Slaba uteha: Nagrada Alphonso Ford ostrostrelcu Milana

Evroliga 6. Maj 201911:22 > 11:40
Foto: Turskih Airlines Euroleague

Košarkar Milana Mike James je najboljši strelec Evrolige v sezoni 2018/2019 in prejemnik nagrade, ki nosi ime po legendarnem Alphonsu Fordu.

V nedavno končanem rednem delu Evrolige je bil Milano predaleč od uvrstitve v končnico, saj je popustil v ključnih trenutkih sezone. Ekipa iz svetovne prestolnice mode je celotno sezono veljala za izrazito napadalno ekipo, v kateri je imel glavno besedo pri doseganju točk Mike James.

Slednji je na 30 obračunih Evrolige v povprečju dosegal 19,8 točke, nekdanji igralec Phoenixa pa samo ene tekme ni končal z dvomestnim številom točk. James je v celotni sezoni skupno dosegel 595 točk, več točk sta v eni sezoni Evrolige dosegla samo Keith Langford in Aleksej Šved.

Evroliga nagarado Alphonso Ford podeli igralcu, ki je imel najvišje povprečje in je odigral minimalno število tekem, da je sploh lahko v konkurenci za najboljšega strelca. Najmočnejše evropsko klubsko tekmovanje je nagrado poimenovalo po pokojnem ameriškem igralcu, ki je na stari celini igral za Olympiacos, Sieno in Pesaro, ter je bil dvakrat najboljši strelec Evrolige.

V preteklosti je nagrado trikrat osvojil Igor Rakočević, dvakrat Langford, med prejemniki pa so tudi Linas Kleiza, Nando de Colo, Bo McCalebb, Taylor Rochestie, …