Žalgiris za zgodovino – prvi na zaključni turnir!

Evroliga 26. Apr 201820:55 > 21:03
Turkish Airlines EuroLeague

Žalgiris si je po štirih tekmah četrtfinala že zagotovil nastop na zaključnem turnirju v Beogradu, potem ko je Olympiacos v Kaunasu premagal s 101:91. Na final four se je urstil tudi Fenerbahče.

Po izenačeni prvi četrtini je Žalgiris drugo četrtino dobil z 28:25, tako da je že do polčasa najboljši obrambni ekipi Evrolige nasul 51 točk. Ko je šel Kevin Pangos (do takrat 10 točk) na klop, je v drugi četrtini delo organizatorja igre odlično opravil Beno Udrih, Žalgiris pa je ob norenju več kot 14 tisoč navijačev v zelenem povedel s 43:27.

Olympiacos ni našel recepta, da bi ustavil razpoložene strelce Žalgirisa, prvi zvezdnik Vasilis Spanulis (prvak Evrolige v letih 2009, 2012 in 2013) je poskušal preveč na silo, izgubljal je žoge in bil nenatančen pri metu z razdalje.

V 29. minuti je prednost gostiteljev narasla na 75:53, vseeno pa je moral v zadnji četrtini domači trener Šarunas Jasikevičius hitro vzeti dve minuti odmora. Olympiacos se je šest minut pred koncem, ko je Kyle Wiltjer zadel izza črte, približal na 83:71, pred začetkom zadnje minute pa je Spanulis poskrbel za manj kot deset točk zaostanka, a vse je bilo prepozno … Žalgiris je celo presegel sto doseženih točk, kar mu v tej sezoni Evrolige še ni uspelo.

Najboljši igralec tekme je bil presenetljivo Edgaras Ulanovas, ki je dosegel 20 točk in zbral 9 skokov. Njegovo povprečje v tej sezoni Evrolige je bilo do te tekme 7 točk. Beno Udrih je v 15 minutah zbral po štiri točke, skoke in podaje.

Tudi Fenerbahče trenerja Željka Obradovića je že dokončal delo, saj je v gosteh ugnal Baskonio s 83:92. Igralec tekme je bil Nicolo Melli z 21 točkami (trojke 3/4), tremi skoki in tremi podajami. Marko Gudurić je dodal 20 točk.