Evropski košarkarski vihar

Košarka 19. Jun 202211:44 0 komentarjev
Dimitrios Itoudis. Foto: Euroleague

Ob koncu tedna so se v evropski košarki močno premešale trenerske karte, tudi pri velikanih, kot so CSKA, Maccabi in Fenerbahče.

Potem ko je CSKA zaradi vojne v Ukrajini ostal brez evroligaškega statusa, je postalo jasno, da se za sloviti moskovski klub začenja novo obdobje. Že pred tem ga je zapustil Dimitrios Itoudis. Sloviti grški trener, tudi nesojeni slovenski selektor, je na klopi ruskega velikana sedel kar osem let. Po odhodu iz Moskve pa njegova prihodnost ne bo le grška reprezentanca, ki jo bo vodil na EuroBasketu 2022, temveč tudi Fenerbahče. Turški prvak ga je kot novega glavnega trenerja predstavil vsega nekaj dni za tem, ko se je razšel s Srbom Aleksandrom Đorđevićem.

Kaj pa CSKA? Po novem ga bo vodil makedonski strokovnjak Emil Trajković, ki je nazadnje treniral Astano, pred tem pa so bili njegovi delodajalci tudi Slask, MZT, Rabotnički … Novega delodajalca je hitro našel tudi Aleksandar Đikić, ki je v Sloveniji pečat pustil na klopi Krke in Olimpije. V pretekli sezoni je vodil Budućnost, zdaj pa ga pot vodil v Izrael, kjer bo njegov delodajalec Hapoel iz Jeruzalema. Trenersko zamenjavo pa je ob tem potrdila tudi Baskonia. Odhaja Neven Spahija, prihaja Joan Penarroya.

Novo stran so obrnili še pri Maccabiju, ki je bil v zadnjih letih nekoliko oddaljen od evroligaškega vrha. Po novem bo taktirko slovitega izraelskega kluba vihtel 47-letni  Oded Kattash, nazadnje trener Panathinaikosa. V Maccabiju je nekoč že deloval, kot igralcev in pozneje tudi trener. Ni pa edini povratnik. V Tel Aviv se je namreč vrnil tudi izraelsko-ameriški trener David Blatt. Kariero je prekinil zaradi multiple skleroze. Zdaj bo v Maccabiju, kamor ga je zvabil športni direktor Nikola Vujčić, deloval kot svetovalec.