SK ob 19:30: Nocoj večni košarkarski derbi mesta Carigrad!

Košarka ostalo 17. Nov 201415:44 > 15:45
Potem, ko ste minuli konec tedna v družbi Sport Kluba uživali predvsem ljubitelji nogometa, saj je bil na sporedu četrti krog kvalifikacij za uvrstitev na evropsko prvenstvo 2016, nocoj na svoj račun znova prihajate ljubitelji košarke. Ponedeljek je namreč rezerviran za veliki turški košarkarski derbi, udarila se bosta namreč velika carigrajska tekmeca, Galatasaray in Fenerbahče. To bo ponovitev lanskega finala turškega državnega prvenstva, ki ga je na koncu pod vodstvom priznanega srbskega stratega Željka Obradovića tretjič v zgodovini dobil slednji. Ker bo danes domačin v Areni Ülker Sports prav Fener, so branilci naslova turškega prvaka postavljeni v veliko vlogo favorita … Tudi zato, ker imajo igralci Galatasarayja v mislih že tudi naslednjo preizkušnjo v Evroligi, kjer četi Ergina Atamana ne gre vse po načrtih. Gala je trenutno v svoji skupini D na tretjem mestu, na petih tekmah je trikrat izgubil (nazadnje proti Olimpiakosu s 76:68), zato bo že v četrtek nujna domača zmaga proti Crveni Zvezdi. Fenerbahče je v Evroligi v nekoliko boljšem položaju; v težki skupini C je s tremi zmagami na tretjem mestu, toda pred njim sta samo velikana Barcelona in Panatinaikos. Če bo Fener res upravičil vlogo favorita, pa izveste nocoj ob 19:30, ko bomo tekmo v živo prenašali na našem prvem programu SK 1!


Fenerbahče in Galatasaray nocoj sicer igrata šele tekmo šestega kroga prvenstva, zato poraz na večnem carigrajskem derbiju ne bo usoden … Pot do končnice bo še dolga in naporna za oba kluba, saj igrata na dveh frontah, toda zmagovalcu se nocoj vendarle ponuja vrh lestvice v državnem prvenstvu, zato je vložek vseeno velik. Prvo mesto trenutno po že odigrani šesti tekmi sezone zaseda Doguš z 10 točkami, drugi je z enakim številom točk in nekoliko slabšo razliko v koših Efes. Zmagovalec nocojšnjega dvoboja bo osvojil 11. točko sezone, medtem ko bo poraženec zaradi izjemne izenačenosti lige obtičal na šestem mestu.
Zadnjih devet carigrajskih derbijev je vselej dobila domača ekipa, zato so tudi na stavnicah nocoj veliki favoriti košarkarji Fenerbahčeja. V domačem taboru blesti Goudelock, ki je v Evrlogi v prejšnjem krogu Bayernu Münchnu v gosteh natresel kar 34 točk in osvojil naziv MVP igralca kroga . V gostujočem taboru bosta najnevarnejša igralca Arroyo in Erceg, a po svojih besedah ima domači trener Obradović že pripravljen svoj recept, da ju ustavi …
Fenerbahče – Galatasaray, Turško košarkarsko prvenstvo, 6. krog
Ponedeljek ob 19:30 v živo na SK 1

Author: Luka Svetina, Foto: Getty Images