Dončić in Randolph evropska klubska prvaka!

Evroliga 20. Maj 201819:27 > 21:28
Twitter

Košarkarji Real Madrida so v "peklu" Štark Arene premagali branilce naslova,, turški Fenerbahče. V atmosferi, kjer so prevladovali navijači ekipe iz Carigrada, se je finalna tekma sezone 2017/18 končala z izidom 85:80. Luka je postal tudi najkoristnejši igralec zaključnega turnirja...

Kraljevi klub je tako osvojil prvi naslov evrolige po letu 2015 in s tem Željku Obradoviću preprečil, da pride do desete titule v evroligi. Za madridski klub je na tekmi leta 15 točk prispeval zvezdnik Luka Dončić, drugi slovenski reprezentant Anthony Randolph jih je dodal 3.

Lani je Fener v Carigradu Real izločil v polfinalu (84:75), v tekoči sezoni pa je bil pred finalom izid v zmagah poravnan. Madridčani so ob bosporju slavili 79:77, turški prvaki pa so iz Madrida odnesli zmago 86:83.

V Štark Areni se je zbralo 18.000 ljubiteljev košarke, kar 90 odstotkov jih je navijalo za Fenerbahče!, za Real je stiskalo pesti le kakšnih 300 do 400 gledalcev. Turki so bolje začeli in prek Nikole Kalinića v 5. minuti povedli 5:0. Prvih šest točk za Real je dosegel Luka Dončić.

 Težave je Obradoviću povzročil Jan Vesely, ki se je že po minuti in pol usedel z dvema osebnima napakama.

Vse točke za Fener v prvih sedmih minutah sta dosegla Ahmet Duverioglu (8) in Kalinić (5), s trojkama Rudya Fernandeza in Sergia Llulla pa je Real v 9. minuti povedel 18:15.

Madridčani so s trojko Randolpha v zadnjih sekundah prve četrtine sklenili serijo 9:2 in na prvi odmor odšli s 4 točkami razlike (21:17). Real je v prvih desetih minutah za tri metal 4/5.

V Areni je bil prisoten tudi prvi mož kraljevega kluba, Florentino Perez, ki je v srbsko prestolnico dopotoval danes.

Madridčani so 2. četrtino odprli s točkami Jeffreya Taylorja in Walterja Tavaresa – 25:17 v 12. minuti. Nicolo Melli je s trojko v 13.minuti vpisal prve točke za turško ekipo v drugem delu, Italijan je hitro prišel do 7 točk. Melli je prebudil svojo ekipo  in v 16. minuti je bilo 29:28.

V zaključku prvega polčasa so Turki s serijo 7:0 tudi povedli – 37:35, polčas pa so branilci naslova dobili s 40:38. 

Melli je v prvem polčasu dosegel 11 točk, iz igre zgrešil le enkrat, Duverioglu je vpisal 8 točk, Sloukas 7, Kalinić 5, pri Realu pa so si točke zelo lepo porazdelili: Dončić 6, po 5 Llull, Fernandez in Carrol.

Fener je drugi polčas začel z Jamesom Nunnallyem v postavi, a je Real zablestel ter povedel 45:40. Duverioglu je zaradi četrte osebne napake sedel na klop že v 22. minuti. 

Melli je, kot v drugi četrtini, preprečil pobeg Realu ter zmanjšal na 47:45, Fabien Causeur pa je zadel še tretjo trojko v prav toliko poskusih in Real povedel v vodstvo 50:47.

V 26. minuti je trojko za 55:50 dodal še Dončić, Real pa je imel ob koncu tretjega dela srečanja met za tri pri izvrstnih 8/13 (Fenerbahče le 4/11). 

V zadnji četrtini je Real pridno vzdrževal prednost in pobegnil na najvišjo razdaljo 10 točk. S črte prostih metov sta koš Turkov polnila Dončić in Trey Thompkins.

Prednost se ni tanjšala niti v zaključni fazi, minuto pred koncem tekme je sicer Dončić prejel peto osebno napako in tekmo zaključil na klopi, a takrat je prednost znašala dokaj varnih 80:73.

Igralci Fenerja so na vse kriplje poskušali, da ne predajo prestola in tako je 22 sekund pred koncem trojko za -3 zadel Bobby Dixon. Causeur je nekaj trenutkom zatem zgrešil oba prosta meta, vendar je njegovo živčnost s košem popravil Thompkins.

Kakšnih 14 sekund pred koncem je koš za 83:80 dal Melli, Fener pa je nemudoma storil prekršek…spet na Causeurju. Tokrat je bil Francoz natančen, v naslednjem napadu pa so branilci naslova zapravili še zadnjo priložnost da ujamejo priključek in tekma je bila odločena.

 Prvi strelec finalnega srečanja je bil z 28 točkami prepričljivo Nicola Melli, pri Realu pa je bil s 17 najučinkovitejši Causeur.