Lorbek: Meteorni vzpon Dončića me je presenetil

Evroliga 6. Nov 201811:39 > 11:44
Sportklub Slovenija

V prostorih Sportkluba v Ljubljani nas je obiskal svojčas eden najboljših košarkarjev v Evropi Erazem Lorbek, ki te dni preživlja v družinskem okolju, obenem pa z veseljem spremlja evforijo, ki spremlja slovensko košarko, na čelu z Luko Dončićem v ligi NBA.

Sportklub Slovenija

Zaradi različnih razlogov ste v zadnjem obdobju odmaknjeni od košarkarskega in medijskega sveta. Kaj v teh dneh, tednih in mesecih počne Erazem Lorbek?

Marsikaj, a več ali manj je vzdušje družinsko. Še vedno spremljam športe, ne samo košarke, zdaj je tako, da se s športnimi programi to dogajanje nikoli ne konča.

V tem trenutku v Sloveniji vlada prava košarkarska evforija, ki se je začela z naslovom evropskih prvakov, zdaj pa je v ospredju Luka. Kako ste spremljali ta razvoj popularnosti košarke v Sloveniji?

Evforija se nadaljuje, kar me veseli. Mlajše generacije so na visokem nivoju, tudi članska košarka. Luka Dončić in Goran Dragić sta potegnila vse za seboj. Tudi v Evroligi imamo vrhunske igralce kot sta Jaka Blažič in Klemen Prepelič, ki igrata za največja kluba v Evropi. Upam, da bo še veliko mladih, pa tudi boljših košarkarjev prišlo iz Slovenije.

Vi ste bili svojčas najboljša štirica v Evropi, tudi v Evroligi. Spremljate še Evroligo ali pa ligo NBA? Kdo so favoriti, ali je prezgodaj za napovedi?

Mislim, da ni prezgodaj. V ligi NBA moštvo Golden State Warriors nima konkurence. V Evroligi pa je nabor favoritov širši. So pa še vedno standardne ekipe v ospredju kot so Fenerbahče, Real in CSKA, pa tudi Olympiakos. Zanimivo bo videti, kako se bosta odrezala Barcelona in Panathinaikos, ki igrata lepo košarko. V Evropi lahko spremljamo zares kvalitetno košarko.

Kako pa ste vi spremljali meteorni vzpon Luke Dončića?

Presenetil me je predvsem s prvo sezono v Evroligi in v reprezentančnem dresu. Zelo hitro je odskočil iz povprečja in tudi zdaj vidimo, da se povsem brez težav meri z igralci iz lige NBA. Je pa res, da ima še ogromno prostora za napredek, a že zdaj lahko govorimo, da gre za vrhunskega igralca.