu Galatasarayju, ki je na petem mestu z dvema zmagama in štirimi porazi, a med ekipami z enakim izkupičkom imajo Carigrajčani najboljšo razliko v koših. To bo vseeno neposredni obračun za četrtfinale, zato ne gre izpustiti nobene izmed omenjenih tekem, ki ju bomo v živo prenašali na našem prvem programu SK 1. Tekma v Litvi se bo začela ob 19. uri, tekma v Kataloniji pa ob 21:00!
Barcelona in Galatasaray sta stara znanca iz lanske sezone, saj se srečala v končnici, kjer so Katalonci pometli s Turki in jih izločili iz tekmovanja s skupnim izidom 3:0 v zmagam, prepričljivi so bili zlasti pred domačimi gledalci. Takratna zvezdnika Galatasarayja Carlos Arroyjo in Zoran Erceg sta še vedno v enaki vlogi, kot lani, nocoj pa Arroyjo igral predvsem proti Marcelinhu Huertasu, medtem ko čaka Justina Doellmana spopad z Ercegom. Gostje imajo svoje orožje sicer tudi v Patricku Youngu in veteranu Keremu Gonlumu, pri Barceloni pa je eden najbolj razpoloženih igralcev letos center Ante Tomić.


Trener Barcelone Xavi Pascual ima letos ogromno težav s poškodbami svojih ključnih igralcev, zato predvsem na krilih veliko rotira, ima pa to srečo, da je klop Kataloncev zares dolga. Na parket lahko pošlje taka imena, kot so Edwin Jackson, DeShaun Thomas, Alex Abrines in Mario Hezonja. Pri Galatasarayju pa bodo vidno vlogo bržkone igrali še Justin Carter, Vladimir Micov, Martinas Pocius in Sinan Guler.
Barcelona in Galatasaray sta se doslej v Evroligi sicer srečala zgolj petkrat, vse tekme pa so dobili Katalonci, ki so v povprečju na obračun boljši za 25,7 točke. Vseeno po mnenju domačega trenerja Pascuala to ni zagotovilo, da Turki danes ne morejo pripraviti presenečenja: “To je za nas ključna tekma v tem delu sezone, odločala bo o nadaljnem poteku sezone. Po tej tekmi bodo v drugem delu Evrolige sledile že povratne tekme, zato moramo biti v čim boljšem položaju. Galatasaray ima odlično ekipo, igralci so izkušeni, proti Maccabiju so celo izsilili podaljšek!”

Trener Galatasarayja Ergin Ataman pa meni, da bo na poti do morebitnega uspeha ključnega pomena samozavest. “Proti Maccabiju smo izgubili doma, po podaljških. To je bil za fante hud udarec, vemo pa, da Barcelona doma še ni izgubila. Vseeno moramo verjeti vase,” je bil kratek in jedernat Ataman.

Author: Luka Svetina, Foto: Getty Images