Goran Dragić je znova povzdignil glas

Eurobasket 2022 10. Sep 202221:311 komentar
Delite:
Goran Dragić. Foto: Fiba

Strnitev reprezentančnih vrst v zadnji četrtini je kot nadgradnja statistično izjemne predstave Luke Dončića zadostovala za slovenski preboj v četrtfinale EuroBasketa, pa čeprav je bila tekma proti Belgiji (88:72), kot je poudaril Edo Murić, nemara celo najslabša na tem prvenstvu. Po mizi je moral udariti tudi kapetan Goran Dragić. Ne prvič.

Sedemnajst let po prvi uvrstitvi v četrtfinale evropskega prvenstva, takrat v Beogradu, se slovenska košarkarska reprezentanca v Berlinu veseli še sedmega preboja med najboljših osem. Na zadnjih osmih evropskih prvenstvih. Tokrat je morala reprezentanca po prvem mestu v skupinskem delu v osmini finala za napredovanje premagati Belgijo. Ne brez prask. In ne brez razkritih težav.

Zasedba selektorja Aleksandra Sekulića je namreč v zajetnem delu tekme delovala kot ekipa, ki v napadu igra po načelu ”spravi žogo do Luke Dončića”, pri čemer je bila nato preostala četverica na parketu videti zelo statično. Poleg tega so bili Slovenci obrambno pogosto zelo nedosledni. A ob res izjemnem Dončiću in napadalnem preskoku v zadnji četrtini dvomov o zmagovalcu ni bilo. Ostali so le notranji dvomi.

“Jasno je, da bo tekmec dosegal koše. A naj bo vsak met zanj izziv. Naj bodo to meti čez naše roke. V tem primeru bo tudi odstotek zadetih metov nižji. Če pa bodo prihajali do lahkih metov, bodo zadevali. Obramba na tekmi proti Belgiji ni bila na želeni ravni. To moramo popraviti,” je po zmagi ugotavljal Goran Dragić, ki je bil pred tem vidno nezadovoljen s potekom tekme.

“Na eni od minut odmora sem povzdignil glas. Dejal sem, da se v preveliki meri osredotočamo na napad. Vodili smo z desetimi točkami prednosti, nato pa tekmecu dovolili več lahkih napadov. To se ne sme dogajati. Kot se ne sme dogajati, da prihaja do slabe komunikacije in da nato po prevzemanju dva igralca ostajata na enem,” je priznal po tekmi.

Čeprav je občasno delovalo, da se v kadru ob napakah konkretno iskri, pa Gogi umirja žogo. “To so majhne stvari, ki se jih da odpraviti,” pravi in dodaja: “Dejstvo pa je, da so tekme proti reprezentancam, kakršna je Belgija, drugačne od tistih proti Nemčiji ali Franciji. Poleg tega smo evropski prvaki. Ljudje pričakujejo zmage, tekmec pa je maksimalno zavzet. Ta položaj poznam še iz lige NBA,” razmišlja Dragić, ki je odločno zanikal vprašanje oziroma dovtip, da je slovenski napad v preveliki meri odvisen od Dončića. “Prišle bodo tekme, ko bom zadeval tudi jaz,” je dejal in v smehu dodal: “Danes me je pokrival človek (Retin Obasohan, op. p.), ki lahko premika omare. Ko sem ga vprašal, kaj je, je odvrnil, da le nigerijsko hrano.”

Luka Dončić je na koncu prispeval 35 točk (5 skokov in 5 asistenc). 13 jih je dodal Klemen Prepelič, 12 Mike Tobey, še eno manj pa Goran Dragić. Ob izenačenem skoku (40:40) je bilo to dovolj za zmago nad Belgijo. Proti težjemu nasprotniku pa … “To je bila ena izmed slabših predstav. Ne vem, kaj je bil razlog. Energija ni bila prava. Sem pa vesel, da smo kljub slabem dnevu slavili,” je po tekmi dejal Edo Murić in priznal, da je bilo med tekmo veliko vpitja. “Vesel sem, da smo ostali skupaj. In naprej gremo skupaj. Imamo še tri tekme,” optimizma ne skriva ljubljanski krilni košarkar, ki zdaj čaka na tekmeca v četrtfinalu. Znan bo v nedeljski zgodnjih popoldanskih urah. Poljska ali Ukrajina? Zdi se, da niti ni tako pomembno. Ključen bo obraz Slovenije.

Video: Vlatko Čančar

Komentari

Vaš komentar