Rusi uradno brez Evrolige, največ pridobil Žan Mark Šiško

Evroliga 22. Mar 202216:46 > 17:08
Foto: Guliverimage

Delničarji ECA so na torkovem zasedanju sprejeli dokončno odločitev, da se vse ruske ekipe izloči iz obeh tekmovanj, Evrolige in EuroCupa. Brez uvrstitev so tako ostali štirje klubi. Največ je pridobil Bayern, kjer si kruh služi slovenski organizator igre Žan Mark Šiško, ki je poskočil z 12. na 6. mesto lestvice v najmočnejšem evropskem košarkarskem tekmovanju.

Evroliga je z lestvice odstranila klube CSKA Moskva, UNICS Kazan in Zenit Sankt Peterburg. EuroCup pa iz skupine A Lokomotiv Kuban iz Krasnodarja. Prav tako so razveljavili vse njihove že odigrane tekme, kar posledično pomeni, da se je precej spremenilo tudi razmerje na obeh lestvicah.

Vodstvo Evrolige je z omenjeno izključitvijo in izbrisom vseh izidov ruskih klubov zagrozila že februarja, v kolikor se položaj v Ukrajini ne bi hitro izboljšal. Ker ruski invaziji v sosednjo suvereno državo ni videti konca, so grožnje tudi uresničili.

Iz skupine A EuroCupa se bo tako v izločilne boje uvrstilo kar osem od devetih ekip. Več sprememb je izključitev povzročila v Evroligi, v kateri se boj za končnico počasi bliža vrelišču in se bo v nadaljevanju še zaostril.

crvena zvezda
Zvezda se v trenutnem formatu Evrolige še ni uvrstila v končnico. Foto: Euroleague basketball

Največ pridobila Bayern in Maccabi

Na dan, ko so vsaj začasno tekme vseh ruskih klubov sprva le preložili, kar se je zgodilo 28. februarja, so bili vsi še na mestih, ki vodijo v končnico. Njihova izključitev je tako na široko odprla vrata preostalim konkurentom.

Trenutno so največji zmagovalci košarkarji Bayerna in Maccabija. Pred izključitvijo Rusov sta zasedala 12. oziroma 13. mesto, oba kluba pa sta pridobila kar šest mest. Osmo mesto zdaj zaseda Monaco, a ima enak izkupiček zmag in porazov tudi deveta Crvena zvezda.

Evroliga se sicer že danes nadaljuje z 31. krogom. Žan Mark Šiško bo z Bayernom gostoval pri Panathinaikosu, ki je na prenovljeni lestvici na zadnjem mestu.

Posodobljeno lestvico Evrolige si lahko ogledate na tej povezavi.

Komentari

Vaš komentar