Beograjčani, ki še kar kupujejo, so zanetili spor

Evroliga 14. Okt 20229:51 0 komentarjev
Igralci Crvene zvezde; Foto: Euroleague

Evroligaška Crvena zvezda, ki bo v nedeljo v okviru lige ABA gostovala pri Cedeviti Olimpiji v ljubljanskih Stožicah, je z naznanitvijo zadnje zvezdniške okrepitve dregnila v baskovsko osje gnezdo. "Luca Vildoza ne sme kar tako prestopiti v Beograd," sporoča vodstvo baskovskega evroligaša Saski Baskonia.

Crvena zvezda je v četrtek zvečer v napeti tekmi drugega kroga Evorlige proti Panathinaikosu, na kateri nobena ekipa ni vodila z več kot šestimi točkami naskoka, v domačem Pionirju oziroma dvorani Aleksandar Nikolić še drugič v tej sezoni potegnila krajši konec (75:77). Beograjčani so s toplim aplavzom pozdravili novega trenerja grškega velikana Dejana Radonjića, na prvo evropsko zmago pa bodo morali še počakati.

Zaključek tekme Crvena zvezda: Panathinaikos

Ob tem pa je zanimivo, da je proračunski mošnjiček rdeče-belih, ki se sicer, vsaj uradno, zaradi dolgov do države utapljajo v dolgovih, še vedno razvezan. Tik pred tekmo s Panathinaikosom je namreč Crvena zvezda naznanila novo okrepitev. To je postal izkušeni 27-letni argentinski branilec Luca Vildoza, ki se je letos v Milwaukeeju poskušal prebiti v ligo NBA, pred tem pa je vrsto let igral za Baskonio. In prav Baski so se ob prestopu argentinskega reprezentanta burno odzvali.

“Pravice zanj, zunaj lige NBA, ima Saski Baskonia,” sporočajo iz Vitorie in opozarjajo na podpisani dogovor iz leta 2021. Poudarjajo, da v tem primeru ni prišlo do usklajevanja in soglasja za prestop. “Če predhodni dogovori ne bodo izpolnjeni v zahtevanih rokih, bo Baskonia nadaljevala z izvajanjem ustreznih pravnih ukrepov,” so s selitvijo primera na višnje inštance zagrozili pri štirikratnih španskih prvakih.

Vildoza kot prvi argentinski košarkar v Crveni zvezdi v četrtek zvečer še ni zaigral. Veliko vprašanje pa je, ali se bo ob koncu tedna z Beograjčani podal na jadransko gostovanje. Srbski prvaki, ki so v uvodnih dveh krogih lige ABA premagali Skopje in Budućnost, se bodo v nedeljo v Stožicah pomerili z oslabljeno Cedevito Olimpijo. Zanimiv pa je tudi naslednji evropski tekmec zasedbe trenerja Vladimirja Jovanovića. To bo prihodnjo sredo v Evroligi – Baskonia Vitoria.

Luca Vildoza. Foto: AP Photo/Charlie Neibergall, File via Guliver

Argentinčev prestop, ki bo, kot vse kaže, še nekaj časa dvigoval prah, pa velja postaviti tudi v kontekst kadrovanja Crvene zvezde. Ta je poleti resda ostala brez kar sedmih košarkarjev, med katerimi so bili tudi Dejan Davidovac, Austin Hollins in Nikola Kalinić, a še bolj pestro je bilo pri vhodnih vratih. V srbsko prestolnico so namreč prileteli Nemanja Nedović, Hassan Martin, John Holland, Dalibor Ilić, Filip Petrušev, Benjamin Bentil, Jaylen Adams in Miroslav Raduljica. Če gre soditi po košarkarskem stažu in predhodnih klubih, je jasno, da ne gre za poceni nakupe.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!