Dončić že drugič zapored vzhajajoča zvezda Evrolige

Evroliga 8. Maj 201813:36 > 13:47
Turkish Airlines EuroLeague

Luka Dončić je pričakovano postal najboljši mladi košarkar Evrolige v letošnji sezoni. Odgovor na vprašanje, ali bo postal tudi skupni MVP letošnje sezone, pa bomo dobili po zaključnem turnirju četverice v Beogradu.

Že drugo leto zapored je slovenski košarkarski čudežni fant Luka Dončić, zvezdnik madridskega Reala, postal najboljši mladi košarkar Evrolige, oziroma vzhajajoča zvezda najmočnejšega klubskega tekmovanja v Evropi. Nagrado lahko dobi košarkar, ki je mlajši od 22 let. O tem, kdo je najboljši mladi in nasploh najboljši košarkar Evrolige pač ni bilo dvoma, saj je Dončić po rednem delu sezone sedel na vrhu z najboljšim povprečjem vrednostnega indeksa, ki je skupek različnih statističnih indikatorjev. Njegovo povprečje na tekmo je bilo 21.8. 

19-letni je dominiral pravzaprav v vseh kategorijah. Dosegal je 16.1 točke na tekmo, bil deveti najboljši po skokih v obrambi (4 na tekmo), 12. v asistencah (4.4 na tekmo) in 11. v ukradenih žogah (1.2 na tekmo) na 31 tekmah v sezoni. Še več, Dončić je bil izbran za MVP-ja meseca oktobra, kar štirikrat pa je pobral nagrado za najkoristnejšega košarkarja kroga v sezoni 2017/2018, kar je izenačitev absolutnega rekorda Evrolige. 

Luka je odlično nadomestil prvega organizatorja igre Sergia Llulla, ki je zaradi poškodbe izpustil celoten redni del sezone in bil obenem najzaslužnejši, da se je Real uvrstil na zaključni turnir četverice v Beogradu. 

Alberto Abalde iz moštva Valencia Basket je končal na drugem mestu v glasovanju, tretji je bil Mathias Lessort iz Crvene zvezde. 

Nagrado za MVP-ja rednega dela sezone bo Evroliga podelila po F4 v Beogradu, medtem ko bodo najboljši obrambni košarkar in vse idealne peterke tekmovanja znane konec tedna.