David Blatt: Življenje z multiplo sklerozo se ne ustavi

Evroliga 2. Dec 202116:53
David Blatt je bil v ZDA trener Cleveland Cavaliers. Foto: AP Photo/Tony Dejak via Guliver

David Blatt, eden najvidnejših trenerjev v zgodovini evropske košarke, je bil leta 2019 diagnosticiran z multiplo sklerozo. V svoji trenerski karieri je bil med drugim na klopi Cleveland Cavaliers in Maccabija, nazadnje pa je vodil grški Olympiacos. Na klopi Rusije je leta 2007 osvojil evropsko prvenstvo, leta 2011 je končal na tretjem mestu. Prav tako je Ruse popeljal do tretjega mesta na olimpijskih igrah leta 2012.

Pred dvema letoma, ko je bil trener Olympiacosa, so Davidu Blattu diagnosticirali multiplo sklerozo. Kmalu zatem je zapustil klop grške ekipe in se postopoma oddaljil od košarke. Američan, ki ima tudi izraelski potni list, se nikoli ni izogibal odkritemu govoru o svoji bolezni, včasih je bil zelo čustven, pogosto pa pošiljal motivacijska sporočila, kot je bilo to v nedavnem intervjuju za španski DAZN.

“Prvič, nikoli, nikoli ne obupaj,” je začel Blatt. “Zjutraj se zbudiš in ni vsak dan enak, ni vsak dan dober. Toda s tem se soočiš tako, da se s tem sprijazniš, si odprt in iskren glede tega, kaj lahko in česa ne zmoreš. Potrebno je biti pozitiven in ne zavračati zdravljenja oziroma pomoči, ki jo lahko prejmeš. Obstaja veliko vrst multiple skleroze in lahko rečem, da je vsako vrsto težko obvladovati. Toda v življenju se zgodi marsikaj, ne le ta težka bolezen. Odgovor je v tem, kako se spopadeš s tem,” je nadaljeval Blatt.

Bodi najboljša različica sebe

Američan je priznal, da redno telovadi tako, da hodi v bazen ali izvaja vaje, da bi bil čim močnejši.

“Za te težke bolezni ni zagotovljenega zdravila. To je v veliki meri povezano z vašo motivacijo in poskusom biti najboljša različica sebe. Kot trener sem to vedno zahteval od svojih igralcev in to zdaj zahtevam od sebe,” je dodal nekdanji trener Cleveland Cavaliers.

“Življenje se ne konča z multiplo sklerozo. To je le še en izziv, s katerim se moraš soočiti, in to priložnost moraš skoraj pozdraviti, da se dokažeš in postaneš najboljša možna različica, je zaključil David Blatt.

Komentari

Vaš komentar