Filmska zgodba – Turist na plaži našel zvezdo EL

Evroliga 7. Jan 202014:53 > 14:59
Angel Martinez/Euroleague Basketball via Getty Images

Edy Tavares je center Real Madrida vse od leta 2017, v tem času pa se je uveljavil tudi kot eden izmed najboljših obrambnih igralcev v evropskem elitnem tekmovanju. Za njim je zares nevsakdanja življenjska zgodba, ki se je začela na plažah Zelenortskih otokov.

Danes 27-letni center velikokrat pove, da se je s košarko začel ukvarjati zelo pozno. Še pri 17 letih se ni niti dotaknil košarkarske žoge, kaj šele ogledal kakšne tekme. Njegov oče je delal na ladji, Edy pa je večino mladosti pomagal mami v majhni družinski trgovini. Njegov otok Maio niti približno ni košarkarski teren, zato je zares čudežno, kako se je razpletla Tavaresova zgodba.

Po cele dneve sem bil ali v trgovini ali pa na plaži. Tam se ne dogaja veliko zanimivih stvari,” razkriva Tavares.

Mladeniča je nato na plaži opazil turist, ki ga je navdušila Tavaresova višina – 215 cm. Gospod je takoj poklical trenerje Gran Canarie, ki so hitro prileteli na 1.600 km oddaljen otok. Takoj so ga želeli odpeljati na preizkušnjo, a so mu najprej morali poiskati primerno obutev. Tavares na svojem otoku nikdar ni našel dovolj velikih čevljev in tako vso svojo mladost nosil obutev, ki mu je bila premala za štiri številke.

Niti sanjalo se mi ni, kaj moram delati. Nisem vedel, če moram žogo udariti, ali jo ujeti. Želel sem jim le pokazati, da imam željo in se karseda najbolje potruditi. Po koncu vsakega treninga sem razmišljal o tem, da bi odnehal. Na Gran Canarii nisem imel nikogar, tam pa sem se učil igrati športa, o katerem nisem vedel nič. Veliko trenerjev se mi je smejalo in mi govorilo, da sem tu samo zaradi višine. Počasi sem napredoval,” je še dodal Tavares, ki v tej sezoni pri Realu na tekmo dosega po 6,2 točke, 6,6 skoka in dve blokadi.